Αναλύσεις

Ναρκοθετημένος διάλογος…

Τι θα πάει να κάνει ο Μητσοτάκης στην Τουρκία με τον Ερντογάν στις 13 Μαΐου; Oι διαρροές αναφέρονται ακόμη και σε αυτήν την ανακοίνωση ΜΟΕ. Πόσες φορές; Παλιό το κόλπο. Το μόνο που προσφέρoυν είναι άλλοθι στην τουρκική επεκτατικότητα, η οποία εκδηλώνονται και στην Κύπρο και στο Αιγαίο.

Ο Ερντογάν δεν θα έβρισκε καλύτερο χαρτί ποινικού μητρώου από αυτό που του προσφέρει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα από τη νέα φόρμουλα της επαναπροσέγγισης για τα «ήρεμα νερά» του Αιγαίου και την αποσύνδεση των Ελλαδοτουρκικών από το Κυπριακό. Εδώ η Τουρκία αντιδρά στη δημιουργία ηλιακών πάρκων στο Αιγαίο, δηλαδή για θέματα «χαμηλής πολιτικής», πόσω μάλλον για εκείνα του σκληρού πυρήνα της κυριαρχίας και της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Πού οδηγεί αυτός o διάλογος; Στην αθώωση της Άγκυρας. Διότι, πώς είναι δυνατό να είναι έτοιμες να τα βρουν, όπως λένε, Ελλάδα - Τουρκία και η Κύπρος να τελεί υπό κατοχήν. Και όχι μόνο. Η Άγκυρα επιμένει ότι, εάν θα αρχίσει εκ νέου ο διάλογος στο Κυπριακό, αυτός θα γίνει στη βάση των δύο κρατών. Πώς, λοιπόν, βοηθά ο ελλαδοτουρκικός διάλογος το Κυπριακό; Επιτρέποντας στην Άγκυρα να περιορίζει το εθνικό μας πρόβλημα σε δικοινοτικό και στην πρακτική των δύο κρατών; Ή μήπως θα μας πουν ότι, για να μη μείνουν στο τραπέζι τα δυο κράτη, θα πρέπει να πάμε στον τετραγωνισμό του κύκλου; Να φορέσουμε, δηλαδή, φερετζέ στις τουρκικές θέσεις, που επιτυγχάνονται μεν μέσω διαλόγου, αλλά διά της σκιάς των όπλων. Άρα, ο ελλαδοτουρκικός διάλογος ναρκοθετεί και την όποια διαδικασία θα ήταν δυνατό να οδηγήσει σε λύση στο Κυπριακό άλλην από αυτήν της διχοτόμησης. Γιατί; Διότι, ακόμη και αυτή η ομοσπονδία των δυο ισότιμών συνιστώντων κρατών δεν είναι τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο από μια μορφή διχοτόμησης.

Πέραν των ανωτέρω, υπάρχει και κάτι άλλο: Ο ελλαδοτουρκικός διάλογος δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα της Αθήνας, αλλά της Άγκυρας. Διότι, εάν πέσει η Κύπρος, τότε πέφτει το Αιγαίο στη λογική του domino effect. Όπως, δηλαδή, τα σχεδιάζει η Τουρκία. Ερώτημα: Πώς μια τέτοια πολιτική υπερασπίζεται είτε την Κύπρο είτε την Ελλάδα; Ποιον εμπαίζει ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τη σιωπή του Κύπριου Προέδρου; Εμάς ή τον εαυτό του; Τους Τούρκους, πάντως, όχι…