Παραπολιτικά

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα» σε σενάριο... Ερντογάν

Μια... ελληνοτουρκική εκδοχή του κλασικού αριστουργήματος του Σαίξπηρ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» θα ανεβαστεί μέσα στον Απρίλιο από το κρατικό θέατρο της Τουρκίας και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Στη διασκευή αυτή, οι Καπουλέτοι είναι Έλληνες και οι Μοντέγοι Τούρκοι. Τα παιδιά των δύο αυτών εχθρικών οικογενειών, ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα, ερωτεύονται και στέλνουν μήνυμα συμφιλίωσης. Το διασκευασμένο έργο θα ανεβαστεί, όπως ανακοινώθηκε, στο πλαίσιο της εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών και σε πολιτιστικό επίπεδο.

Η στήλη φαντάστηκε κάτι άλλο. Αν το σενάριο το έγραφε ο... Ερντογάν, με ποιο τρόπο θα εξελισσόταν η ιστορία του Τούρκου Ρωμαίου και της Ελληνίδας Ιουλιέτας.

Ο Ρωμαίος στέκεται κάτω από το μπαλκόνι της Ιουλιέτας και της φωνάζει να βγει, απειλώντας την ότι αν δεν βγει, θα πεταχτεί πάνω και θα την βιάσει. Η Ιουλιέτα βγαίνει αναστατωμένη και του λέει ότι ο μπαμπάς της, Καπουλέτος Μητσοτάκης, θέλει να τα βρει με τον μπαμπά του, τον Μοντέγο Ερντογάν.

Ο Ρωμαίος της λέει ότι για να τα βρουν, θα πρέπει ο μπαμπάς της να προσφέρει στον Μοντέγο Ερντογάν μερικές νησιωτοπούλες του Αιγαίου, για να τις εντάξει στο χαρέμι του. Η Ιουλιέτα αντιδρά, αλλά ο Ρωμαίος την προειδοποιεί ότι ο μπαμπάς του μπορεί να έρθει ξαφνικά ένα βράδυ και ν’ αρπάξει τις νησιωτοπούλες βίαια.

Ο μπαμπάς της Ιουλιέτας, επειδή διαθέτει ξενοδοχείο, δεν θέλει ένταση με τον γείτονα Μοντέγο, ώστε να μη χάσει πελάτες. Γι’ αυτό συμφωνεί να συναντηθεί μαζί του. Η συνάντηση πραγματοποιείται στο σπίτι του Καπουλέτου Μητσοτάκη και συμφωνούν να μην ενοχλούν ο ένας τον άλλον.

Όμως ο μπαμπάς του Ρωμαίου δεν κάνει το ίδιο και για την αδερφή της Ιουλιέτας, την Κυπρούλα. Και μάλιστα εκφράζει τη δυσαρέσκειά του, επειδή πριν από πενήντα χρόνια ο αχαμάκης Ετζεβίτ δεν μπόρεσε να πιάσει την Κυπρούλα και να την σύρει στο τούρκικο χαρέμι. Ο μπαμπάς της Ιουλιέτας, αντί να εξοργιστεί με την προκλητική κουβέντα του Μοντέγου Ερντογάν, κάνει την πάπια.

Στην ερντογανική εκδοχή του έργου, το τέλος είναι διαφορετικό από αυτό που έγραψε ο Σαίξπηρ, ο οποίος επεφύλαξε τραγική κατάληξη και για τους δύο νέους. Εδώ, ο Τούρκος Ρωμαίος μένει ζωντανός, ενώ η Ιουλιέτα πνίγεται από τον μπαμπά του Ρωμαίου στη θάλασσα, όπως οι Έλληνες της Σμύρνης το 1922...

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