Παραπολιτικά

Η βενζίνη 95 νίκησε το... 55

Τι θλιβερό θέαμα! Την ημέρα που η Κύπρος τιμούσε την επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα κατά της αγγλικής κατοχής, χιλιάδες συμπατριώτες μας επέλεξαν να βρεθούν στο παράνομο μόρφωμα της τουρκικής κατοχής.

Πρώτη Απριλίου αυξήθηκαν κατακόρυφα οι τιμές των καυσίμων στις ελεύθερες περιοχές, πρώτη Απριλίου έσπευσαν αναρίθμητοι Ελληνοκύπριοι στα κατεχόμενα να βάλουν φθηνότερη βενζίνη. Σε ουρές ατελείωτες, όπου περίμεναν υπομονετικά για ώρες να περάσουν το κατοχικό οδόφραγμα. Καμιά αυτοσυγκράτηση, καμιά αναστολή, καμιά τύψη, που να τους κρατήσει μακριά από το ψευδοκράτος, ειδικά εκείνη την ημέρα.

Η βενζίνη ενενήντα πέντε νίκησε το... πενήντα πέντε.

Σαν να πάθαμε ομαδικό αμόκ με τη νέα αύξηση της τιμής των καυσίμων. Όμως είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αποφύγουμε, όσο και να διαμαρτυρηθούμε, όσο κι αν γκρινιάξουμε.

Ο καθένας, βέβαια, μπορεί να αντιμετωπίσει την αύξηση με τον δικό του τρόπο (εφόσον η εργασία του δεν είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη χρήση οχήματος) . Είτε περιορίζοντας τη διακίνηση με το αυτοκίνητό του, όσο είναι δυνατό, είτε χρησιμοποιώντας τα ποδαράκια του (αν είναι σχετικά κοντινές οι αποστάσεις), είτε χρησιμοποιώντας και το λεωφορείο, ελπίζοντας ότι το Κράτος θα μεριμνήσει ώστε κάποια στιγμή οι δημόσιες συγκοινωνίες θα φθάσουν σε τέτοιο βαθμό εξυπηρέτησης του πολίτη, ώστε να αυξηθεί η χρήση τους και να μειωθεί η κατανάλωση καυσίμων.

Απ' εκεί και πέρα, ο καθένας είναι ελεύθερος να επιλέξει αν προτιμά να εξοικονομήσει μερικά ευρώ βάζοντας καύσιμα από τα πρατήρια των κατεχομένων και ενισχύοντας την οικονομία του ψευδοκράτους, ενώ την ίδια ώρα αποφεύγει να καταβάλει την ανάλογη φορολογία στο νόμιμο κράτος.

Εν πάση περιπτώσει, η συρροή Ελληνοκυπρίων οδηγών στα κατεχόμενα κατά την εθνική επέτειο της έναρξης του αγώνα της ΕΟΚΑ, έδωσε αφορμή στη στήλη να σκαρώσει μια παρωδία του γνωστού «Ήταν πρώτη Απριλίου»:

«Ήταν πρώτη Απριλίου,

της ΕΟΚΑ η αρχή,

που υψώθηκε στην Κύπρο

των καυσίμων η τιμή.

Τρέχουν οι Έλληνες της Κύπρου

με ντεπόζιτα κενά,

για να βάλουνε πεζίνα

εκεί που ’ναι πιο φτηνά.

Δεν μπορεί κανένας τόπος

να ’χει ελευθερωθεί

όταν πάνω απ’ την τιμή του

μπαίνουν οι τιμές «ποτζιεί»!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