Με τον νου μας κάνουμε μπαϊράμι

Φίλος μου πολιτικός αναλυτής, που μελετά τα άρθρα μου, μου υπέβαλε πρόσφατα δύο ερωτήσεις:

Πρώτον: Γιατί επαναλαμβάνω συνεχώς και κατά κόρον ορισμένες απόψεις, στις οποίες και επιμένω.

Απάντησα ότι πράττω τούτο διότι ορισμένους στο κρανίο και τον εγκέφαλό τους δεν υπάρχουν μυαλά αλλά… τζέλι (γέλη) και είναι συνεχώς αδύνατα να αντιληφθούν και να συνειδητοποιήσουν τα τεκταινόμενα και όσα συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας.

Δεύτερον: Ποιαν άποψη έχω για τον ούτω καλούμενο «ανασχηματισμό» της κυβερνήσεως.

Απάντησα «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν». «Για προσδοκίες και υποσχέσεις που απολήγουν σε μηδαμινό αποτέλεσμα».

Εν τελευταία αναλύσει ανέφερα ότι στην Κύπρο υπάρχουν τόσα Υπουργεία, Υφυπουργεία, Συμβούλια, Επιτροπές, ειδικοί εμπειρογνώμονες και ως θα έλεγε ο αείμνηστος Θεμιστοκλής Δέρβης, γνωστός για τα σκωπτικά του ευφυολογήματα και βωμολοχίες, τόση πληθώρα Υπάτων, Ανθυπάτων και… αποπάτων, που τηρουμένων των αναλογιών ούτε οι ΗΠΑ και η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έχουν. Όταν ο Μακάριος αναφώνησε μετά την υπογραφή των επάρατων συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου το γνωστό «Νενικήκαμεν» και ότι θα δημιουργήσει «κράτος του Θεού», ο Δέρβης απάντησε ότι μάλλον «κράτος της ορκής του Θεού» θα δημιουργείτο».

Αναλογιστείτε λοιπόν τι συμβαίνει σήμερα σε όλους τους τομείς, που δεν υπάρχει λόγος να αναφέρουμε λεπτομερώς ποιος έχει δίκαιο. Σήψη παντού, σε βαθμό που τα θεμέλια της κυπριακής κοινωνίας έχουν κατακρημνιστεί και με τίποτε δεν αναστηλώνεται.

Ενώ λοιπόν αυτή είναι η κατάσταση στο υπό διάλυση εσωτερικό μέτωπο τελικά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντώνιο Γκουτέρες ικανοποίησε τις επανειλημμένες εκκλήσεις για διορισμό προσωπικής απεσταλμένης για τη μελέτη των πιθανοτήτων και δημιουργία προϋποθέσεων για επανέναρξη των συνομιλιών/διαπραγματεύσεων διάβαζε «κουβέντες του καφενείου».

Όταν ο Ερσίν Τατάρ επαναλαμβάνει κατά κόρον ότι «για μας η έναρξη διαπραγματευτικής διαδικασίας περνά μέσα από την αποδοχή της κυριαρχικής μας ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος. Εάν αυτά δεν γίνουν αποδεκτά, τότε και εμείς δεν θα καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Συνεπώς με τον «νουν τους κάμνουν μπαϊράμι» όσοι μιλούν για απελευθέρωση» και «επανένωση» και μάλιστα θέλουν και τους Τ/Κυπρίους ως… συναγωνιστές. Μάλλον θα έχουμε τους Τ/Κυπρίους ως «συναγωνιστές» για τη μετατροπή της Κύπρου σε «βιλαέτι» (μεγάλη διοικητική περιοχή στην Τουρκία) της νεο-οθωμανικής «γαλάζιας πατρίδας» (και στα σύνορα της καρδιάς) ως την ονειρεύεται ο νεοσουλτάνος Recep Tayip Erdogan.

Συνεπώς, στην προσωπική απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ, συμπαθέστατη Maria Angela Holguin Cuellar, «καλές διακοπές».

*Πρώην συνδικαλιστής