Συνεντεύξεις

«Debate» Δίπλαρου, Σαμψών, Σοφοκλέους

Οι τρεις υποψήφιοι για τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου στον ΔΗΣΥ απαντούν σε τρεις κοινές ερωτήσεις

Ευθύμιος Δίπλαρος, Σωτήρης Σαμψών και Μιχάλης Σοφοκλέους διεκδικούν τη 2η υψηλότερη θέση στην ιεραρχία του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις εσωκομματικές εκλογές της 6ης Μαΐου και οι τρεις υποψήφιοι για τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου στον ΔΗΣΥ απαντούν στη «Σημερινή» σε τρεις κοινές ερωτήσεις. Μιλούν για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν αν εκλεγούν, τη «συνταγή» τους για την επίτευξη της ενότητας στο κόμμα και τις ιδεολογικοπολιτικές προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.

Ερωτήματα:

  1. Ποια πράγματα θα αλλάξετε, ή θα εργαστείτε προκειμένου να αλλάξουν -στο πλαίσιο των καταστατικών δυνατοτήτων σας- αν εκλεγείτε Αναπληρωτής Πρόεδρος;
  2. Μετά την ήττα στις προεδρικές εκλογές, το μεγάλο ζητούμενο για τον ΔΗΣΥ ήταν η επαναφορά της ενότητας. Ποια είναι η δική σας «συνταγή» για την επίτευξη του στόχου αυτού;
  3. Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι μεγαλύτερες πολιτικές, ιδεολογικές ή άλλες προκλήσεις για το κόμμα σας στην παρούσα συγκυρία αλλά και μελλοντικά;

9.4 διπλαρος φωτο1.jpg

Ευθύμιος Δίπλαρος: «Να γυρίσουμε σελίδα και να εργαστούμε συλλογικά»

