Παραπολιτικά

Α, έχουμε και το μέλι... της εξουσίας

Επιτέλους και μια... γλυκιά είδηση. Που έχει να κάνει με το μέλι και τις μέλισσες. Τελέστηκαν την περασμένη Δευτέρα τα εγκαίνια του Μελισσοτροφικού Πάρκου Αθαλάσσας, στόχος του οποίου είναι η ανάδειξη της αξίας της μέλισσας για τη διατήρηση των φυσικών οικοσυστημάτων και του ρόλου που επιτελεί για την επιβίωση του ανθρώπου στον πλανήτη μας.

Εμείς εδώ στο νησί, την... «γλυκείαν χώραν Κύπρον», όπως την είχε αποκαλέσει ο μεσαιωνικός μας χρονικογράφος Λεόντιος Μαχαιράς, τρέφουμε ιδιαίτερη εκτίμηση για το μέλι. Όχι μόνο για το κανονικό μέλι, της μέλισσας, αλλά και για το άλλο, εκείνο... της εξουσίας. Ένα μέλι το οποίο έχουν γευτεί όλα τα κόμματα με τη σειρά τους, άλλο περισσότερο, άλλο λιγότερο. Έστω κι αν δεν θέλουν να το παραδεχτούν, όταν ανήλθαν στην εξουσία, είδαν το μέλι σαν μέσο για να μείνουν... κολλημένοι εκεί.

Συναφής με το μέλι της εξουσίας είναι και ποικιλία άλλων μελιών, όπως το μέλι της μίζας, το μέλι των ύποπτων χορηγιών σε κόμματα, το μέλι των παχυλών επιδομάτων και των πολυσυντάξεων, το μέλι των τεράστιων δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, το μέλι της ευνοιοκρατικής ανάθεσης συμβολαίων έργων του Δημοσίου, το μέλι των «χρυσών» διαβατηρίων, το μέλι των τουρκοκυπριακών περιουσιών και τα λοιπά.

Ποταμοί από μέλι ρέουν εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας. Στην πραγματικότητα, αυτό συμβαίνει από τον καιρό που ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος. Μπορεί ο Πεδιαίος ποταμός να έχει νερό μόνο για ένα μικρό διάστημα τον χειμώνα, όπως καλή ώρα τις τελευταίες ημέρες, όταν κατέβηκε ορμητικός, αλλά ο... Μελιαίος ποταμός ρέει ολόχρονα. Ναι μεν έχει λιγοστέψει κάπως το μέλι του, λόγω της οικονομικής κρίσης, της πανδημίας, των πολέμων και άλλων κρίσεων, αλλά πάντα θα ρέει άφθονο για τους επιτήδειους, τους διεφθαρμένους, τους απατεώνες, τους καταφερτζήδες, τα λαμόγια, τους άπληστους και τους διαθέτοντες το μέσον.

Δεδομένη θεωρείται επίσης η αμέριστη υποστήριξη των κομμάτων στους παραγωγούς μελιού. Αφενός διότι όλα τα κόμματα ανεξαιρέτως, όπως έχουμε προαναφέρει, έχουν βάλει κατά καιρούς το δάχτυλό τους στο βαζάκι με το μέλι και αφετέρου διότι έχουν βολέψει στο Δημόσιο ουκ ολίγους... κηφήνες!

ΜΠΟΞΕΡ