Ο κυπριακός λαός αποφάσισε ήδη οριστικά

Απορώ και εξίσταμαι γιατί οι τουρκοπροσκυνημένοι εκπλήττονται για τις πρόσφατες δηλώσεις του νεοσουλτάνου Ερτογάν, ο οποίος είπε ότι «στην πραγματικότητα, ίσως αν είχαμε επιτεθεί στον νότο, δεν θα υπήρχε πια νότος ή βορράς και η Κύπρος θα ήταν εξολοκλήρου δική μας».

Μετά την ολοκλήρωση της τουρκικής εισβολής του Ιουλίου - Αυγούστου του 1974, ο τότε Πρωθυπουργός της Τουρκίας, ο Μπουλέντ Ετζεβίτ, διακήρυττε ότι «διά την Τουρκία το Κυπριακό είναι λυμένο, επί του εδάφους και του χάρτου».

Έκτοτε η Τουρκία υλοποιεί τον στόχο της σταδιακά και με τη δημιουργία συνεχώς νέων τετελεσμένων εδραιώνει την κατοχή με σκοπό να μετατρέψει την Κύπρο σε «βιλαέτι» (τουρκική επαρχία), μιας σύγχρονης νεο-οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Οι διακηρύξεις των κατά καιρούς πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών περί «γαλάζιας πατρίδας» και «σύνορα της καρδιάς» τι άλλο υποδηλούν από τις τουρκικές επιδιώξεις, τις οποίες διευκόλυναν οι ούτω καλούμενες «συμφωνίες υψηλού επιπέδου» (γνωστές ως συμφωνίες κορυφής), που μετέτρεψαν ένα θέμα εισβολής και κατοχής σε «διακοινοτική διαφορά» και με την υποβολή «χάρτου για το εδαφικό» τέθηκαν τα θεμέλια της οριστικής διχοτόμησης.

Σήμερα διακηρύττουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι είμαστε έτοιμοι να παρακαθίσουμε στις νέες διαπραγματεύσεις και μας καλούν οι ξένοι μεσολαβητές, απεσταλμένοι και άλλοι να προβούμε σε «χειρονομίες» για να… ενθαρρύνουμε τους Τ/Κυπρίους όπως προσέλθουν σε αυτές.

Τι θα συζητούμε όμως εκτός από το ποιο σχοινί θα μας κρεμάσουν, που μπορεί να είναι και λιμιστήρα, όταν σε κάθε περίπτωση ο Ερσίν Τατάρ, φερέφωνο της Άγκυρας, επαναλαμβάνει ότι: Νέες και επίσημες διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν με την αποδοχή «της κυριαρχικής ισότητας» και του διεθνούς «ισότιμου καθεστώτος» και «μια συμφωνία δύο κρατών» και πως η ούτω καλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» αποτελεί αδιαχώριστο και αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού έθνους, που έχει την πλήρη στήριξη της Τουρκίας.

Παρά ταύτα, οι εθνικώς ασπόνδυλοι, που χειρίστηκαν και χειρίζονται το Κυπριακό, εξακολουθούν να ομνύουν πίστη στη «Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία», την οποία ο κυπριακός λαός αναθεμάτισε διά παντός με το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν.

Μας λέγουν τώρα ότι δεν θα φέρουν τίποτα ενώπιον του λαού με το περιεχόμενο του οποίου και θα συμφωνούσαν. Πρόκειται απλώς για εμπαιγμό, κοροϊδία και… περιπαίξιμο, όταν ο κυπριακός λαός οριστικά και τελεσίδικα αποφάσισε, και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία, να απορρίψει το ούτω καλούμενο Σχέδιο Ανάν.

*Πρώην συνδικαλιστής