Πολιτισμός

ART AERI: Δημήτρης Χριστόφιας

Ο Δημήτρης Χριστόφιας γεννήθηκε στο Κάτω Δίκωμο, στις 29 Αυγούστου 1946 και πέθανε στις 21 Ιουνίου 2019. Ήταν πολιτικός ο οποίος διετέλεσε ως ο έκτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (2008-2013), Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων (2001-2008) και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ (1988-2008). Επίσης ήταν ο πρώτος κομμουνιστής ηγέτης επικεφαλής της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε ηλικία 14 ετών έγινε μέλος της ΠΕΟΜ. Το 1964 έγινε μέλος του ΑΚΕΛ, της ΠΕΟ και της ΕΔΟΝ. Το 1969 εξελέγη μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ.

Το 1969 πήγε για σπουδές στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών της Μόσχας. Αφού ολοκλήρωσε τη διετή φοίτηση, μεταπήδησε στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Σοβιετικής Ένωσης, από την οποία αποφοίτησε ως Διδάκτωρ Ιστορικών Επιστημών. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1974. Επέστρεψε στην Κύπρο, οπότε και εργοδοτήθηκε στην ΕΔΟΝ, της οποίας εξελέγη κεντρικός οργανωτικός γραμματέας και το 1977 γενικός γραμματέας της. Παρέμεινε στη θέση αυτή έως και το 1987. Στις 24 Φεβρουαρίου 2008 εξελέγη Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημαντικό γεγονός της θητείας του Δημήτρη Χριστόφια αποτέλεσε η προσπάθεια για εξεύρεση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση Χριστόφια έκανε συμφωνία με το γειτονικό Ισραήλ για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και προκήρυξε και ανέθεσε την έρευνα σε διάφορα θαλάσσια οικόπεδα σε εταιρείες κολοσσούς. Όλα αυτά συνέβησαν παρά την απειλή της Τουρκίας τον Σεπτέμβριο του 2011 για αποστολή πολεμικών πλοίων στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ξεκίνησε στην Κύπρο η μεγαλύτερη οικονομική κρίση στη χώρα. Κύρια αιτία της κρίσης υπήρξε η μεγάλη έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα, που κουρεύτηκαν την άνοιξη του 2012. Η θητεία του Δημήτρη Χριστόφια στιγματίστηκε επίσης από την έκρηξη στη ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί, στις 11 Ιουλίου 2011.

Το εξάμηνο Ιούλιος 2012 - Δεκέμβριος 2012 η Κύπρος ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Δημήτρης Χριστόφιας, ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήταν ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν επαναδιεκδίκησε επανεκλογή στις προεδρικές εκλογές του 2013. Παρακολουθούσε την πολιτική ζωή εξ αποστάσεως. Παρέμεινε ενεργό στέλεχος του ΑΚΕΛ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Επιπλέον, ως πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετείχε στο Εθνικό Συμβούλιο, παρακολουθώντας τις εξελίξεις για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Το 2017 διαγνώστηκε με πνευμονική ίνωση και νοσηλεύτηκε στο Νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και απεβίωσε στις 21 Ιουνίου 2019. Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας η κηδεία του τελέστηκε με τιμές εν ενεργεία Προέδρου της χώρας, κηρύχθηκε τετραήμερο δημόσιο πένθος, από την ημέρα θανάτου του έως και την ημέρα της κηδείας του, κατά το οποίο όλες οι επίσημες εκδηλώσεις του κράτους ανεβλήθησαν και οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτήρια και σχολεία κυμάτιζαν μεσίστιες, η ημέρα της κηδείας του κηρύχθηκε ως δημόσια αργία, ανοίχθηκε βιβλίο συλλυπητηρίων στο Προεδρικό Μέγαρο, στο οποίο υπέγραψαν μέλη του διπλωματικού σώματος και πολιτειακοί αξιωματούχοι, όπως και ο πρόεδρος και οι υπουργοί της χώρας. Η κηδεία τελέστηκε δημοσία δαπάνη.

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.