Πολιτισμός

Εμβληματικά έργα τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

«Η ηλικία τους ενδεχομένως να ξεπερνά τα 100 χρόνια»

Αναχωρώντας κατενθουσιασμένοι από μια σπουδαία εκδήλωση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου απολαύσαμε τον τραγουδιστή Αλκίνοο Ιωαννίδη σε μια εξαιρετική ομιλία όπως δεν τον έχουμε ξανακούσει και που έδεσε άριστα στο πλαίσιο της Γιορτής των Γραμμάτων που διοργανώνεται κάθε χρόνο με τη συμμετοχή σπουδαίων προσωπικοτήτων, προσέξαμε ότι στους χώρους του Σιακόλειου Εκπαιδευτικού Κέντρου Κλινικής Ιατρικής, είχαν τοποθετηθεί διάφορα πιάνα. Ρωτήσαμε την Εκπρόσωπο Τύπου του Ανώτατου Ακαδημαϊκού Ιδρύματος, Δόξα Κωμοδρόμου και μας ανέφερε ότι την ερχόμενη Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου 2024 στις 12:30 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί άλλη μια όμορφη δράση πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, είπε, θα γίνει η Τελετή Δωρεάς Έργων Τέχνης από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Avantgarde και την Kyriakides Piano Gallery προς το Ανώτατο Ακαδημαϊκό ΄Ιδρυμα, το οποίο από της ιδρύσεώς του μέχρι σήμερα δίνει ιδιαίτερη σημασία στα θέματα τέχνης και πολιτισμού. Πρόκειται, είπε χαρακτηριστικά, για δυο εμβληματικά έργα τέχνης: “The Piano Cube και Floating Pianos”, του Βρετανού καλλιτέχνη Tim Vincent-Smith, που έγιναν επαναχρησιμοποιώντας δημιουργικά (upcycling) πιάνα, των οποίων ο χρόνος ευδόκιμης υπηρεσίας, ως μουσικά όργανα, εξαντλήθηκε. «Η ηλικία τους ενδεχομένως να ξεπερνά τα 100 χρόνια. Πρόκειται ουσιαστικά για όργανα που η αποκατάσταση καθίσταται αδύνατη ή/και ασύμφορη. Ως εκ τούτου η Kyriakides Piano και ο Πολιτιστικός Οργανισμός Avantgarde αποφάσισαν αντί να τα καταστρέψουν, να τα προσφέρουν σε αυτή τους τη μορφή, ως γλυπτά δηλαδή, στο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής».

6.2 ΕΡΓΑΤΕΧΝΗΣ 1.jpg

Η κα Κωμοδρόμου ανέφερε επίσης ότι για τις δύο εικαστικές εγκαταστάσεις αξιοποιήθηκαν συνολικά οκτώ πιάνα. Οι δημιουργοί τους, πρόσθεσε, σημειώνουν ότι «κανένα λειτουργικό πιάνο δεν τραυματίστηκε κατά τη διαδικασία», ενώ η σημασία που απέδωσαν στην έννοια της ανακύκλωσης – επαναχρησιμοποίησης καταδεικνύεται από το γεγονός ότι κανένα στοιχείο στα δύο έργα δεν είναι ξένο προς τα πιάνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Kyriakides Piano Gallery και ο Πολιτιστικός Οργανισμός Avantgarde αποτελούν δύο Κυπριακούς φορείς που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του πολιτισμού και της δημιουργικότητας, των οποίων οι δραστηριότητες βασίζονται σε πολιτιστικές αξίες, καθώς και σε καλλιτεχνικές - ατομικές ή/και συλλογικές - δημιουργικές εκφράσεις.

Είμαστε βέβαιοι ότι η αξιοποίησή τους, σε ένα τέτοιο χώρο θα δημιουργήσει έμπνευση στους ακαδημαϊκούς, φοιτητές και φοιτήτριες, αλλά και στο κοινό που επισκέπτεται το Κέντρο Κλινικής Ιατρικής.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να εξασφαλίσετε από το Γραφείο Σχεδιασμού και Υλοποίησης Επίσημων Εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο τηλ. 22894347, ενώ για δηλώσεις συμμετοχής στο σύνδεσμο www.ucy.ac.cy/ucyevents.