Ελληνική Γλώσσα: Το διαβατήριο για μια πολιτισμένη ανθρωπότητα

«Είθε η Ελληνική να γίνει Γλώσσα όλων των λαών». Αυτή η φράση του Βολτέρου, επιφανούς Γάλλου διαφωτιστή του 18ου αιώνα, δεν είναι απλώς μια προσωπική του επιθυμία αλλά μια πρωτοποριακή πρόταση προς την πολιτισμένη ανθρωπότητα, προκειμένου να αντέξουν στον χρόνο οι άφθαρτες αξίες και τα πανανθρώπινα ιδανικά.

Η Ελληνική είναι η Γλώσσα του Ευαγγελίου και της Υμνογραφίας, της Ιατρικής, της Φυσικής, των Μαθηματικών, του συνόλου των επιστημών και των πνευματικών αγαθών χάρη στα οποία κτίσθηκε ο οικουμενικός πολιτισμός και απέκτησε νόημα η ανθρώπινη ύπαρξη.

Πιστεύουμε βαθύτατα πως, στη συντελούμενη «ζουγκλοποίηση» της ανθρώπινης ζωής, η επιστροφή του παγκόσμιου πολιτισμού στο πνεύμα και τη γλώσσα των Ελλήνων προβάλλει ως μέγα ζητούμενο της εποχής μας. Ήλθε η ώρα, σε συνάρτηση με την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κυπριακή και η Ελληνική Πολιτεία να δρομολογήσουν από κοινού τα αναγκαία διαβήματα, ώστε η Ελληνική να καθιερωθεί ως η επίσημη γλώσσα των Βρυξελλών. Το όφελος για τον Ελληνισμό, την Ευρώπη αλλά και την παγκόσμια κοινότητα θα είναι σε μακροχρόνια βάση τεράστιο. Ας εισακούσουμε την παραίνεση του επιφανούς Ιταλού καθηγητή Φραγκίσκου Λιγκόρα, προέδρου της Διεθνούς Ακαδημίας προς διάδοση του πολιτισμού: «Έλληνες, μην παραμελείτε την Ελληνική Γλώσσα, ένα από τα λίγα αγαθά που μας έχουν απομείνει και το οποίο αποτελεί το διαβατήριό σας για τον παγκόσμιο πολιτισμό».

Είναι με πόνο ψυχής που διαπιστώνουμε ότι στην Κύπρο εμφανίζονται φαινόμενα αλλοτρίωσης της Ελληνικής με τη λεξιπενία τόσο στη σχολική κοινότητα όσο και στην κοινωνία να διογκούται, με τα GreekEnglish αλλά και τα «κυπριλέζικα» να καθίστανται αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας. Στέλλουμε ισχυρό μήνυμα προς όλους, πολίτες, πολιτικούς και πολιτειακούς αξιωματούχους, ότι έχουν ιερό χρέος να συμβάλουν αποφασιστικά στη διαφύλαξη και διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας. Με την ευκαιρία της 9ης Φεβρουαρίου, Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, καλούμε την Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού να προωθήσει τα ενδεδειγμένα μέτρα προκειμένου η Αρχαία Ελληνική Γραμματεία να ξαναπάρει τη θέση που της αξίζει μέσα στη σημερινή κοινωνία της παγκοσμιοποιούμενης σύγχυσης, της κοινωνικής παρακμής και του πολιτισμικού υποσιτισμού. Ας προβληματισθούμε βαθύτατα γιατί οι Γάλλοι, οι Ρώσοι, οι Βέλγοι και πολλοί άλλοι προηγμένοι λαοί εντάσσουν και αναβαθμίζουν την Ελληνική στα προγράμματα σπουδών τους τόσο στα Δημοτικά και Λύκεια, όσο και στα Πανεπιστήμια. Εμείς, ως τυχεροί κληρονόμοι της Ελληνικής, έχουμε υπέρτατο χρέος να την θωρακίζουμε συνεχώς, υπενθυμίζοντας πως η ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ. Τέλος, ας μη μας διαφεύγει ούτε δευτερόλεπτο πως η Ελληνική Γλώσσα ως θεμελιωτής του οικουμενικού πολιτισμού δίδει ουσιαστικό νόημα στην ανθρώπινη ύπαρξη.

*Δημοσιογράφος, πρόεδρος Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού www.iep.org.cy