Πολιτισμός

ART AERI LTD: Τζoν Κένεντι

Το 1946 εξελέγη για πρώτη φορά στο Αμερικανικό Κογκρέσο σε ηλικία 29 ετών

Ο Τζoν Φιτζέραλντ Κένεντι, «Τζoκ», ήταν ο 35ος Πρόεδρος της Αμερικής, ο πρώτος και τελευταίος καθολικός Πρόεδρος με ιρλανδική καταγωγή. Γεννήθηκε στη Μασαχουσέτη στις 29/5/1917, ορκίστηκε Πρόεδρος στις 20/1/1961, στην ομιλία εγκαθίδρυσής του είπε τη διάσημη φράση «Ρώτα όχι τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για σένα, αλλά τι μπορείς εσύ να κάνεις για τη χώρα σου». Κέρδισε τις εκλογές με διαφορά εκατό χιλιάδων ψήφων από τον ανθυποψήφιό του Ρίτσαρντ Νίξον. Δολοφονήθηκε στο Ντάλας του Τέξας στις 22/11/1963, σε ηλικία μόλις 46 ετών. Ήταν το δεύτερο από εννέα παιδιά, απόφοιτος φημισμένων σχολείων, όπως το Dexter και Choate και Πανεπιστημίων όπως το LSE, Princeton και Harvard. Το 1941 κατετάγη στο Ναυτικό, όπου ως ανθυποπλοίαρχος τορπιλακάτου παρασιμοφορήθηκε επ’ ανδραγαθία. Ήταν παντρεμένος με την Ζακλίν Μπουβιέ και είχε δύο παιδιά. Η κόρη του είναι σήμερα η Πρεσβευτής της Αμερικής στην Αυστραλία, ενώ ο γιος του πέθανε σε τραγικό αεροπορικό δυστύχημα.

Το 1946 εξελέγη για πρώτη φορά στο Αμερικανικό Κογκρέσο σε ηλικία 29 ετών, ενώ το 1952 εξελέγη στη Γερουσία σε ηλικία 35 ετών. Το 1961 εξελέγη Πρόεδρος σε ηλικία 43 ετών. Ανήκε στο Δημοκρατικό Κόμμα και ήταν φίλος της Κύπρου. Ίσως η σπουδαιότερη ομιλία του εκτός Αμερικής να έγινε το 1963, όταν στο τείχος του Δυτικού Βερολίνου της Δυτικής Γερμανίας είπε την ιστορική φράση « Είμαι ένας Βερολινέζος».

Η Προεδρία του σημαδεύτηκε κυρίως από 2 σημαντικά γεγονότα: την αποφασιστικότητά του να προωθήσει διά πυρός και σιδήρου από το Κογκρέσο νομοσχέδια για κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μαύρων και άλλων μειονοτήτων (Civil Rights Acts) σε μια εποχή που ορισμένες πολιτείες θεωρούσαν ακόμα τους μαύρους ως δεύτερης τάξης πολίτες. Τελικά τα νομοσχέδια εγκρίθηκαν και ψηφίστηκαν σε νόμους επί προεδρίας του διαδόχου του Λίντον Τζόνσον το 1964, βασιζόμενος και βοηθούμενος από τη μνήμη του δολοφονηθέντος Προέδρου. Την αποφασιστικότητά του να μετακινήσει από την Κούβα πυραύλους που είχε τοποθετήσει παράνομα η Σοβιετική Ένωση. Η κρίση της Κούβας, που διήρκεσε 13 μέρες, έφερε την ανθρωπότητα στο χείλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Με επιδέξιους όμως χειρισμούς κατάφερε να αποφύγει την κρίση παρ’ όλες τις πιέσεις που δεχόταν από τους Στρατηγούς για εισβολή της Κούβας.

Ο Τζον Κένεντι επέδειξε και πλούσιο συγγραφικό έργο, με τα ακόλουθα βιβλία:

- Γιατί η Αγγλία κοιμόταν – 1940

- Η ανάμνηση του Τζο – 1945

- Προφίλ Θάρρους – 1956 (Βραβείο Πούλιτζερ)

- Η στρατηγική της ειρήνης – 1960

Το 2023 συμπληρώθηκαν 60 χρόνια από τη δολοφονία του και η χώρα τον τίμησε με την έκδοση αναμνηστικών νομισμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.