  1. Η δύναμη του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι τα απλά μέλη του. Επομένως, για να επιτευχθεί το όραμά μου για ένα κόμμα-πρότυπο δημοκρατίας, όχι μόνο δεν ξεκινάμε από το μηδέν, αλλά βρισκόμαστε χιλιόμετρα μπροστά από τα υπόλοιπα κόμματα στην Κύπρο. Πάντα όμως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και επέκτασης των υπαρχόντων διαδικασιών. Πιο συγκεκριμένα, θεωρώ πως πρέπει να καταρτιστεί ένα ετήσιο πρόγραμμα, βάσει του οποίου η ηγεσία του κόμματος θα έχει εκτεταμένες συναντήσεις με τις περιφερειακές και τοπικές επιτροπές του κόμματος και όλη αυτή η διαδικασία να κορυφώνεται σε ένα ετήσιο συνέδριο, στο οποίο η ηγεσία και τα μέλη θα συζητούν εκτενώς τις πολιτικές εξελίξεις και από κοινού θα καθορίζουν την πολιτική του κόμματος. Επίσης, ο Δημοκρατικός Συναγερμός πρέπει να πρωτοπορήσει γι’ ακόμα μια φορά και να γίνει το πρώτο κόμμα στην Κύπρο που θα μεταβεί στην ψηφιακή εποχή, παρέχοντας στα μέλη του τη δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης και συμμετοχής στις εσωκομματικές διαδικασίες. Ακόμη, πρέπει να ενισχύσουμε τους οργανισμούς που αποτελούν την ραχοκοκκαλιά του κόμματός μας κι αποτελούνται από αγνά στελέχη της πρώτης γραμμής, που προσφέρουν τον πολύτιμο χρόνο τους για το καλό της παράταξης, εθελοντικά, και ως ηγεσία είμαστε υποχρεωμένοι να τους παρέχουμε ό,τι χρειάζονται. Η επανασύσταση των κλαδικών μας επιτροπών, το ξεκαθάρισμα του μητρώου μελών και η εκστρατεία εγγραφής νέων μελών είναι ανάμεσα στα πολλά που πρέπει να γίνουν άμεσα.
  2. Αυτό που έχει ανάγκη σήμερα η παράταξή μας είναι ένας διευρυμένος ειλικρινής διάλογος. Να δοθεί όσος χρόνος χρειάζεται, ώστε όλα τα μέλη του κόμματος να μιλήσουν, να πουν τι νιώθουν για όλα όσα συνέβησαν μέσα σε ένα περιβάλλον αλληλοκατανόησης. Ευελπιστώ, αυτό να γίνει στο απολογητικό συνέδριο της 29ης Απριλίου. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός στο παρελθόν άνοιξε πάμπολλες φορές τις πόρτες του σε άτομα από διάφορους πολιτικούς και κομματικούς χώρους. Αλίμονο αν δεν μπορούμε σήμερα να ακούσουμε με προσοχή τις ανησυχίες συναγωνιστών μας, με τους οποίους δώσαμε μαζί μάχες για το καλό της Κύπρου και της παράταξής μας, επειδή πιθανόν να έκαναν άλλες επιλογές. Να γυρίσουμε σελίδα και να εργαστούμε συλλογικά, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, για να καταστήσουμε την παράταξή μας πρωταγωνιστή. Διαθέτω τον χρόνο, την εμπειρία και όρεξη για να συμβάλω σε αυτό.
  3. Θέλουμε να πλατειάσουμε ξανά στην κοινωνία, να επαναδραστηριοποιήσουμε στελέχη μας που για διάφορους λόγους δε συμμετέχουν πλέον με την ίδια θέρμη, να πείσουμε νέους ανθρώπους να ενταχθούν στις τάξεις της παράταξής μας και να διεκδικήσουν μαζί μας μια καλύτερη Κύπρο για όλους τους πολίτες της. Να αξιοποιήσουμε τη νεολαία μας και τους φοιτητές μας. Να αναληφθούν ρόλοι από τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου. Η ιδεολογική ταυτότητα του κόμματός μας είναι δεδομένη και αμετάκλητη. Είμαστε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα, που αντιμετωπίζει τις διαφορετικές προσεγγίσεις των μελών του ως ευλογία και όχι ως μειονέκτημα, όπως πολλοί προσπαθούν να μας πείσουν τελευταία. Οι πολιτικές μας θέσεις στο Κυπριακό, στην οικονομία και στη δημοσιονομική πολιτική και το μεταναστευτικό, είναι ξεκάθαρες και δεν χωρούν αμφισβήτηση. Το ποια είναι η στάση μας απέναντι στη νέα διακυβέρνηση του τόπου έχει αποφασιστεί στο Πολιτικό Γραφείο.

9.4 Σωτήρης Σαμψών 1.png

Σωτήρης Σαμψών: «Ο αγώνας μου έχει ιδεολογικό χαρακτήρα και κατεύθυνση»

