Συνεντεύξεις

Ο Κορκμάζ στη "Σ": Η σύλληψη του Κενάν Αγιάς και η κατάσταση των σεισμόπληκτων Κούρδων

Συνέντευξη του Τσερκέζ Κορκμάζ στη ΣΗΜΕΡΙΝΗ, με αφορμή τη σύλληψη του πολιτικού ακτιβιστή Κενάν Αγιάς στο Αεροδρόμιο της Λάρνακας - «Από τους κορυφαίους υποστηρικτές της γενοκτονικής πολιτικής της Τουρκίας η Γερμανία»

Συνέντευξη στη «Σ» παραχώρησε ο Κούρδος Τσερκέζ Κορκμάζ με αφορμή τη σύλληψη του Κούρδου πολιτικού και ακτιβιστή Κενάν Αγιάς στο Αεροδρόμιο της Λάρνακας, που καταζητείται από τις γερμανικές διωκτικές Αρχές και που σε βάρος του εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης. Ο ίδιος μιλά για τις ομοιότητες με τη δική του περίπτωση, την κατάσταση των Κούρδων στις σεισμόπληκτες περιοχές, ενώ έστειλε και ένα μήνυμα στην νέα κυπριακή Κυβέρνηση εκ μέρους των Κούρδων/-ισσών της Κύπρου

Βλέπετε ομοιότητες μεταξύ της υπόθεσής σας και της πρόσφατης σύλληψης ενός Κούρδου στο αεροδρόμιο της Λάρνακας; Γιατί η γερμανική κυβέρνηση διατάσσει αυτές τις συλλήψεις;

Κοιτάξτε, η ποινικοποίηση των Κούρδων και των Κουρδισσών, η οποία εντάθηκε μετά την απαγόρευση των δραστηριοτήτων του PKK στη Γερμανία στις 26 Νοεμβρίου 1993, έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Ακόμη και τα κουρδικά σύμβολα και σημαίες έχουν απαγορευτεί. Ακόμη και τα σύμβολα οργανώσεων όπως το YPG/YPJ, που διεξάγουν επιτυχή αγώνα κατά του ISIS και δεν έχουν απαγορευτεί στη Γερμανία, στοχοποιούνται. Σε τέτοιο βαθμό, που μια φωτογραφία που μοιράζεται στα διαδικτυακά μέσα μπορεί ν’ αποτελέσει δικαιολογία για μια ειδική ομάδα της Αστυνομίας να εισβάλει σε ένα σπίτι τις πρώτες πρωινές ώρες με πρακτικές που δεν διαφέρουν σε τίποτα από αυτές της τουρκικής Αστυνομίας.

Ενώ το τουρκικό κράτος ασκεί μια γενοκτονική πολιτική εναντίον των Κούρδων, η γερμανική κυβέρνηση είναι ένας από τους κορυφαίους υποστηρικτές της γενοκτονικής πολιτικής του τουρκικού κράτους, με το οποίο διατηρεί σχέσεις για περισσότερα από 150 χρόνια, από οικονομικό και πολιτικό συμφέρον. Οι πρόσφατες πολιτικές της γερμανικής κυβέρνησης, οι σχέσεις της με την Τουρκία και η πολιτική της υποστήριξη αποτελούν σαφή απόδειξη αυτού. Για παράδειγμα, ενώ στην Τουρκία έχει εγκαθιδρυθεί μια δικτατορία του ενός ανδρός, η δήλωση της γερμανικής κυβέρνησης ότι θα δημιουργήσει καλές σχέσεις με την κυβέρνηση του ΑΚΡ και θα τη βοηθήσει να βγει από την οικονομική κρίση δείχνει ξεκάθαρα ότι ενθαρρύνει τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων της δημοκρατίας και του κουρδικού λαού. Με αυτήν τη στάση, η γερμανική κυβέρνηση είναι συνένοχη στα εγκλήματα της κυβέρνησης του ΑΚΡ. Από τη δική μας άποψη, είναι προφανές ότι ο Ταγίπ Ερντογάν, ο λόγος και οι πολιτικές του οποίου οδήγησαν στην εμφάνιση προσωπικοτήτων και οργανώσεων που αποτελούν παράγωγα του ISIS και της al-Nusra στην Τουρκία και τη Μέση Ανατολή, υποστηρίζεται από τη Γερμανία.

