Παραπολιτικά

Τι βαθμό πήραν οι πρώην... «εξαίρετοι»;

Δεν άρεσε σε πολλούς δημόσιους υπαλλήλους ο νέος τρόπος αξιολόγησής τους, που έχει εφαρμοστεί για πρώτη φορά από φέτος. Και ήταν αναμενόμενο. Διότι τις προηγούμενες δεκαετίες ίσχυε ένα «φιλικό» σύστημα, με βάση το οποίο τα 95-98% των δημοσίων υπαλλήλων κρίνονταν ως «εξαίρετοι». Συνεπώς, όταν περιμένεις να σου βάλει ο αξιολογητής βαθμό ανάλογο του «εξαίρετος» (9 ή και 10) κι αυτός σου βάζει 6 ή 7, σου βαρυφαίνεται.

Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, Στρατής Ματθαίου, δήλωσε ότι δέχονται καθημερινά σωρεία αντιδράσεων και καταγγελιών από μέλη της Συντεχνίας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν αξιολογητές που είναι αυστηροί και άλλοι λιγότερο αυστηροί. Εξέφρασε, μάλιστα, αμφιβολίες αν όλοι οι αξιολογητές ήταν έτοιμοι για τις νέες διαδικασίες. Όπερ σημαίνει ότι θα επιμένει στην άποψή του ότι θα έπρεπε οι πρώτες αξιολογήσεις με το νέο σύστημα να είναι πιλοτικές (μέχρι που να μάθουν οι... πιλότοι, δηλαδή οι αξιολογητές, να οδηγούν σωστά).

Αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι εύκολο το έργο των αξιολογητών, σε μια χώρα με πολλές ιδιορρυθμίες όπως η δική μας και σε μια δημόσια υπηρεσία που έχει συνηθίσει να κολυμπά σε λιμνάζοντα νερά. Όμως έπρεπε να γίνει η νέα αρχή, για να αλλάξουν κάποια πράματα. Και αφού κάθε νέα αρχή είναι δύσκολη, πρέπει όλοι να δείξουν κατανόηση και υπομονή, ώστε να καταλήξουμε στις καλύτερες δυνατές ρυθμίσεις.

Και, στο κάτω-κάτω, θα πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στους αξιολογητές, αφού κανονικά αναμένεται να είναι και οι ίδιοι πραγματικά εξαίρετοι, αντικειμενικοί, δίκαιοι, με αίσθημα ευθύνης και ευθυκρισίας. Ή μήπως... δεν είναι όλοι τέτοιοι, έχοντας πάρει προαγωγή... με μέσον και ρουσφέτι; Αλλά αυτό είναι άλλη πονεμένη ιστορία.

Για το γεγονός ότι, με το προηγούμενο σύστημα, όλοι βαθμολογούνταν ως «εξαίρετοι» έφταιε και το ότι είμαστε ένας μικρός τόπος, όπου όλοι είμαστε κουμπάροι και κουμέρες, κομματικοί φίλοι, κοινωνικά συνευρισκόμενοι και τα λοιπά, με αποτέλεσμα να είχε διαμορφωθεί ένα σύστημα όπου θεωρούσαμε ο ένας τον άλλον «εξαίρετο», για να μπορούμε να περνάμε όλοι καλά. Και ακόμα και τα λάθη μας να τα θεωρούμε... εξαίρετα!

Ελπίζω αυτό να αλλάξει τώρα δραστικά και να έχουμε μια δημόσια υπηρεσία που να εξυπηρετεί πιο αποτελεσματικά, γρήγορα και φιλικά τον πολίτη. Ο οποίος το δικαιούται απόλυτα, αφού αυτός είναι που συντηρεί τη δημόσια υπηρεσία. Έτσι δεν είναι;

ΜΠΟΞΕΡ