  1. Δεν διεκδικώ τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού για την καρέκλα. Ο αγώνας μου έχει ιδεολογικό χαρακτήρα και κατεύθυνση. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι κόμμα της δεξιάς και ιδρύθηκε από την Εθνικόφρονα Παράταξη. Έχει όμως εκτροχιαστεί από τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά που αποτελούν τη βάση ίδρυσής του. Έχει χάσει την ταυτότητά του. Έχει απολέσει την επαφή του με τη βάση του και τον χαρακτήρα του ως κόμμα συλλογικό και πολυταξικό. Τούτη η επαφή με τη βάση πρέπει ν’ αποκατασταθεί. Σε αυτήν την ταυτότητα, τις αξίες, αρχές και ιδανικά, τα οποία είναι πάντα επίκαιρα εν έτει 2023, πρέπει να επανέλθει ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Ως κόμμα συλλογικό, οφείλει να αφουγκραστεί τη βάση του και να εφαρμόζει τις θέσεις της σε κάθε περίπτωση. Συνεπώς, η διεξαγωγή ιδεολογικού αλλά και καταστατικού συνεδρίου καθίσταται αναγκαία. Η δική μου υποψηφιότητα αυτό ακριβώς εγγυάται.
  2. Χειρισμοί και αποφάσεις ετών οδήγησαν στο πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα και στη διάσπαση. Αυτήν τη διάσπαση έχουμε καθήκον να εξαλείψουμε με ουσιαστικά μέτρα και αποφάσεις. Προέχει η ενότητα του κόμματος και η συνοχή, ανανέωση και εκσυγχρονισμός του, όχι ως έννοιες αφηρημένες, αλλά ως στόχοι που μπορούν να επιτευχθούν ΜΟΝΟ μέσω όσων αναφέρω πιο πάνω. Επιβάλλεται λοιπόν η επαναδραστηριοποίηση όλων των τοπικών, κλαδικών, επαγγελματικών και άλλων επιτροπών της Παράταξης. Διαθέτω τα προσόντα, έχω τη γνώση και την εμπειρία, πρωτίστως όμως έχω τη θέληση και την ικανότητα, να κάνουμε τη διαφορά και να επανενώσουμε την Παράταξή μας. Να ξαναβρούμε τη χαμένη ταυτότητά μας, να θυμηθούμε τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά, πάνω στα οποία σφυρηλατήθηκε το κόμμα μας με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.
  3. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν είναι κόμμα του κεντρώου ή του κεντροαριστερού χώρου. Ιδρύθηκε με επίκεντρο την Πατρίδα και τον άνθρωπο. Προέρχεται από τον Λαό και υπέρ του Λαού έταξε την αποστολή του. Στην Κύπρο σήμερα, η μεσαία τάξη έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Συμπολίτες μας χάνουν τα σπίτια τους. Τα επιτόκια αυξάνονται. Οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί. Η Παιδεία αντιμετωπίζει προβλήματα. Ο δημογραφικός χαρακτήρας της Κύπρου αλλοιώνεται λόγω της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης. Η νεολαία μας κινδυνεύει από την απουσία προτύπων και ανθρώπων που θα την εμπνεύσουν. Δεν είναι αυτή η κοινωνία που ονειρεύτηκαν οι ιδρυτές της Παράταξής μας. Δεν είναι αυτή η κοινωνία που θέλουμε για τα παιδιά μας. Ταυτόχρονα, η λύση του Κυπριακού πρέπει ν’ αποτελεί μονόδρομο για όλους. Το εθνικό θέμα, όμως, αποτελεί πρόβλημα εισβολής και κατοχής και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Από τη λύση, δεν μπορεί να απουσιάζει η έννοια της δίκαιης λύσης, όπως προνοείται και στην ιδρυτική πράξη της Παράταξης. Ομοίως, προέχει η ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια επίλυσής του. Αυτός ήταν ο κυριότερος λόγος ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε.. Οποιαδήποτε λύση δεν μπορεί να επαναφέρει διευθετήσεις με φιλοσοφίες και περιεχόμενα που έχουν απορριφθεί, αλλά πρέπει να διέπεται από τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και να έχει ως σκοπό την ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ομαλή επανένταξη των Τουρκοκυπρίων στο νόμιμο κράτος και την εναρμόνιση ολόκληρης της κυπριακής επικράτειας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Επομένως, δεν μπορούμε να συζητούμε μοντέλα λύσης που οδηγούν σε άμεση ή έμμεση κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως διεθνώς αναγνωρισμένου και ισότιμα ευρωπαϊκού κυρίαρχου κράτους.

9.4 ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ 2 .png

Μιχάλης Σοφοκλέους: «Ο ΔΗΣΥ είναι καταδικασμένος να ηγείται και όχι να άγεται»

