Αθλητισμός

Σούπερ ντέρμπι, σε σούπερ Κυριακή

ΑΕΚ-ΑΠΟΕΛ σε ντέρμπι πρωτιάς, με πιθανό σοβαρό αντίκτυπο στην κούρσα του τίτλου. Φαβορί ο Άρης απέναντι στην Ανόρθωση, ματς που καθορίζει βεληνεκές στόχου το Ομόνοια-Πάφος

Από τις 5 το απόγευμα και για 4,5 ώρες, κερκίδες για πολλούς, καναπές και το σώμα... στην πρίζα γι' ακόμη περισσότερους. Πέμπτη αγωνιστική στο πρωτάθλημα και, παρόλο που θα έχει άλλες πέντε, είναι πολύ σημαντική. Τα αποτελέσματα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο (αρκετά τα σενάρια) θα έχουν σοβαρότατη επιρροή στην κούρσα του Πρωταθλήματος και της Ευρώπης. Ακόμη και στο ακραίο σενάριο τριών ισοπαλιών. Η δε σειρά διεξαγωγής κάνει ακόμη πιο πικάντικη τη μέρα. Πρώτα το ΑΕΚ-ΑΠΟΕΛ, το σπουδαιότερο και σημαντικότερο ματς και αφού τελειώσουν, Άρης-Ανόρθωση και Ομόνοια-Πάφος. Κακά όμως τα ψέματα.... τα πολλά «λεφτά» είναι στην «Αρένα».

Ξεκάθαρα σενάρια

Ο ΑΠΟΕΛ είναι πρώτος και θα είναι πρώτος ακόμη και με ισοπαλία. Το χειρότερό του σενάριο σε ενδεχόμενο «Χ» είναι να τον πλησιάσει στον πόντο ο Άρης (πολύ πιθανό) και στους τρεις η Ομόνοια. Θα έχει, όμως, τη διαχείριση στα πόδια του. Θα είναι πάλι πρώτος και θα ελέγχει την κούρσα. Άρα έχει ένα καλό μαξιλαράκι σήμερα στην «Αρένα». Η αλήθεια είναι πως στις 3 περιπτώσεις που ο ΑΠΟΕΛ απειλήθηκε άμεσα με απώλεια πρωτιάς, αντέδρασε. Με την Ομόνοια, την Ανόρθωση και τον Άρη. Το αντίβαρο της θεωρίας αυτής είναι πως το έκανε στο ΓΣΠ. Η δυναμική του είναι διαφορετική με... φωνητική υποστήριξη. Ειδικά μαζική. Η μη μετακίνηση φιλάθλων τού αφαίρεσε και ένα επιπλέον όπλο. Σήμερα θα είναι σχεδόν μόνος στην έδρα τού πιο επικίνδυνου βάσει βαθμολογίας (και φόρας) αντιπάλου του. Έχει όμως και το προβάδισμα βαθμολογίας και το κόκκαλο να σταθεί σε ένα τέτοιο ματς. Με το πρώτο σφύριγμα έχει προβάδισμα και ο ΑΠΟΕΛ είναι μανούλα στη διαχείριση αποτελέσματος. Δεν το έκανε με το Άρη, όπου είχε μάλιστα μαξιλάρι... ορθοπεδικό. Έπαιξε χωρίς λόγο με επιθετική τακτική και απέτυχε εκ του αποτελέσματος. Αλλά, ώς εδώ με το «Χ». Ο ΑΠΟΕΛ του Σα Πίντο στη μέρα του και έχοντας πάρει ανάσες (οι περισσότεροι βασικοί) μπορεί και θα το επιδιώξει να κερδίσει. Είναι πρώτος γιατί έκανε κάτι καλύτερα απ' όλους τους άλλους. Δεν συμμερίζομαι τα περί ξεφουσκώματος. Είναι ένα ματς που ναι, εφόσον το πάρει, που είναι πιθανό, θα σκαλίσει μέρος του ονόματός του πάνω στο τρόπαιο πρωταθλήματος. Αν χάσει, χάνεται; Βαθμολογικά όχι, αλλά μπορεί να πέσει και τρίτος, θα κοιτάζει και μπροστά του, αλλά ίσως και πίσω του. Αλλάζει εντελώς μοτίβο και βαθμό πίεσης. Αλλάζει γενικώς η κουβέντα.

