Ας μην επιτρέψουμε να γιορτάσει η Τουρκία για τα 50 χρόνια παράνομης κατοχής

Πριν ολοκληρωθεί η πεντηκονταετία της κατοχής, διαίρεσης και εποικισμού, που είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει στα σχετικά πανηγύρια και θριαμβολογίες της Τουρκίας στην υπό συνεχή δημογραφική αλλαγή κατεχόμενη γη, ας τους προλάβουμε. Όχι, όμως, με απλές φραστικές καταγγελίες και καταδίκη του συνεχιζόμενου εγκλήματος και της παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου.

Ας προχωρήσουμε πρώτοι εμείς μ’ αφορμή τα όσα γίνονται στο Βαρώσι, στην Πύλα, στον Άγιο Δομέτιο κ.λπ., στην 5η κατά της Τουρκίας Διακρατική Υπόθεση, που θα επεξηγεί παράλληλα την πλήρη παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αποφάσεων της Ε.Ε. σε σχέση με την, για τόσα χρόνια, παρανομούσα Τουρκία. Ας διεκδικήσουμε την ίδια έντονη καταδίκη και πρακτική αντίδραση όλων, ως έγινε για αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ας απαιτήσουμε ο υπαίτιος για την μέχρι σήμερα μη εξεύρεση λύσης, σύμφωνα με τις αρχές της Ε.Ε., που είναι η Τουρκία, όσο ισχυρή στρατιωτικά και αν είναι και με το όποιο πολιτικό εκτόπισμα και εάν έχει η ίδια ή ως σύμμαχος του Ιράν και της Χαμάς, ότι έχει ευθύνη και πρέπει να έχει κόστος.

Ας μιλήσουμε λοιπόν ξεκάθαρα στη νέα απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ, πως δεν είμαστε έτοιμοι και δεν θα αποδεχθούμε ποτέ λύση που δεν θα διαμορφώνει και για το 27ο μέλος της Ε.Ε., όλα τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα που έχουν εκατομμύρια πολίτες της, ανεξάρτητα εάν είναι Γάλλοι, Γερμανοί, Ιταλοί κ.λπ. Μια Ένωση χωρών, όπου όλοι θα απολαμβάνουν ίσα και ίδια δικαιώματα, χωρίς αποκλίσεις και περιορισμούς.

Ας διακηρύξουμε άμεσα και αταλάντευτα προς κάθε πολιτική ηγεσία ή υποψήφιους σφετεριστές της ιδιοκτησίας μας στα κατεχόμενα, ότι οι αρχές της Ε.Ε., στην οποία ανήκουμε, πρέπει να επιβεβαιωθούν στην πράξη και στη Κύπρο. Συνάμα, ας προειδοποιήσει το Κράτος ότι προτίθεται το ίδιο να διεκδικήσει τα όσα παράνομα εκμεταλλεύονται σφετεριστές ελληνοκυπριακής περιουσίας. Όχι μόνο με εντάλματα και διώξεις για ποινική ευθύνη, αλλά και με αγωγές κατά εκείνων που παρανόμως κατέχουν και χρησιμοποιούν ιδιοκτησίες στις κατεχόμενες περιοχές. Ας μη ξεχνάμε ότι το Δικαστήριο της Κύπρου απονέμει ευρωπαϊκή δικαιοσύνη και ότι ήδη απλοί πολίτες εκ Κερύνειας έχουν υπέρ τους δικαστικές καταδίκες, από το Επαρχιακό Δικαστήριο Κερύνειας κατά της ίδιας της Τουρκίας!

Το Κράτος, που ετοιμάζεται να προσφέρει πρόσθετα μέτρα καλής θέλησης προς τους Τουρκοκυπρίους, ας προβάλει παράλληλα και όλες τις νόμιμες διεκδικήσεις του τόπου και του λαού.

*Δικηγόρος - πρώην Βουλευτής