Συνοψίζοντας, η γερμανική κυβέρνηση στέλνει όπλα στο τουρκικό κράτος, το οποίο διεξάγει πόλεμο εναντίον των Κούρδων - με αυτά τα όπλα, οι Κούρδοι και οι Κούρδισσες σφαγιάζονται και τα σπίτια τους καταστρέφονται. Πολιτικοί και ακτιβιστές/-τριες που ξεκινούν να πάνε στο Κουρδιστάν και να παρακολουθήσουν την κατάσταση εκεί επιτόπου εμποδίζονται - εν ολίγοις, η πολιτική της Γερμανίας για την ποινικοποίηση των Κούρδων αυστηροποιείται.

Ο Kenan Ayaz, Κούρδος πολιτικός και ακτιβιστής, ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με το δίκαιο δημοκρατικό έργο στην Τουρκία και το Κουρδιστάν. Ο Kenan Ayaz επηρεάστηκε, επίσης, από τις επιχειρήσεις γενοκτονίας του τουρκικού κράτους και της φασιστικής κυβέρνησης AKP-MHP κατά της κουρδικής πολιτικής και εξορίστηκε στην Ευρώπη ως πολιτικός πρόσφυγας. Ο αξιότιμος σύντροφός μας, Κούρδος πολιτικός Kenan Ayaz, ο οποίος πέρασε πολλά χρόνια στα τουρκικά μπουντρούμια και πλήρωσε μεγάλο τίμημα, συνελήφθη στη Γερμανία κατά παράβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μόνο εντός του πλαισίου των σχέσεων συμφερόντων της με το τουρκικό κράτος. Δεκάδες Κούρδοι πολιτικοί στη Γερμανία σήμερα κρατούνται στη φυλακή ή σε κατ' οίκον περιορισμό ως αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών.


Θα μπορούσε η όποια απόφαση να επηρεάσει τη συζήτηση μεταξύ της Τουρκίας και της Σουηδίας, όπου η κυβέρνηση Ερντογάν απαιτεί την έκδοση όσων κατηγορούνται για «τρομοκρατία», προκειμένου να πάρει το πράσινο φως για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ;

Η στάση του γερμανικού κράτους απέναντι στους Κούρδους και τις Κούρδισσες πολιτικούς σε αυτήν τη διαδικασία είναι, φυσικά, προς υποστήριξη της εκβιαστικής συμπεριφοράς του τουρκικού κράτους όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Η συμπεριφορά της Γερμανίας απέναντι στους Κούρδους πολιτικούς είναι πραγματικά τρομακτική.

Αντί να λειτουργεί υπό το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία, η σουηδική κυβέρνηση υποκύπτει στις απάνθρωπες απαιτήσεις ενός δικτάτορα. Το τουρκικό κράτος συνεχίζει την πολιτική του πολέμου και του εκβιασμού εναντίον των Κούρδων/-ισσών και της αντιπολίτευσης με την πλήρη στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη του ΝΑΤΟ. Χωρίς τη βοήθεια και την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, το τουρκικό καθεστώς δεν μπορεί να συνεχίσει τον πόλεμό του ούτε για μια μέρα. Εδώ, για άλλη μια φορά, θέλουν να θυσιάσουν τους Κούρδους/-ισσες σε ένα εγκληματικό καθεστώς πολέμου και ένα κράτος για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ. Αυτές οι αποφάσεις του γερμανικού κράτους κατά των Κούρδων και των Κουρδισσών δεν έχουν καμία νομική βάση. Αυτές οι συλλήψεις Κούρδων πολιτικών γίνονται σε συνεργασία με τη Γερμανία και την Τουρκία σύμφωνα με τις επιθυμίες του τουρκικού κράτους. Στην ουσία βρισκόμαστε μπροστά σε μια επιχείρηση του ΝΑΤΟ. Και εδώ, μετά τις διαπραγματεύσεις με το τουρκικό καθεστώς, συλλαμβάνονται Κούρδοι πολιτικοί, για τους οποίους το τουρκικό φασιστικό καθεστώς ισχυρίζεται ότι είναι "τρομοκράτες". Έτσι, μπαίνουν στη διαδικασία να παραδώσουν Κούρδους και Κούρδισσες πολιτικούς στο τουρκικό κράτος.

