Παραπολιτικά

Οι... fake κυπριακές πατάτες

Μέχρι και εξέταση DNA θα γίνεται σε... πατάτες που κυκλοφορούν στο εξωτερικό, και ειδικότερα στην Ελλάδα, σαν κυπριακές, για να διαπιστώνεται αν όντως είναι κυπριακής καταγωγής. Η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, συζήτησε το θέμα με τον Ελλαδίτη ομόλογό της και αποφασίστηκαν μέτρα, με στόχο να προστατευθεί η μοναδικής ποιότητας πατάτα μας από τις... fake κυπριακές πατάτες που κυκλοφορούν. Όπως έχει διαπιστωθεί, πατάτες με προέλευση όχι κυπριακή «βαφτίζονται» κυπριακές, αφού κάποιοι επιτήδειοι τις βουτάνε σε λάσπη, η οποία περιλαμβάνει κοκκινόχωμα, και στη συνέχεια τις πωλούν ως κυπριακές σε υψηλότερη τιμή.

Αυτά, βεβαίως, τα κόλπα οδηγούν και σε δυσφήμηση των κυπριακών πατατών. Διότι όταν ο ανυποψίαστος αγοραστής πάρει τις πατάτες με το κοκκινόχωμα, με τη βεβαιότητα ότι είναι κυπριακές, τις μαγειρέψει και τις βάλει στο τραπέζι του, και διαπιστώσει ότι είναι άγευστες και χωρίς νοστιμιά, ίσως να μην τις ξαναπάρει.

Βεβαίως, την ίδια ώρα, και ο Κύπριος ιθαγενής θα πρέπει να μπορεί να χαίρεται και να απολαμβάνει τη γνήσια κυπριακή πατάτα του, την... «αβάφτιστη». Αλλά οι τελευταίες καταστροφές στις πατατοφυτείες από τις ακραίες πλημμύρες και τα διαγραφόμενα προβλήματα για την πατατοκαλλιέργεια από την παρατεταμένη ανομβρία, ελπίζουμε να μην οδηγήσουν και σε μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του προϊόντος. Με αποτέλεσμα να διστάζει ο καταναλωτής να μαγειρέψει, ας πούμε, πατάτες αντιναχτές, αφού θα είναι και οι... τιμές τους αντιναχτές στα ύψη!

Εν πάση περιπτώσει, τη φημισμένη πατάτα μας πρέπει να την κρατάμε πάντοτε πολύ ψηλά και να την έχουμε στη θέση που της αξίζει. Δεν είναι τυχαίο που της αφιερώσαμε και κοτζάμ μνημείο, το γιγαντιαίο «μνημείο της μεγάλης πατάτας» που έχει στηθεί στην Ξυλοφάγου. Η Big Potato, παρά τα χλευαστικά σχόλια από κάποιους, εξακολουθεί να στέκει εκεί ολόρθη και απτόητη, σύμβολο της ποιότητας της κυπριακής πατάτας.

Η δε κυρία Παναγιώτου, εκτός από την... «καυτή πατάτα» που έχει στα χέρια της, με τα αιτήματα των πατατοπαραγωγών, που είχαν κατεβεί πρόσφατα με τα τρακτέρ έξω από το Προεδρικό, θα έχει καθήκον, ως αρμόδια Υπουργός, να προστατεύει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τυχόν... «πατάτες» που του στοιχίζουν ακριβά στη δημοτικότητά του!

ΜΠΟΞΕΡ