Τώρα, η ΑΕΚ... Αν της έλεγε κάποιος μετά την τριάρα από τον ΑΠΟΕΛ στην «Αρένα» ότι μερικούς μήνες μετά θα είχε ευκαιρία πρωτιάς στο ίδιο σημείο, με τον ιδιο αντίπαλο, θα έπαιρνε βραβείο επιστημονικής φαντασίας. Τότε έμπαινε θέμα εισόδου στην εξάδα. Σήμερα μπαίνει θέμα κορυφής στη βαθμολογία και άλματος προς την ιστορικότερη στιγμή της ΑΕΚ. Να πάρει πρωτάθλημα. Αντιλαμβάνεται ο καθένας πως η πίεση είναι πολύ μεγάλη για τους Λαρνακείς. Είχαν και πριν, βέβαια είχαν. Έδειξαν χαρακτήρα σε σημαντικά διπλά που τους έφεραν σε θέση βολής, όπως με την Ομόνοια. Είναι η μόνη ομάδα εκτός Λευκωσίας που δεν έχασε φέτος στο ΓΣΠ, από τον σημερινό της αντίπαλο. Έχει ποιότητα, εμπειρία, όλο το πακέτο. Ο Μπεν Σιμόν αξιοποιεί πολύ καλά το υλικό του, έχει πλάνα Α και Β, έχει βάλει ενέσεις υπομονής και αυτοπεποίθησης στην ταυτότητα της ομάδας. Πράγματα που έλειπαν επί Όλτρα. Αλλά τα πράγματα είναι σήμερα διαφορετικά από οποιονδήποτε άλλον αγώνα. Αν κερδίσει η ΑΕΚ, γίνεται πρώτη υποψήφια πρωταθλήτρια και μάλλον πάει και ένα σκαλί πάνω από άποψης στάτους. Με ισοπαλία, ξέρει πως θα πρέπει να κάνει υπερβάσεις για να βγει μπροστά. Αν χάσει, χάνει αρκετά, γιατί μπορεί (αναλόγως και άλλων αποτελεσμάτων} ν' αλλάξει όλη η εξίσωση. Θα είναι μεγάλο πισωγύρισμα.

ARIS ANORTHOSI.jpg

Λεμεσός-Λευκωσία

Άρης, Ομόνοια και Πάφος θα ξέρουν το αποτέλεσμα στην «Αρένα», όταν θα αρχίσουν τα παιχνίδια τους. Είναι οι τρεις ενδιαφερόμενοι από βαθμολογικής άποψης. Φυσικά, θα πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους, να βάλουν το δικό τους μερτικό. Για τον Άρη είναι πιο απλά τα πράγματα. Παίζει εντός με την Ανόρθωση, που το παλεύει, αλλά, κακά τα ψέματα, πλέον δεν έχει καμία σχέση με την ομάδα προ τριμηνίας. Ούτε και κίνητρα, πέραν του γοήτρου. Αν ο Άρης θέλει να ελπίζει σε 2η κατάκτηση πρωταθλήματος, δεν δικαιούται να σκέφτεται καν απώλεια. Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στην «Αρένα». Είτε κερδίσει η ΑΕΚ είτε ο ΑΠΟΕΛ είτε ισοπαλία, ο Άρης θα έχει ένα σενάριο μέχρι νεωτέρας. Θα εξαρτάται από τα πόδια του. Με 6 νίκες είναι πρωταθλητής. Αν μπορεί να τις κάνει, είναι άλλο θέμα. Είναι όμως σε πολύ καλύτερη θέση απ' ό,τι η Ομόνοια σε πρώτο βαθμό και η Πάφος σε δεύτερο. Αυτές παίζουν μεταξύ τους και τα σενάριά τους έχουν φοβερή ποικιλία. Νίκη Ομόνοιας, ας πούμε. Πρώτον, αφήνει την Πάφο πέντε βαθμούς πίσω και βάζει καπάρο για 4η θέση. Αν στη Λάρνακα δεν έχει νικητή, μειώνει δραστικά και κτυπά πρωτάθλημα στην ουσία και όχι στα μαθηματικά. Αν χάσει... μάλλον 5η.. Το καλύτερο σενάριο για την Πάφο; Διπλό στη Λευκωσία και βλέπει. Τουλάχιστον να είναι 4η , να ελέγχει όσο μπορεί το δίπολο Πρωτάθλημα-Κύπελλο για ευρωπαϊκό εισιτήριο και μετά βλέπει.

ΟΜΟΝΟΙΑ ΠΑΦΟΣ.jpg

31.3 ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕΝΟΥ.jpg

31.3 ΠΙΝΑΚΑΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ .jpg