Υγεία

Κοινωνικό - πολιτισμικό άγχος: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Αν και ακούγεται απλό , το κοινωνικό άγχος επηρεάζει αρκετό κόσμο επι καθημερινής βάσεως . Τα άτομα αυτά είναι συνεχως σε μια ανασφάλης ένταση , υπάρχουν φοβιες , οτι δεν μπορούν να καταφέρουν να διαχειριστούν τις συμπεριφορές τους μέσα από διαφορά κοινωνικά σύνολα .
Οι συναντήσεις και οι συζητήσεις με άγνωστα καινούργια άτομα , τους δημιουργεί στρες . Ακόμη και σε μια συνάντηση για φαγητό , σε επαγγελματικό επίπεδο .

Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις που το άτομο θα πρέπει να κάνει μια δημόσια ομιλία , εκεί δημιουργείται μια φοβία στο τρόπο της δίκης του συμπεριφοράς και αρχίζει να φοβάται τρομακτικά , το πως θα το αξιολογήσουν οι άλλοι , και μάλιστα υποβάλλει στο νοητικό αλλά και συναισθηματικό επίπεδο ότι θα το αξιολογήσουν με άρνηση , τοξικότητα και εξευτελισμό .

Αυτό συμβαίνει γιατί το Κοινωνικό άγχος  διαμοιράζεται βάση των καταστάσεων της στιγμής , που διακατέχεται από το κοινωνικό πολιτισμικό πλαίσιο . Η πιθανότητα της μη ρεαλιστικής εκτίμησης και απόρριψης στο θέμα άγχους μεγιστοποιείται . Η έμφαση της έντασης , το πως δρουν και αντιδρούν οι άλλοι στα θέματα συμπεριφοράς - προς το μέρος τους .

Υπάρχουν διάφορες δυσκολίες σε ένα τέτοιο άτομο και μάλιστα ποικίλουν , διότι συναισθηματικά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν , υπάρχει αστάθεια . Τα άτομα στην προσπάθεια τους να αντεπεξέλθουν μέσα από τα διαφορά κοινωνικά σύνολα , κάνουν χρήση αλκοόλ ή άλλων ουσιών , πιστεύοντας οτι χαλαρώνουν με αυτό τον τρόπο . Τα συναισθηματικά συμπτώματα του ατόμου, δεν είναι εμφανείς στους άλλους , το άτομο τα βιώνει με ένα έντονο τρόπο , που μόνο αυτό τα γνωρίζει γι αυτό και η διάγνωση δεν είναι τόσο εύκολη τα συμπτώματα αυτά σωματοποιούνται και περιλαμβάνουν : ζαλάδες , τρέμουλα , προβλήματα σε θέματα επικοινωνίας , εμφίδρωσης , ομιλίας και συγκέντρωσης τα άτομα αυτά φοβούνται να κοιτάξουν στα μάτια το άγχος αυτό έχει διάρκεια 06 μήνες και ανω και είναι επίμονο . 

Όμως αυτό επιδρά αντίθετα με αρνητικές συνέπειες οργανικά , διατροφικά και ψυχικά . Το κομμάτι των διατροφικών συνηθειών έχει να κάνει με τα κομμάτια των κληρονομικών , οικογενειακών εμπειριών και προδιάθεσης μέσα από παλιά βιώματα συμπεριφορών , τα οποία προκαλούν Ψυχοσωματικές δυσλειτουργίες , π.χ κρίση πανικού (δυσλειτουργία μονόπλευρης σκέψης που ξεκινά απο την εφηβεία ) . Το άγχος αυτό επηρεάζει το άτομο στο σχολείο και τις επιδόσεις του , την εργασία και στις καθημερινές δραστηριότητες .

Να αναφέρουμε ότι το άτομο μόλις αντιληφθεί ότι τα συμπτώματα τον κυριεύουν , αγχώνεται περισσότερο και φοβάται μην γίνουν αντιληπτά από τους γύρω του , διότι δεν υπάρχει αυτοεκτίμηση και νιώθει ότι μειώνεται και κοροϊδεύεται , υπάρχει μια κατάσταση σύγχυση στην ροή σκέψεων , π.χ. θα μιλήσω και θα γίνω ρεζίλι , δεν ξέρω τι να πω και θα είμαι βαρετός / τη .  Δεν μπορούν να ελέγξουν την ανησυχία τους και αποφεύγουν διάφορες εκδηλώσεις , αν και θέλουν να συμμετάσχουν διότι νιώθουν ανίκανοι , που συνεπάγεται με δυσκολίες στην κοινωνική / επαγγελματική / προσωπική δραστηριότητα .

Να αναφέρουμε ότι η αμυγδαλή ( μέρος του εγκεφάλου ) είναι το κέντρο διαχείρισης των συναισθημάτων στο οποίο συγκεντρώνονται τα διαφορά ερεθίσματα με σκοπό την αντίδραση , την επεξεργασία , τον έλεγχος των θετικών / αρνητικών συναισθημάτων , αναμνήσεις , επιθετικότητα , σεξουαλική συμπεριφορά και θέματα επιβίωσης . Το κάθε άτομο αντιλαμβάνεται τις πληροφορίες που λαμβάνει από εξωτερικούς παράγοντες διαφορετικά . Εάν τις κρίνει , ως απειλή τότε βιώνει φοβερό άγχος .

Τεχνικές

Τεχνικές που βελτιώνουν την κατάσταση του κοινωνικού / πολιτισμού άγχους , είναι η εκμάθηση και η συνεχείς προσπάθεια στο να καλυτερεύσουμε τον τρόπο προσέγγισης μας:

1 . Χρειάζεται χρόνο στα θέματα εξάσκηση αναπνοής

2. Αλλαγή μοτίβων και παραστάσεων , αρχίζοντας με την αφαίρεση συγκεκριμένων αρνητικών σκέψεων .
3. Ήπιας μορφής περπάτημα / τροχάδι
4 . Καταναλώνω νερό και διαφοροποιώ τις διατροφικές μου συνήθειες , βάση των δικών μου σωματικών αναγκών .
5. Εξάσκηση δεξιοτήτων σε συνδιασμό τόλμης και έκθεσης του ατόμου , αρχίζοντας από μικρές εκδηλώσεις, δηλ το άτομο να κοινωνικοποιείται σε μια πιο μικρής εμβέλειας κόσμου αρχικά , αυτό βοηθά άμεσα με πολύ καλά αποτελέσματα . Το άτομο μαθαίνει να αναγνωρίζει τις θετικές και τις αρνητικές καταστάσεις , πάντα με την καθοδήγηση ειδικών συμβουλευτικής αγωγής .
6 . Το άτομο την ώρα που βρίσκεται σε μια εκδήλωση / παρουσίαση , πρέπει να μετατρέψει τις σκέψεις του σε δημιουργικότητα και όχι σε γεγονότα μη ρεαλιστικά , που έχουν μέσα την άρνηση ότι δεν θα πάει καλά .
7. Διαχείριση παλιών τραυματικών εμπειριών .