Αθλητισμός

Κύπριοι αθλητές/τριες στο «Αλεξανδρινό» διεθνές μίτινγκ

Στην Κεντρική Μακεδονία και στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, βρέθηκαν χθες, Τετάρτη του Πάσχα, αρκετοί Κύπριοι αθλητές και αθλήτριες, οι οποίοι συμμετείχαν στο 4ο Αλεξανδρινό διεθνές μίτινγκ στίβου, το οποίο είναι αφιερωμένο στον Γιώργο Πάντο και ανήκει στα «Τσιάλεντζερ» της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Δυστυχώς, σύμφωνα με την ΚΟΕΑΣ, αυτός που ξεχώρισε ιδιαίτερα στο «Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο» της Αλεξάνδρειας ήταν ο πολύ δυνατός άνεμος, ο οποίος «κατέστρεψε» τις περισσότερες προσπάθειες των αθλητών και αθλητριών.

Ιδιαίτερα στα οριζόντια άλματα ήταν τόσο έντονος και «ίσως να κατέγραψε και ρεκόρ για το στάδιο», αφού μετρήθηκε επίδοση στο μήκος γυναικών με άνεμο +8,6 μέτρα το δευτερόλεπτο.

Όσο περνούσε η ώρα η ένταση του ανέμου μειωνόταν κάπως, με αποτέλεσμα κάποιες κούρσες να διεξαχθούν υπό κανονικές συνθήκες, με τους διοργανωτές να βάζουν αντίθετα την κατεύθυνση στα 100άρια (και ψηλά εμπόδια).

Με τις όχι κατάλληλες καιρικές συνθήκες, λοιπόν, οι Κύπριοι αθλητές και οι αθλήτριές έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν και κάποιοι έφυγαν ικανοποιημένοι για την προσπάθειά τους, αφού ουσιαστικά τώρα μπαίνουν στην αγωνιστική περίοδο και προσδοκούν ότι στην πορεία του χρόνου θα βελτιώσουν πολύ περισσότερο τις επιδόσεις τους.

Από τους δρόμους ταχύτητας που διεξήχθησαν με κανονικό άνεμο, ήταν η πρώτη σειρά στα 100μ. γυναικών (+1,5 μ/δ), τα οποία έτρεξε για πρώτη φορά φέτος η Ολίβια Φωτοπούλου, η οποία τερμάτισε στη 2η θέση με 11.34, πίσω από την εξαιρετική Πολυνίκη Εμμανουηλίδου (11.22). Να σημειώσουμε ότι τα 11.34 είναι η καλύτερη πρεμιέρα στην έως τώρα πορεία της αθλήτριας τού Κώστα Βογιατζάκη στον ανοικτό στίβο, και στέλνει αισιόδοξα μηνύματα για τη συνέχεια και το καλύτερό της αγώνισμα, τα 200μ.

Τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην πορεία της κατέγραψε η Καλυψώ Σταύρου, καθώς κάλυψε τα 400μ. με εμπόδια σε 59.72 (ατομικό 59.61), καταλαμβάνοντας την 5η θέση. Η αθλήτρια του Κυριάκου Αντωνίου κέρδισε άνετα τη δεύτερη σειρά, ενώ αν έτρεχε στην πιο γρήγορη πρώτη σειρά, ίσως να έγραφε και καλύτερο χρόνο.

Τη δεύτερη καλύτερη επίδοση τής έως τώρα πορείας του στον στίβο, κατέγραψε άλλος ένας αθλητής του Κυριάκου Αντωνίου. Ο Παΐσιος Δημητριάδης τερμάτισε 3ος στην πρώτη σειρά των 400μ. σε 47.73 (ατομικό 47.54), κατεβαίνοντας για 6η φορά -και πρώτη φέτος- τα 48 δευτερόλεπτα. Λίγο αργότερα, ο Δημητριάδης έτρεξε τα 200μ. σε 21.86.

 Η τρίτη αθλήτρια του Κυριάκου Αντωνίου, η Μαριάννα Πισιάρα, αρχίζει να βρίσκει καλύτερο ρυθμό μετά τη χειρουργική επέμβαση στους κοιλιακούς, τρέχοντας τα 100μ. σε 10.90 και τα 200μ. σε 24.88.

Ο πιο γρήγορος Κύπριος αθλητής τα τελευταία χρόνια, ο Σταύρος Αυγουστίνου, έτρεξε τα 100μ. σε 10.56, με ευνοϊκό άνεμο 2,4 μ/δ και τα 200μ. σε 21.33, με κόντρα άνεμο 1,6 μ/δ. Ο αθλητής του Αντώνη Γιαννουλάκη έχει ως μεγάλο στόχο φέτος να κατέβει τα 21 δευτερόλεπτα στα 200μ. (ατομικό 21.22).

Τις πρώτες του κούρσες έκανε τη φετινή χρονιά ο 19χρονος αθλητής του Αντώνη Καραγιαννά, Ιωάννης Ανδρέου, τρέχοντας τα 100μ. σε 10.82 και τα 200μ. σε 21.99.

Έτοιμος για μεγάλες επιδόσεις δείχνει πως είναι ο Ανδρέας Μαχαλλεκίδης στο μήκος, παρά το ότι δεν κατέγραψε ουδεμία αναγνωρισμένη επίδοση, αφού και τα έξι άλματά του (όλα έγκυρα!) έγιναν με ευνοϊκό άνεμο. Ωστόσο, ο αθλητής του Γιώργου Σκέντερ είχε τεράστια άλματα και μάλιστα (βάσει των στατιστικών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας) κατέγραψε το 2ο κορυφαίο άλμα όλων των εποχών με ευνοϊκό άνεμο, αφού στο 5ο του προσγειώθηκε στα 7,89μ. (+4,4 μ/δ).

Το πρόγραμμα στο 4ο Αλεξανδρινό μίτινγκ άνοιξε νωρίς το μεσημέρι με τη σφυροβολία ανδρών, με τον Αλέξανδρο Πουρσανίδη να δυσκολεύεται από τις συνθήκες να βγάλει τη μεγάλη βολή (καλύτερη στα 69,59μ.), όμως είναι αισιόδοξος πως αυτή θα έρθει στο ΕΚΟ Cyprus International Athletics Meeting, στις 17 Μαΐου 2024, στο «Τσίρειο» της Λεμεσού.

ΚΥΠΕ