  1. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός πρέπει να εμπνεύσει ξανά και για να το πετύχει, οφείλουμε να ξεκινήσουμε από τα βασικά, από το εσωτερικό μας: να είμαστε έμπρακτα πιο κοντά στη βάση μας. Αυτό θα γίνει εκσυγχρονίζοντας τις δομές μας για να οργανώσουμε καλύτερα τη ζύμωση και τον διάλογο. Να δώσουμε ξανά πίσω στις τοπικές μας επιτροπές και τις επαρχιακές μας δομές εξουσίες και αρμοδιότητες. Δεν μπορούμε να τους παρακάμπτουμε, ούτε και να τους δίνουμε την εντύπωση ότι το μόνο που τους χρειαζόμαστε είναι για να στελεχώνουν τις κάλπες. Θα γίνει επανασυγκροτώντας τις κλαδικές μας επιτροπές, η κατάργηση των οποίων στοίχισε πολύ στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Να μη νιώσει ποτέ ξανά Συναγερμικός ότι η γνώμη και η προσφορά του δεν λαμβάνονται υπόψη. Για εμάς, είναι πολύτιμη η εμπλοκή τόσο των πολιτικών στελεχών, όσο και των επαγγελματιών, των ανθρώπων από την ευρύτερη κοινωνία, στη διαμόρφωση των πολιτικών μας. Γι’ αυτό θέλουμε να δημιουργήσουμε τη σκιώδη κυβέρνηση. Και στη συνέχεια να βγούμε προς τα έξω, οργανωμένα και συστηματικά, να συνομιλήσουμε και να ενθουσιάσουμε ξανά το κοινωνικό μας ακροατήριο με μεγάλη έμφαση στους νέους ανθρώπους. Δίνω μεγάλη σημασία στους νέους, γιατί χωρίς αυτούς ο ΔΗΣΥ δεν θα έχει μέλλον. Και με αυτούς θα πρέπει να συνομιλούμε εμείς οι ίδιοι, η ηγεσία, ως ίσος προς ίσον.
  2. Η ενότητα που όλοι επιδιώκουμε μπορεί να επιτευχθεί μόνο πάνω στο νήμα των αρχών και των αξιών μας, που ξεκινά από την 4η Ιουλίου του 1976, φτάνει στο σήμερα και προβάλλεται στο μέλλον. Δεν είμαστε παρέα που τσακώθηκε και πρέπει να τα βρει, αλλά ένας μεγάλος πολιτικός οργανισμός που, ως συγκολλητική ουσία, μπορεί να έχει μόνο τη φιλοσοφία και τις ιδέες του. Θα το καταφέρουμε με περισσότερη δημοκρατία, συλλογικότητα και διαφάνεια. Έχουμε σήμερα στον ΔΗΣΥ μια ευκαιρία να επανεκκινήσουμε την παράταξη και να την φέρουμε στο σημείο που της αξίζει. Διασφαλίζοντας ότι δεν υπάρχουν αποκλεισμοί, αλλά μια πολιτική πανστρατιά με κοινή πολιτική στάση που θα μας βγάλει ξανά περήφανους και γεμάτους αυτοπεποίθηση στην κοινωνία. Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον του Συναγερμού και πιστεύω ότι κάθε Συναγερμικός πρέπει να είναι. Μπορούμε να ξεκινάμε κάθε εκλογές με στόχο την άνοδο και όχι τον περιορισμό της απώλειας. Φτάνει να συμπληρώσουμε την ηγεσία με τον σωστό τρόπο και τα σωστά κριτήρια, για να πετύχουμε την αρμονική συνεργασία και τη στήριξη στη νέα μας Πρόεδρο Αννίτα Δημητρίου και να κοιτάζουμε πλέον μόνο μπροστά, απευθυνόμενοι στη βάση μας και την κοινωνία.
  3. Ο Συναγερμός πρέπει να ξαναγίνει μεγάλος, σοβαρός και αυθεντικός. Αυθεντικός για να έχει ξανά ως προμετωπίδα τις αρχές και τις αξίες του, που με συνέπεια θ’ αποτελούν το θεμέλιο των σύγχρονων πολιτικών του. Σοβαρός στην πολιτική του παρέμβαση, το πολιτικό του βάθος, το όραμα και τις προτάσεις μας για το μέλλον της χώρας. Μεγάλος, φέρνοντας ξανά πίσω όσους έχουν απομακρυνθεί από την παράταξη για να πετύχει την ενότητα, αλλά και απευθυνόμενος στην ευρύτερη κοινωνία για να πετύχει τη διεύρυνση. Ο ΔΗΣΥ είναι καταδικασμένος να ηγείται και όχι να άγεται. Είναι, για όλους σχεδόν τους Κυπρίους και όχι μόνο για τους ψηφοφόρους του, ο εγγυητής της σταθερότητας και της προόδου της πατρίδας μας και των πολιτών της.