Αναλύσεις

Κραυγή απόγνωσης από 40 χιλιάδες μονογονεϊκές οικογένειες

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι διαχρονικά, με το κυριότερο να είναι το οικονομικό

Αδιαμφισβήτητο γεγονός αποτελεί στις μέρες μας η τάση διαφοροποίησης της συμβατικής-πυρηνικής οικογένειας. Οι μονογονεϊκές οικογένειες έχουν αποκτήσει αυξάνουσα σημασία, καθώς αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό του συνολικού αριθμού των οικογενειών.

Η μονογονεϊκή οικογένεια ορίζεται ως μια οικογένεια με παιδί, όπου υπάρχει μόνο ένας γονέας, πατέρας ή μητέρα, κάτι που προκύπτει είτε από επιλογή είτε από ανάγκη. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μονογονεϊκές οικογένειες είναι διαχρονικά, με το κυριότερο να είναι το οικονομικό.

Την ίδια ώρα ο Σύνδεσμος Μονογονεϊκών Οικογενειών εκφράζει την απογοήτευσή του, καθώς, όπως αναφέρουν, «ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει διαψεύσει πανηγυρικά τις προσδοκίες των μονογονιών για τη βελτίωση της ζωής και της καθημερινότητάς τους».

Ζητούν στήριξη από την Κυβέρνηση

Τις θέσεις και τις εισηγήσεις της για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μονογονεϊκές οικογένειες ανέφερε, μιλώντας στη «Σημερινή», η Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων, Αργεντούλα Ιωάννου.

Αρχικά ανέφερε ότι η Κυβέρνηση, τόσο στο πρόγραμμα διακυβέρνησης όσο και στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, είχε πει ότι θα ελάμβανε μέτρα στήριξης για τις μονογονεϊκές οικογένειες αλλά μέχρι σήμερα δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια, εκτός από τα €100 εφάπαξ παροχή ανά οικογένεια, τα οποία, όπως διευκρινίζει, ακόμα δεν είδαν. «Έχουμε στείλει πολλά υπομνήματα από την αρχή της ανάληψης του Υφυπουργείου από την κυρία Ευαγγέλου. Την επισκεφθήκαμε πέρσι τον Απρίλιο και της δώσαμε υπόμνημα με τις θέσεις μας με συγκεκριμένα αιτήματα που αφορούν και το μονογονεϊκό επίδομα, όπως επίσης και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα».

Ερωτηθείσα τι ζητούν από την Κυβέρνηση, είπε ότι «για το μονογονεϊκό επίδομα απαιτούμε να μην αποκόπτεται όταν υπάρχει συμβίωση με άλλο άτομο, γιατί αφορά τη στήριξη των παιδιών. Εφόσον ο σύντροφος ή ο νέος σύζυγος δεν έχουν τη νομική υποχρέωση να μεγαλώνουν τα παιδιά ενός μονογονεϊκού ατόμου, δεν μπορεί να αποκόπτεται το επίδομα μόλις συμβιώσει με άλλο άτομο», ανέφερε.

Επισήμανε ότι θα μπορούσαν ως σύνδεσμος να συζητήσουν με την Κυβέρνηση τη λογική να υπήρχαν εισοδηματικά κριτήρια. «Για παράδειγμα, αν ο νέος σύζυγος έχει πολύ υψηλά εισοδήματα θα μπορούσαμε να συζητήσουμε το ενδεχόμενο να μην καθίσταται αναγκαίο το μονογονεϊκό επίδομα. Από την άλλη, όμως, η οριζόντια περικοπή του επιδόματος και η κάθετη σε όλες τις περιπτώσεις όπου υπάρχει συμβίωση ή γάμος χωρίς να εξετάζεται η εισοδηματική κατάσταση, το θεωρούμε απαράδεκτο».

Ένα άλλο ζήτημα που ταλανίζει τις μονογονεϊκές οικογένειες είναι η επιδοματική πολιτική. «Είναι περιορισμένη η εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στις μονογονεϊκές οικογένειες και αυτό διαφαίνεται μέσα από τα στοιχεία που κατείχε η προηγούμενη Υφυπουργός, στα οποία αναγράφεται ότι από τους 11 χιλιάδες λήπτες του ΕΕΕ μόνο οι 500 είναι μονογονεϊκές οικογένειες».

Όπως ανέφερε, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ανέρχεται σε €480 για τη μάνα, €140 για τα παιδιά κάτω των 14 ετών και €240 για τα παιδιά άνω των 14 ετών.

