Παραπολιτικά

Η «Αμάλθεια», εμείς και το κέρας

Εντάξει, η «Αμάλθεια» ήταν αναμφισβήτητα μια σημαντική διπλωματική επιτυχία της Κύπρου και προσωπικά του Προέδρου Χριστοδουλίδη, έδωσε πόντους στην πατρίδα μας, ανέδειξε τον γεωστρατηγικό και ανθρωπιστικό της ρόλο, μας έφερε στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουμε να αυτολιβανιζόμαστε και να δούμε με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτήν τη συγκυρία για να αποφέρουμε μακροπρόθεσμα οφέλη για την Κυπριακή Δημοκρατία. Ώστε η προσπάθεια αυτή να έχει... προστιθέμενη αξία, κατά την προσφιλή φράση αυτής της Κυβέρνησης.

Μια καλή ιδέα είναι να εγκαθιδρυθεί στην Κύπρο μια μόνιμη έδρα διεθνούς οργανισμού, με αρμοδιότητες στην ευρύτερη περιοχή, για την ανάληψη ειρηνευτικών πρωτοβουλιών, τη φιλοξενία ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ αντιμαχομένων πλευρών, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, την προσφορά υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης, γενικά την προώθηση στόχων που αποβλέπουν στην ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή.

Η Κύπρος, ως προκεχωρημένο φυλάκιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει πολλές δυνατότητες και ικανότητες, που έχουν αναδειχθεί και με την πρωτοβουλία «Αμάλθεια». Σημαντικό στοιχείο είναι και το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί άριστες σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής (πλην της κατοχικής Τουρκίας, βεβαίως). Κάτι που διευκολύνει την προώθηση της ανάληψης ενός ευρύτερου ρόλου από την Ευρωπαία Κύπρο, σε μια περιοχή που μοιάζει μονίμως με ενεργό ηφαίστειο.

Πέρα από την ανθρωπιστική βοήθεια, μέσω της «Αμάλθειας», ο θαλάσσιος διάδρομος μεταξύ Κύπρου και Γάζας θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μελλοντικά και στο πλαίσιο της αναμενόμενης γιγαντιαίας επιχείρησης ανοικοδόμησης της κατερειπωμένης, από τη στρατιωτική δράση των Ισραηλινών, Λωρίδας.

Σε μια περίοδο που η Τουρκία επαναφέρει με ωμό και ιταμό τρόπο τις διεκδικήσεις της σε βάρος της Κύπρου, με τις τελευταίες δηλώσεις του Χιτλερντογάν, η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να αξιοποιεί κάθε μέσο που την οχυρώνει διπλωματικά, τουλάχιστον. Με την «Αμάλθεια» έγινε μια καλή αρχή. Χρειάζεται και συνέχεια. Το μυθολογικό «κέρας της Αμαλθείας», σύμβολο της αφθονίας, ενέπνευσε αυτούς που έδωσαν το όνομά της στην ανθρωπιστική επιχείρηση. Αλλά πρέπει να δούμε και μόνιμα οφέλη για την Κύπρο να εκπηγάζουν από το «κέρας». Διαφορετικά, «δίχως κέρδος... κέρατα», που λέει και ο λαός.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