Πλησιάζοντας το χάος και τον όλεθρο

Η επίθεση του Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό και η σκληρή απάντηση του Ιράν στον Ισραήλ οδηγεί την ανθρωπότητα σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια. Φθάνουμε στον Αρμαγεδδώνα;

Είναι αυτό που ο καθένας φοβάται και απεύχεται. Οι σύμμαχοι της άκρας δεξιάς του κ. Νετανιάχου τον σπρώχνουν προς τη σκληρή γραμμή. Από την άλλη μεριά, μετριοπαθείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις ΗΠΑ εύχονται όπως σοφότερες σκέψεις επικρατήσουν μεταξύ των εμπολέμων. Επιπλέον, ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν φαίνεται να επιθυμεί επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Εν τω μεταξύ, στο Ισραήλ συνεχίζεται η συζήτηση αν θα κτυπήσει το Ισραήλ το Ιράν, πότε θα το κτυπήσει και πώς θα το κτυπήσει.

Το Ιράν άφησε να εννοηθεί ότι, μετά το κτύπημά του, θα περιμένει την αντίδραση του Ισραήλ.

Παρ’ όλον ότι μεγάλο μέρος της επίθεσης με drones και πυραύλους του Ιράν απεκρούσθη από το Ισραήλ με τη βοήθεια συμμάχων του, όπως οι ΗΠΑ, το ΗΒ, η Γαλλία, η Ιορδανία, εντούτοις η επίθεση του Ιράν είναι πολύ σημαντική προειδοποίηση για την κατάσταση στην περιοχή.

Ας σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που το Ιράν επιτίθεται με αυτόν τον τρόπο στο Ισραήλ.

Οι σχέσεις των δύο χωρών από το 1979, όταν το νέο καθεστώς πήρε την εξουσία στο Ιράν, είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Το Ιράν δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει, το δε Ισραήλ πιστεύει ότι το Ιράν αποτελεί μιαν απειλή και για την ίδιά του την ύπαρξη (βλ. π.χ. BBC news, 14 Απριλίου 2024, από Raffi Berg, Tom Spender and Jonathan Beale, defence correspondents).

Σχετικά με τη συγκριτική στρατιωτική δύναμη των δυο χωρών, το Ιράν είναι χώρα με περίπου 90 εκατομμύρια κατοίκους, δέκα φορές περισσότερους από το Ισραήλ, κάτι όμως που δεν αντικατοπτρίζει τη διαφορά και στη στρατιωτική δύναμη. Για το θέμα των ατομικών όπλων οι θέσεις διίστανται, παίζουν, όμως, και οι δυο με τη φωτιά.

Οτιδήποτε κι αν είναι, η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ δίνει επικίνδυνα μηνύματα για την ειρήνη στην περιοχή και στον κόσμο.

Φαίνεται, δυστυχώς, ότι - για να χρησιμοποιήσουμε μια Churchillian φράση- ακόμη στο τέλος της αρχής δεν είμαστε.

*Διεθνολόγος και πολιτικός αναλυτής