Παραπολιτικά

Θα αρκούν τα σημεία φόρτισης;

Ο αισιόδοξος στόχος των 80.000 ηλεκτρικών οχημάτων, που θα κυκλοφορούν στους κυπριακούς δρόμους μέχρι το 2030, φαίνεται πια εφικτός, δήλωσε χαρούμενος ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης.

Αλλά επειδή σ’ αυτόν τον τόπο η προνοητικότητα και η προετοιμασία δεν είναι από τα δυνατά μας σημεία, διερωτώμαι αν θα είμαστε, από όλες τις απόψεις, πλήρως έτοιμοι να μεταβούμε στην εποχή της ηλεκτροκίνησης.

Πάρτε, για παράδειγμα, το θέμα της φόρτισης των οχημάτων. Ναι, μεν, η Βουλή έχει εγκρίνει τους Κανονισμούς, βάσει των οποίων τα πρατήρια πετρελαιοειδών θα έχουν πλέον τη δυνατότητα εγκατάστασης σημείων φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, αλλά υπάρχει και το ευρύτερο θέμα των σημείων φόρτισης. Με την πλήρη εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης, θα πρέπει ο κάθε οδηγός να έχει στη διάθεσή του ένα εύχρηστο σημείο φόρτισης, για να κάνει εύκολα και γρήγορα τη δουλειά του.

Τώρα πηγαίνεις στο πρατήριο πετρελαιοειδών και μέσα σε ένα-δυο λεπτά σού γεμίζουν το ντεπόζιτο και φεύγεις. Με τους φορτιστές στα πρατήρια τι θα γίνεται; Πόση ώρα θα χρειάζεται φόρτιση το όχημα; Και πόσα αυτοκίνητα θα μπορούν να εξυπηρετούνται στα πρατήρια, αν θα χρειάζεται αρκετή ώρα για τη φόρτιση; Και πόσοι θα έχουν την υπομονή να περιμένουν και δεν θα δημιουργηθεί... φορτισμένη ατμόσφαιρα από τους ανυπόμονους;

Όλα αυτά, φαντάζομαι, τα έχουν υπ’ όψιν τους οι αρμόδιοι, ώστε να βρουν έγκαιρα (το τονίζω, έγκαιρα) τις καλύτερες και πρακτικότερες λύσεις, όταν θα έρθει η στιγμή να κυκλοφορούμε όλοι με ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Αν συμμερισθούμε την αισιοδοξία του Υπουργού, μέχρι το 2030 θα κυκλοφορούν στους δρόμους μας 80.000 ηλεκτροκίνητα οχήματα. Προσπαθήστε να φανταστείτε εκείνη την ωραία εποχή, χωρίς τα βλαβερά καυσαέρια να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα.

Μέχρι τότε ελπίζουμε να τελειώσει και το τερματικό στο Βασιλικό (με... «βασιλικές» δαπάνες), για να φέρουμε επιτέλους το φυσικό αέριο, από το οποίο να παράγουμε φθηνή ηλεκτρική ενέργεια, ώστε και η τροφοδοσία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων να γίνεται με χαμηλό κόστος.

Η πιο άβολη στιγμή, πάντως, θα είναι να πέσεις σε μποτιλιάρισμα και να σου τελειώσει η φόρτιση. Γι’ αυτό στα αυτοκίνητα του μέλλοντος θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη, ώστε μαζί με το εφεδρικό ελαστικό να υπάρχει και εφεδρική... ηλεκτρογεννήτρια.

Α! Και προσοχή κατά την οδήγηση. Θα είναι σχήμα οξύμωρο να οδηγείς ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο και να το ρίχνεις πάνω σε... στύλο της Ηλεκτρικής!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