Κόστος Ζωής

Έρχεται τσουνάμι αυξήσεων - Οριακά οι πολίτες

Το τρίτο πακέτο μέτρων στήριξης κατά της ακρίβειας αποφάσισε η Κυβέρνηση, ύψους €35 εκατ., με τους καταναλωτές να κάνουν λόγο για ανεπαρκή μέτρα

Από αύριο οι καταναλωτές θα πληρώνουν τα καύσιμα πιο ακριβά και συγκεκριμένα αυξημένα κατά 8,3 σεντ ανά λίτρο, εξαιτίας της κατάργησης της επιδότησης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, που δεν πήρε το πράσινο φως από το Υπουργικό Συμβούλιο να παραταθεί, όπως επίσης και το πετρέλαιο θέρμανσης, που θ’ ανέβει κατά 6,3 σεντ το λίτρο. Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή, η μέση τιμή την Παρασκευή για τη βενζίνη 95 και 98 ήταν €1,425 και €1,495 αντίστοιχα, ενώ το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης €1,51 και €1,067 αντίστοιχα. Συνεπώς, με την κατάργηση της επιδότησης, οι τιμές θα φτάσουν για τη βενζίνη 95 και 98 €1,508 και €1,578 αντίστοιχα και για το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης €1,73 και €1,13 αντίστοιχα.

Αλυσιδωτές επιπτώσεις

Οι εκτιμήσεις, βεβαίως, των αναλυτών αναφέρουν ότι, πέραν της αύξησης των τιμών των καυσίμων εξαιτίας της κατάργησης της επιδότησης, οι τιμές διεθνώς του πετρελαίου αναμένεται ν’ ανέβουν και αυτές. Αναπόφευκτα όλες αυτές οι αυξήσεις θα μετακυλιστούν στους λογαριασμούς του ρεύματος καθώς και στα προϊόντα, τα οποία είναι ήδη σε πολύ υψηλές τιμές και οι καταναλωτές ψωνίζουν συντηρητικά για να τα βγάλουν πέρα.

Ανεπαρκή μέτρα

Με δυσπιστία αντίκρισαν τις κυβερνητικές εξαγγελίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, καθώς ψέγουν την απόφαση της Κυβέρνησης να καταργήσει την επιδότηση στα καύσιμα. Απογοήτευση για τα μέτρα εκφράζουν και οι συντεχνίες χαρακτηρίζοντάς τα ανεπαρκή. Η ΣΕΚ εξέφρασε την απαρέσκειά της, «καθώς τα μέτρα δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου». Από την πλευρά της, η ΠΕΟ ανέφερε ότι «τα εξαγγελθέντα μέτρα στην ουσία επιβεβαιώνουν πως η Κυβέρνηση προσεγγίζει την κοινωνική πολιτική με αντίληψη κρατικής φιλανθρωπίας».

Κλιμακωτή επιδότηση

Η Κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση του μέτρου κλιμακωτής επιδότησης του ηλεκτρισμού, γι’ ακόμα δύο τιμολογούμενους μήνες, τον Μάιο και τον Ιούνιο. Η επιδότηση για τους ευάλωτους καταναλωτές θα καλύπτει το 100% της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις η επιδότηση θα είναι από 50% έως 85%, ανάλογα με τις κιλοβατώρες που θα κάψουν. Το εκτιμώμενο κόστος αυτού του μέτρου, σύμφωνα με τον Υπουργό, Μάκη Κεραυνό, ανέρχεται στα 5 εκ. ευρώ και καλύπτει πέραν των 400.000 νοικοκυριών και 100.000 επιχειρήσεις.

Εφάπαξ στήριξη

Ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης και την παράταση του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά είδη όπως είναι το ψωμί, το γάλα, τ’ αβγά, παιδικές πάνες, παιδικές τροφές, κρέας και λαχανικά, επίσης μέχρι τέλος Ιουνίου. Το κόστος αυτού του μέτρου ανέρχεται στα 6 εκ. ευρώ. Η Κυβέρνηση αποφάσισε και την παραχώρηση στήριξης σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. Δηλαδή, τη στοχευμένη εφάπαξ στήριξη 3 φορές, τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο, σε συγκεκριμένα νοικοκυριά που λαμβάνουν επιδόματα από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας. Συγκεκριμένα, είπε, θ’ αφορά λήπτες επιδόματος τέκνου με μηνιαίο κόστος 1,2 εκ. ευρώ. Εξηγώντας, ανέφερε ότι μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο εισόδημα 19.500 ευρώ και ανώτατο ύψος καταθέσεων 10.000 ευρώ θα παίρνουν εφάπαξ στήριξη 100 ευρώ για το πρώτο τέκνο, αυξανόμενο κατά 50 ευρώ για κάθε πρόσθετο τέκνο και μέγιστο ποσό 250 ευρώ. Πέραν των 4 εξαρτωμένων τέκνων θα λαμβάνουν επιπρόσθετα 100 ευρώ. Από αυτό το μέτρο, ανέφερε, επωφελούνται 5.562 μονογονεϊκές οικογένειες. Για οικογένειες με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ και ανώτατο ύψος καταθέσεων 15.000 ευρώ, το εφάπαξ ποσό θα είναι 100 ευρώ για πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, αυξανόμενο κατά 50 ευρώ για κάθε πρόσθετο εξαρτώμενο τέκνο με μέγιστο ποσό τα 250 ευρώ. Πέραν των 4 παιδιών, θα υπάρχει και πάλι επιπρόσθετο ποσό 100 ευρώ. Με αυτό το μέτρο, είπε, επωφελούνται 10.233 οικογένειες. Τα νοικοκυριά που λαμβάνουν ΕΕΕ, συνέχισε, και δεν περιλαμβάνονται στις προαναφερόμενες κατηγορίες, θα λαμβάνουν ένα εφάπαξ ποσό 100 ευρώ τον μήνα για τρεις μήνες. Με αυτό το μέτρο, είπε, επωφελούνται 17.458 νοικοκυριά. Ο κ. Κεραυνός ανακοίνωσε την παραχώρηση εφάπαξ ποσού 100 ευρώ μηνιαίως σε άτομα που είναι λήπτες επιδόματος διακίνησης από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρίες. Το κόστος αυτού του μέτρου ανέρχεται στο 1,3 εκ. ευρώ και θα επωφεληθούν 4.200 άτομα. Τέλος, θα δοθεί ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους 100 ευρώ μηνιαίως και θα επωφεληθούν 28.000 χαμηλοσυνταξιούχοι.

Εκτός η μεσαία τάξη

Βεβαίως από το πακέτο μέτρων λείπει η βοήθεια στη μεσαία τάξη, η οποία τα τελευταία χρόνια όλο και αποδυναμώνεται, παρά τις δηλώσεις όλων των αρμοδίων ότι θέλουν να στηρίξουν τη μεσαία τάξη, καθώς, όπως λένε, είναι η ραχοκοκκαλιά της κυπριακής οικονομίας. Η Κυβέρνηση, και δη το Υπουργείο Οικονομικών, οφείλει να βρει τρόπους να στηρίξει τη λεγόμενη μεσαία τάξη, που μόνο μεσαία δεν είναι, εάν αναλογιστούμε ότι 1 στους 2 εργαζόμενους παίρνει μισθό κάτω από 1.500 ευρώ. Ένα ποσό που δεν αρκεί ούτε για τα βασικά στη χώρα όπου ζούμε με τις τιμές της ενέργειας, των καυσίμων, των ενοικίων και τις δόσεις στα ύψη.