Ειδήσεις

Δικαίωση δέκα χρόνια μετά

Αποζημίωση σχεδόν μισού εκατομμυρίου για την υπόθεση «ζαρντινιέρα»
Η υπόθεση ξυλοδαρμού του Αυγουστίνου Δημητρίου, από αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη το 2006, είχε συγκλονίσει Κύπρο και Ελλάδα

Στις 450.000 ευρώ ανέρχεται το ποσό το οποίο καλείται να καταβάλει το ελληνικό Δημόσιο στον Κύπριο Αυγουστίνο Δημήτριου, για την υπόθεση ξυλοδαρμού, η οποία έγινε στις 17 Νοεμβρίου 2006 στη Θεσσαλονίκη από αστυνομικούς, όταν ήταν φοιτητής. Πρόκειται για την υπόθεση, η οποία έγινε γνωστή στο πανελλήνιο ως «ζαρντινιέρα» και απασχόλησε για μέρες ολόκληρες τα «φώτα» της δημοσιότητας, εξαιτίας της στάσης που κράτησε η τότε ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ελλαδικής εφημερίδας το «Έθνος της Κυριακής», το Συμβούλιο της Επικρατείας (Στε) επικύρωσε εφετειακή απόφαση για την απόλυτη ευθύνη των αστυνομικών, αποκρούοντας τις αιτιάσεις του Δημοσίου, ότι το ποσό της αποζημίωσης είναι «εντελώς υπερβολικό», όπως επίσης και τον ισχυρισμό ότι ο παθών ευθύνεται κατά 95% για ό,τι του συνέβη.


Σημειώνεται ότι οι αστυνομικές Αρχές είχαν υποστηρίξει τότε ότι ο τραυματισμός του Δημητρίου επήλθε όταν, κατόπιν της προσπάθειάς του να ξεφύγει της σύλληψης (για συμμετοχή, είπαν, σε επεισόδια), κτυπήθηκε από διερχόμενη μοτοσικλέτα και έπεσε επάνω σε μία ζαρτινιέρα, γεγονός που καταρρίφθηκε από μαγνητοσκοπημένο υλικό και ένορκες μαρτυρίες ότι τουλάχιστον οκτώ αστυνομικοί τον κτυπούσαν και άλλοι, με πολιτική ενδυμασία, απλώς παρακολουθούσαν.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να επιδικαστεί σε βάρος του Δημοσίου αποζημίωση για την ηθική βλάβη (ψυχική και σωματική ταλαιπωρία, πόνο, τρόμο κ.λπ. που υπέστη). Η αποζημίωση προσδιορίστηκε στα 300.000 ευρώ και αναμένεται να προσεγγίσει τις 450.000 ευρώ με τους νόμιμους τόκους, από την επίδοση της αγωγής τον Ιούνιο του 2009.
Τα γεγονότα
Αποτελεί ίσως μίαν από τις γνωστότερες ιστορίες των τελευταίων χρόνων της Ελλάδας. Όλα άρχισαν στις 17 Νοεμβρίου 2006, όταν ο τότε 24χρονος Κύπριος φοιτητής Αυγουστίνος Δημητρίου έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού από ένστολους αστυνομικούς, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες υπήρχαν και άλλοι αστυνομικοί την ώρα του συμβάντος, με πολιτική περιβολή, που παρακολουθούσαν χωρίς να επέμβουν. Το περιστατικό έγινε μετά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ενώ οκτώ καθηγητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου πέρασαν από το σημείο μετά από περίπου είκοσι λεπτά και είδαν άτομα με πολιτικά να χτυπάνε τον φοιτητή. Ζήτησαν από τους αστυνομικούς να τον αφήσουν, όπως περιέγραψε αργότερα ένας εκ των καθηγητών που ήταν παρόντες, σε γραπτή αναφορά.
Σύμφωνα με τις καταθέσεις, οι άνθρωποι με τα πολιτικά τούς εξύβρισαν και τους απείλησαν, ενώ οι ένστολοι αστυνομικοί προσπάθησαν να απωθήσουν τους καθηγητές από την περιοχή. Ζήτησαν να έρθει ασθενοφόρο για το αιμόφυρτο παιδί και να μάθουν τα ονόματα και των ένστολων αστυνομικών και αυτών που φορούσαν πολιτικά και σκουφιά, αλλά απορρίφθηκαν τα αιτήματά τους. Οι αστυνομικοί έβαλαν τον φοιτητή σε αυτοκίνητο της ασφάλειας και έφυγαν. Έπειτα, οι καθηγητές ζήτησαν από ανώτερο αξιωματικό της αστυνομίας να ενημερωθεί ο εισαγγελέας για το συμβάν, πράξη που ο αξιωματικός αρνήθηκε να κάνει. Τον Δημητρίου τον πήραν οι αστυνομικοί στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης. Εκεί τον κράτησαν μέχρι τις 05.00 το πρωί, όταν τελικά τον μετέφεραν στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς.
Οι αστυνομικοί υποστήριξαν ότι δεν χτύπησαν τον νεαρό αλλά ότι εκείνος χτύπησε καθώς στην προσπάθειά του να διαφύγει έπεσε πάνω σε ένα μηχανάκι και κατόπιν σε μια ζαρντινιέρα. Μάλιστα ο αρχηγός της ΕΛΑΣ είχε κάνει λόγο για «παροιμιώδη αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία της Αστυνομίας». Δύο μέρες μετά κυκλοφόρησε το βίντεο από το συμβάν, το οποίο καθιστούσε αδιάψευστο τον ξυλοδαρμό, ενώ μεταδόθηκε από όλα τα κανάλια. Ο 24χρονος φαίνεται ότι ζητούσε από τους αστυνομικούς να σταματήσουν να τον χτυπούν, καθώς φώναζε ζητώντας βοήθεια. Έκτοτε η υπόθεση έμεινε γνωστή ως υπόθεση «ζαρντινιέρα».