Αθλητισμός

Περί αθλητικής διάβρωσης και... καταπολέμησης

Μέχρι στιγμής η χειραγώγηση αγώνων ή τα θέματα διάβρωσης σε όλα τα επίπεδα έμειναν στο ενδεχόμενο

Πριν από αρκετά χρόνια, εκλογές είχαμε, είχα συναντηθεί με έναν εκλεκτό συνάδελφο, μεγαλοδημοσιογράφο από την Ελλάδα. Είχε έρθει εδώ για κάλυψη και ήταν πολύ έντονος και πιεστικός στα πάνελ σε θέματα διαφθοράς, ζητούσε εξηγήσεις και θέσεις από πολιτικούς. Του είχα λοιπόν πει (ευγενέστατα) πως ήταν ολίγον υπερβολικός. Ότι, κατά την άποψή μου, ναι υπάρχουν προβλήματα, αλλά η κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα (είχε τότε ξεσπάσει μία νέα σειρά από σκάνδαλα). Στο αφελές μου μυαλό πίστευα πως ήμασταν απλώς στο επίπεδο του βολέματος, του ρουσφετιού, της αναξιοκρατίας. Σημαντικά μεν, αλλά τα καταπίναμε, μέσω της νοοτροπίας μας του ωχαδερφισμού. Μου απάντησε (ευγενέστατα) πως, δυστυχώς, πιθανότατα έχω λάθος. Πως και στην Ελλάδα η διάβρωση ήταν αρχικά επιφανειακή, αλλά μετά αποδείχτηκε βαθιά και η διαφθορά δεν είχε τέλος. Είχε απόλυτο δίκιο.

Ας συνδεθούμε με τον αθλητισμό, αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας. Στην Κύπρο ίσως και κομματάκι παραπάνω από άλλες χώρες. Και σε αυτόν τον τομέα νομίζαμε πως για χρόνια είχαμε αποσπασματικά θέματα διαφθοράς, πως όλα περιστρεφόντουσαν κάθε τόσο γύρω από κάποιο σικέ αγώνα στο ποδόσφαιρο, σε βάθος δεκαετιών. Η λέξη παρασκήνιο ήταν αυτή που κυριαρχούσε. Τα πράγματα πήγαν (ποδοσφαιρικά πάντοτε ομιλούντες) σε ένα άλλο επίπεδο από τότε που ξεκίνησαν οι εκθέσεις (οι φάκελοι), οι οποίοι συνέπεσαν φυσικά με την παγκόσμια έξαρση της στοιχηματικής δραστηριότητητας. Και πάει λέγοντας. Σε σημείο που να μην προκαλεί εντύπωση (και ας υπήρχαν γα λόγους εντυπώσεων πηχυαίοι τίτλοι) η ανακοίνωση της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού (ΕΔΠΑ) για την πιθανότητα χειραγώγησης 7 αγώνων (που μπορεί να γίνουν και 14) την περίοδο 2019-2023 μετά από έρευνα. Το πόρισμα είναι ήδη στον Γενικό Εισαγγελέα. Θα βγει κάτι; Άλλη μία ερώτηση τους ενός εκατομμυρίου. Εδω και πολλά χρόνια, εδώ και δεκαετίες, γίνονται προσπάθειες να αποδειχτεί χειραγώγηση αγώνα. Έπεσαν στο κενό, γιατί δεν είναι εύκολο. Γιατί χρειάζεσαι «πιάσιμο στα πράσα», μαρτυρίες (σε μία περίπτωση πριν από πολλά χρόνια έπαθαν αμνησία), κ.λπ. Όλη αυτή η ιστορία μού θυμίζει λίγο το.. «τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια». Όλοι ξέρουμε ότι είναι γάτος από τον ήχο, έτσι; Αλλά δεν τον βλέπουμε. Ή όταν βρίσκουμε ακαθαρσίες είμαστε βέβαιοι ότι είναι ποντίκια, αλλά ποντίκια δεν είδαμε. Έτσι και τα στημένα. Ξέρουμε κατά βάθος ότι έγιναν, γίνονται και θα γίνονται. Απλώς δεν μπορούμε να τα τεκμηριώσουμε.

