Πολιτισμός

Καλλιτεχνικές παρεμβάσεις και πρόγραμμα από Art.Act.Disrupt

Τέσσερις ταλαντούχοι καλλιτέχνες και οι ομάδες τους επιλέχθηκαν μέσω Ανοιχτής Πρόσκλησης

Η κοινοπραξία του προγράμματος Art.Act.Disrupt ανακοινώνει την επιτυχή υλοποίηση της σειράς δημόσιων καλλιτεχνικών παρεμβάσεων με στόχο την ανάδειξη θεμάτων κοινωνικού περιεχομένου. Τέσσερις ταλαντούχοι καλλιτέχνες και οι ομάδες τους επιλέχθηκαν μέσω Ανοιχτής Πρόσκλησης, παρουσιάζοντας ο καθένας τους συναρπαστικές προτάσεις για την ενεργοποίηση της κοινότητας και την προαγωγή ουσιαστικού διαλόγου μέσω της τέχνης.

Το Art.Act.Disrupt είναι μια συνεργασία του οργανισμού νεολαίας YEU Cyprus και του δημιουργικού στούντιο ABR, οι οποίοι δεσμεύονται να προωθήσουν τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και τη θετική κοινωνική αλλαγή.

Το έργο στοχεύει στην ανάδειξη της δύναμης της τέχνης ως εργαλείο για την αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων, γεφυρώνοντας τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών με την καλλιτεχνική κοινότητα.

f98b87b5-e5ca-40ef-a3f9-0d5896a009b3.jpeg

Οι ακόλουθοι καλλιτέχνες και τα έργα τους παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Art.Act.Disrupt:

- Screen Takeover by PASHIAS που υλοποιήθηκε από τις 27/01 έως τις 28/01/2024.

- Ban-quet της Lamarina που υλοποιήθηκε στις 27/01/2024.

- Έκκληση για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών από την ανώνυμη ομάδα "Under the tent, it's still raining", που υλοποιήθηκε στις 28/01/2024.

d568bf7b-1a65-44df-8b96-1ab3f45e28ab.jpeg

Τέλος, ο καλλιτέχνης Twenty Three, θα δημιουργήσει μια τοιχογραφία τον Φεβρουαρίου του 2024. Το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει τη διαδικασία μέσω των καναλιών κοινωνικής δικτύωσης των οργανισμών.

Οι παραπάνω παρεμβάσεις πραγματεύονται θέματα όπως η ανθρώπινη αντίληψη, η εξάλειψη των συνόρων μέσω της εμπλοκής της κοινότητας, η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, και η ενσωμάτωση των νέων που ανήκουν σε μειονότητες. Τα έργα αυτά στοχεύουν να προβληματίσουν, να εμπνεύσουν δράση και καλλιεργήσουν την ανάπτυξη ανθρώπινων σχέσεων. Η επιτυχία αυτών των παρεμβάσεων αναδεικνύει τις προοπτικές της τέχνης ως μηχανισμού κοινωνικής αλλαγής.

98d32503-7d48-4cbf-85d5-8f673d2d6b11.jpeg

Το έργο Art.Act.Disrupt επωφελείται από επιχορήγηση στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund Cyprus, που χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, μέσω των επιχορηγήσεων ΕΟΧ και Νορβηγίας 2014-2021.

Photo credits: Michalis Petrou

@acfcypruseea @EEAandNorwayGrantsCyprus @NorwegianEmbassyAthens @EEAandNorwayGrants #ACFCyprus #EEANorwayGrants #activecitizensfund