Η Κύπρος σήμερα όπως την ζούμε

Ανοίγεις την κυπριακή τηλεόραση και, αντί να δεις τη μεγάλη είδηση, όπως παραδοσιακά ξέραμε, βλέπουμε νέα για ληστείες, κλεψιές, συλλήψεις για ναρκωτικά, φόνους, δυστυχήματα τροχαίας και επίσης αποφάσεις δικαστηρίων, αυτά που οι Γάλλοι λένε επιγραμματικά «faits divers» («διάφορα γεγονότα»). Η χώρα μας, δυστυχώς, βλέπει με θλίψη την αύξηση αυτών των γεγονότων.

Η διαφθορά στη χώρα φαίνεται ότι αυξάνεται κατά μεγάλο βαθμό. Η ανεργία άρχισε να επηρεάζει τη χώρα. Ο επαγγελματίας είναι η εποχή που βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Οι εγκληματίες αντιμετωπίζονται επιεικώς και «τα αρνάκια του θεού» αυστηρότατα. Πολλές φορές το γράμμα του νόμου υπερισχύει του πνεύματος του νόμου. Μια μικρή χώρα, χωρίς πολλές ευκαιρίες για δουλειά, χωρίς πλούτο, αναγκάζει τους νέους της να εγκαταλείπουν συνέχεια τη χώρα για να εξασφαλίσουν και το μέλλον των παιδιών τους, πιστεύουν, πιο εύκολα, στο εξωτερικό.

Η μετανάστευση στο εξωτερικό είναι από τα χειρότερα συμβάντα σε μια χώρα, κυρίως όταν συμβαίνει στη νεολαία, που είναι το μέλλον της. Με μεγάλη λύπη λοιπόν αντικρίσαμε Κύπριους νεαρούς γιατρούς στη Γερμανία και στη Σουηδία σε μια επαγγελματική μας επίσκεψη εκεί. Αυτά τα παιδιά μπορεί να προοδεύσουν επιστημονικά περισσότερο στο εξωτερικό, στερούν, όμως, τη χώρα τους από ένα νέο φιλοπρόοδο δυναμικό.

Λόγος αυτού του άρθρου είναι βέβαια η παρούσα κρίση που παρουσιάστηκε στην Κύπρο σχετικά με τη μονή Οσίου Αββακούμ. Τα γεγονότα αυτά έσεισαν την Εκκλησία αλλά και την Κύπρο.

Δυστυχώς, το πρόβλημα δεν είναι ούτε «παράξενο» για το τόπο μας ούτε μη αναμενόμενο. Λόγω πολλών παραγόντων η χώρα μας δίδει μεγάλη σημασία στα υλικά αγαθά, στο χρήμα και στα παρεμφερή. Η σημασία που δίδεται στο χρήμα είναι τεράστια. Η τέχνη, ο πολιτισμός, η κουλτούρα είναι σε δεύτερη μοίρα. Έτσι έχουμε τα γεγονότα του Οσίου Αββακούμ. Επιπλέον η ιδέα που υπάρχει στη Κύπρο, ότι η υπερβολική αυστηρότητα των νόμων και των ποινών θα διορθώσει την κατάσταση. Μάλλον θα την μπερδέψει. Εκείνο που χρειάζεται -και αυτό παίρνει πολύ χρόνο- είναι ένα μακρόπνοο σχέδιο «εκπαίδευσης» της κοινωνίας μας στις άλλες αξίες της κοινωνικής ζωής, θέατρο, τέχνη, μουσική, έργα πολιτισμού, γενικά κουλτούρα. Ορισμένοι θα γελάσουν ειρωνικά. Δεν τρως με την κουλτούρα! Και όμως! Κοιτάξτε πώς ορισμένοι από εσάς περνάτε τον ελεύθερό σας χρόνο στη Δυτική Ευρώπη και πώς στην Κύπρο. Αυτό θα σας δώσει ορισμένες απαντήσεις.

Η Κύπρος πρέπει να αλλάξει προς το καλό, όχι προς το κακό.

*Διεθνολόγος και πολιτικός αναλυτής