Δυστυχώς, παντού

Αλλά να είναι μόνο το ποδόσφαιρο... Πριν όμως πάμε παρακάτω, συμπεριλαμβάνοντας και τον βασιλιά των σπορ, να αναφέρουμε κάτι. Υπάρχει πάντα και το τεκμήριο της αθωότητας, εξ ου και σε όλες τις ανακοινώσεις γίνεται λόγος για... ενδεχόμενο... Όμως υπάρχουν οι ανακοινώσεις (θα επανέλθουμε σε λίγο) της ΕΔΠΑ που είναι συχνότατες και αναφέρονται σε αποτελέσματα πορισμάτων. Σε κάθε λογής άθλημα και σε κάθε λογής επίπεδο αθλητισμού. Από το καθαρά αγωνιστικό μέρος, μέχρι το διαχειριστικό, το διοικητικό κ.λπ. Δεν είναι μόνο οι πιθανοί προσυνεννοημένοι (αν προτιμάτε οι χειραγωμένοι) αγώνες. Είναι διακρίσεις σε βάρος αθλητών, είναι (με βάση τις ανακοινώσεις που προκύπτουν από τα πορίσματα) πιθανές οικονομικές ατασθαλίες, είναι ενδεχόμενες περιπτώσεις ασυμβίβαστου (στην πράξη βέβαια). Οι πληροφορίες, και δεν είναι μυστικό, αναφέρουν ότι ενώπιον του Εισαγγελέα βρίσκονται μερικές δεκάδες πορίσματα προς εξέταση. Υποθέσεις με μπάλες, τιμόνια, πούλλες, βατήρες, σχοινιά, τιμολόγια, κάλπες, όπου πάει το μυαλό σας... Πόσες από αυτές τις υποθέσεις θα οδηγηθούν ενώπιον των Δικαστηρίων, αν προκύπτουν δηλαδή ποινικά αδικήματα, είναι ένα θέμα. Προς το παρόν, υπάρχει απόφαση για μία. Εν τω μεταξύ, άλλο δικαστική διαδικασία και άλλο ποινή, έτσι; Αθώος μέχρι αποδείξως του αντιθέτου, πάντα. Γενικά, όμως, ένας τρόπος να αρχίσεις την πάταξη της διαφθοράς είναι η τιμωρία, η Νέμεσις κάθε κατεργάρη. Αν τιμωρηθεί ο πρώτος, αρχίζουν να φοβούνται οι υπόλοποι.

Επ' αυτού, επί της διαδικασίας ίσως να χρειάζεται και λεπτότητα, ίσως και λιγότερη δημοσιότητα. Ατελείωτες ώρες, τεράστιος κόπος, κιλά χαρτιού για την έρευνα και τα πορίσματα. Ανακοίνωση για την πρόθεση έρευνας, ανακοίνωση με τη λήξη της έρευνας. Μήπως έπρεπε να αποφεύγονται και τα δύο; Μήπως θα έπρεπε η διαδικασία να μένει μακριά από τα φώτα; Έγινε ντόρος για την ΚΟΠ (περί κρυμμένων φακέλων) και την ΚΟΕ, στο τέλος όμως δεν προέκυψε τίποτα το μεμπτό, αλλά δημιουργήθηκαν λανθασμένες εντυπώσεις. Και οι εντυπώσεις θέλουν λίγο χρόνο να διαγραφούν. Μήπως η ΕΔΠΑ θα έπρεπε να χαράξει μία άλλη επικοινωνιακή πολιτική; Ειδικά από την ώρα που δεν μπορεί να μπει σε λεπτομέρειες. Παράδειγμα, η ανακοίνωση για το ποδόσφαιρο. Ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει σενάρια (μέχρι και επιστημονικής φαντασίας) για τους αγώνες και για την ενδεχόμενη επιρροή τους στο πρωτάθλημα. Μένουμε όμως στο ίσως, γιατί υπάρχει και η άλλη πλευρά. Κάπου σίγουρα υπάρχουν ή θα υπάρξουν μετ΄αποδείξεων κατεργάρηδες, οπότε μία πρώτη έκθεση στη δημοσιότητας ίσως κάνει καλό.

Δυστυχώς ακόμη κανείς

Είναι φυσικά ουτοπικό να αναμένουμε πως θα έχουμε παντελώς αδιάφθορη κοινωνία και παντελώς αδιάφθορο αθλητισμό. Δεν υπάρχει πουθενά, ακόμη και σε χώρες με σαφέστατα υψηλότερο επίπεδο κουλτούρας θα βρείτε κρούσματα. Δυστυχώς, δεν πρέπει να μας προκαλεί εντύπωση. Ειδικά στον αθλητισμό, όπου διακινείται μπόλικο χρήμα. Ως παράδειγμα... η ΔΟΕ και η ΦΙΦΑ ταρακουνήθηκαν συθέμελα από σκάνδαλα. Στην Ιταλία (3-4 φορές), παλαιότερα στη Γερμανία, στην Ελλάδα και δεν ξέρω σε πόσες άλλες χώρες ξέσπασαν σκάνδαλα με προσυνεννοημένους αγώνες. Αλλά κάποιους τσάκωσαν και κάποιοι την πλήρωσαν. Σε αντίθεση με εδώ, στο νησί μας, που το έχουμε γενικώς παραξηλώσει, αλλά κανέναν δεν έχει αρπάξει η τσιμπίδα του νόμου μέχρι σήμερα. Μένουμε πάντα στο ενδεχόμενο...