Τις τεράστιες αδικίες στις οποίες υπόκεινται, όπως ανέφερε, τις έχουν θίξει μέσα από γραπτό υπόμνημα προς την Υφυπουργό Πρόνοιας. «Μας υποσχέθηκε από πέρσι τον Απρίλιο ότι θα ερχόταν σύντομα με προτάσεις για εκσυγχρονισμό του μονογονεϊκού επιδόματος», είπε.

Αυτό που ζητούν, όπως ανέφερε, είναι η ενίσχυση του μονογονεϊκού επιδόματος για τους χαμηλόμισθους μονογονιούς, όπως επίσης και το να δημιουργηθούν προγράμματα ένταξης στην εργασία. «Οι μονογονιοί δεν μπορούν να εργάζονται σε απεριόριστα ωράρια και Σαββατοκύριακα, καθώς δεν υπάρχουν δομές φροντίδας των παιδιών», τόνισε.

Επιπλέον ζητούν να επανέλθει η στήριξη του Γραφείου Ευημερίας, αφού υπάρχουν οικογένειες που χρειάζονται έκτακτα επιδόματα.

Υπογράμμισε ότι σήμερα οι μονογονιοί υπολογίζονται περίπου σε 40 χιλιάδες. «Με βάση μια μελέτη του Υπουργείου Δικαιοσύνης το 2017, η οποία δεν είχε δημοσιοποιηθεί, φαίνεται ότι οι μονογονιοί είναι γύρω στο 95-98% γυναίκες».

«Πόρτα» από τα υπουργεία στους μονογονιούς

Επιτακτική ανάγκη θεωρεί ο Σύνδεσμος τη συνάντηση με τα αρμόδια υπουργεία, ούτως ώστε να ακουστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Την ίδια ώρα ως Σύνδεσμος καλούν την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη σύσταση μιας διυπουργικής επιτροπής με τα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Εργασίας, Οικονομικών και το Υφυπουργείο Πρόνοιας.

«Έχουμε ζητήσει συναντήσεις με όλα τα αρμόδια υπουργεία, με τον Υπουργό Οικονομικών για να του εξηγήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή η τεράστια ευάλωτη ομάδα, με τον Υπουργό Εργασίας για να συζητήσουμε προγράμματα ένταξης στην εργασία και με τον Υπουργό Ενέργειας για την ένταξη των μονογονιών στην κατηγορία 08 του ρεύματος. Επιπλέον έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον Αρχηγό Αστυνομίας για τις δυσκολίες είσπραξης των ενταλμάτων διατροφής», είπε η κ. Ιωάννου.

Τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν πάρει καμία απάντηση εκτός από τις δύο συναντήσεις που πραγματοποίησαν με το Υφυπουργείο Πρόνοιας.

«Ως Σύνδεσμος αντιμετωπίζουμε καθημερινά καταιγισμό τηλεφωνημάτων τραγικών καταστάσεων που ζουν μονογονεϊκές οικογένειες και λειτουργούμε ως ενδιάμεσος σύνδεσμος με τις κυβερνητικές υπηρεσίες. Αυτό το πράγμα δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο και δεν μπορούμε να λειτουργούμε ως ‘‘πυροσβέστες’’ για ενέργειες που έπρεπε να ήταν οφειλόμενες και όχι να χρειάζεται κάθε φορά η παρέμβαση της υφυπουργού».

Κλείνοντας και αναφερόμενη στα οικογενειακά δικαστήρια είπε ότι είναι αναποτελεσματικά, καθώς παρατηρούνται τεράστιες καθυστερήσεις και δεν υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής των διαταγμάτων.

«Ενώ αναμένεται να γίνει ένα νέο πρωτόκολλο μεταξύ Γραφείου Ευημερίας και Αστυνομίας για την άμεση εκτέλεση διαταγμάτων επικοινωνίας φύλαξης που αφορούν τα παιδιά, αυτό δεν έχει επιτευχθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιες ταλαιπωρίες. Καλούμε το κράτος να προχωρήσει σε ενίσχυση του θεσμού της νομικής αρωγής, ώστε στους μονογονιούς που το χρειάζονται άμεσα να δίνεται το δικαίωμα νομικής αρωγής γιατί έτσι διασφαλίζεται το δικαίωμα πρόσβασης στη Δικαιοσύνη για να επιλύονται οι διαφορές», κατέληξε.