Είναι συγκλονιστικό: Ένα βρέφος ταξίδεψε για τους ουρανούς πριν προλάβει ν' αντικρίσει το φως του ήλιου!

Την αφορμή για να γράψω το σημείωμα αυτό μου την έδωσε μια συγκλονιστική σκηνή που παρακολούθησα στην τηλεόραση, με τους γιατρούς να προσπαθούν να κρατήσουν στη ζωή ένα νεογέννητο που πήραν μέσα από τα σπλάχνα της νεκρής μητέρας του στην περιοχή της Γάζας. Ένα νεογέννητο ταξίδεψε για τους ουρανούς πριν προλάβει ν' αντικρίσει το φως του ήλιου! Δίπλα ακριβώς από τον τόπο όπου γεννήθηκε, δίδαξε, βίωσε τα Άγια Πάθη, σταυρώθηκε και αναστήθηκε ο Ιησούς Χριστός μας.

Σίγουρα οι αιτίες που γέννησαν τον πόλεμο στη Γάζα και η ίδια η εξέλιξή του είναι ένα τεράστιο και οδυνηρό μέγεθος, που δεν μπορεί να χωρέσει ανθρώπου νους. Η συγκυρία μαρτυρεί με πολλά δεδομένα πως βρισκόμαστε σε τροχιά κλιμάκωσης. Το Ισραήλ, καθώς φαίνεται, ετοιμάζει την τελική επίθεσή του με όλα τα μέσα, χωρίς να ακούει κανέναν. Ακόμα και τους πιο πιστούς συμμάχους του! Παραγνωρίζοντας ένα κεφαλαιώδες αξίωμα της ζωής, που διδάσκει πως: «όταν σπέρνεις ανέμους, θα θερίσεις θύελλες!».

Πλέον δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για συνέχιση αυτού του πολέμου! Έστω κι αν οι αιτίες που τον γέννησαν δίνουν στο Ισραήλ μερικά ελαφρυντικά. Κάποιοι μιλούν για το δίκαιο του πολέμου! Ερωτώ: Σε ποια θεωρία του «Δίκαιου Πολέμου» εντάσσεται η δολοφονία ακόμα και των αγέννητων; Έξι μήνες μετά την εισβολή στη Γάζα μετράμε 35.000 νεκρούς (οι περισσότεροι άμαχοι), πολύ περισσότερους τραυματίες, χιλιάδες ξεριζωμένους και βιβλικές καταστροφές.

Μπροστά από το πολεμικό μακελειό στο χώρο της Μέσης Ανατολής σε συνδυασμό με την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, βρίσκεται ο επισήμως διακηρυγμένος κίνδυνος επέκτασης και γενίκευσης του πολέμου, ακόμα και ο πυρηνικός όλεθρος. Με αυτά τα δεδομένα, κανένας δεν δικαιολογείται να δηλώνει ότι ανήκει «στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».

Κάτω από αυτές τις συνθήκες περιμένουμε να γιορτάσουμε και φέτος την Ανάσταση του Κυρίου. Το αναστάσιμο μήνυμα κρύβει πάντα μέσα του μια νέα ελπίδα. Μια ελπίδα που αυτήν τη φορά φαίνεται να δολοφονείται πριν ακόμα γεννηθεί. Όπως οι αγέννητοι στην περιοχή της Γάζας κι όπου αλλού δολοφονούνται αθώες ψυχές για να ικανοποιούνται τα αρρωστημένα μυαλά εκείνων που εκ του ασφαλούς κατευθύνουν τους πολέμους μέσα από τα υπερπολυτελή μέγαρα/φρούριά τους, την ίδια ώρα που χιλιάδες άνθρωποι σκοτώνονται στα πεδία των μαχών… Με δολοφόνους τους γνωστούς «εμπόρους των εθνών», που καταφεύγουν σε ωμότητες και αυθαιρεσίες με μοναδικό κίνητρο τη δίψα για τη δόξα και το χρήμα…

Επιμύθιο: ΑΝΑΣΤΑΣΗ χωρίς ΑΝΑΣΤΑΣΗ μισό αιώνα στα κατεχόμενα της Κύπρου! Ανάσταση ξανά με βουβά καμπαναριά.

*Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, από το Μονάγρι Λεμεσού

av.avgoustiνοs@gmail.com