Ποια είναι η κατάσταση στις περιοχές που κατοικούνται από Κούρδους μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία-Συρία και ποια είναι η στάση της τουρκικής κυβέρνησης ειδικότερα;

Σήμερα ο κουρδικός λαός ζει μιαν από τις πιο τραγικές περιόδους της ιστορίας του. Ενώ το τουρκικό κράτος συνεχίζει βάναυσα τον πόλεμό του εναντίον του κουρδικού λαού στη Ροζάβα, το Μπακούρ, τη Σιντζάρ και τα ελεύθερα βουνά του Μπασούρ, ενώ το ιρανικό κράτος καταδικάζει χιλιάδες Κούρδους και Κούρδισσες σε θάνατο και τους κρεμάει στη Ροτζιλάτ, ένας τρομερός σεισμός έπληξε το Κουρδιστάν. Στις 6 Φεβρουαρίου, ο σεισμός με επίκεντρο το Κουρδιστάν στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους του λαού μας και άφησε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους άστεγους. Οι πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις του Κουρδιστάν, όπως η Μερς και η Σεμσούρ, καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς. Δεδομένου ότι υπάρχουν γραμμές ρήγματος και υψηλός κίνδυνος σεισμού στη γεωγραφία στην οποία βρίσκονται η Τουρκία και το Κουρδιστάν, τα κτήρια και το σύστημα υποδομών θα έπρεπε να είχαν κατασκευαστεί ανάλογα, αλλά η κυβέρνηση AKP-MHP, η οποία είναι μια κυβέρνηση πολέμου και διαφθοράς, ξοδεύει τους προϋπολογισμούς που διατίθενται για τους σεισμούς σε πολεμικές πολιτικές, οπότε φανταστείτε τι κάνει για τη λήψη μέτρων κατά των σεισμών. Ως εκ τούτου, η αιτία όλων των απωλειών και των ζημιών είναι η κυβέρνηση AKP-MHP, η οποία είναι υπεύθυνη για τη λήψη προληπτικών μέτρων, αλλά δεν λαμβάνει κανένα μέτρο. Αυτή η σφαγιαστική ρουσφετολογική φασιστική εξουσία συνεχίζει την καταπίεση παρακολουθώντας τον θάνατο του λαού μας στα συντρίμμια. Φυσικά, δεν αφήσαμε τον λαό μας στο έλεος του φασιστικού γενοκτόνου καθεστώτος από αυτήν την άποψη. Αν αυτό το φασιστικό καθεστώς έχει να προσφέρει μόνο καταπίεση, ο λαός μας έχει αλληλεγγύη και ενότητα με το πνεύμα της αντίστασης και της εξέγερσης του Νεβρόζ. Από την πρώτη μέρα του σεισμού, άντρες και γυναίκες επαναστάτες, Αλεβίτες αριστεροί, σοσιαλιστές και εν ολίγοις όλοι και όλες όσοι λένε ότι είμαι άνθρωπος, προσπαθούν να επουλώσουν αυτές τις πληγές με αλληλεγγύη.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να δώσετε στη νέα κυπριακή κυβέρνηση ως Κούρδοι και Κούρδισσες;

Ο κυπριακός και ο κουρδικός λαός έχουν μια ιστορική φιλία, καθώς και την ικανότητα να αγωνίζονται ενάντια σε ένα κοινό πρόβλημα. Το γεγονός ότι ο Κύπριος πατριώτης Θεόφιλος Γεωργιάδης δημιούργησε μια γέφυρα φιλίας μεταξύ του κυπριακού και του κουρδικού λαού δείχνει πόσο δικαιολογημένος είναι αυτός ο αγώνας. Η δήλωση του Θεόφιλου Γεωργιάδη, ότι "η ελευθερία της Κύπρου περνάει μέσα από τα βουνά του Κουρδιστάν", ουσιαστικά εκφράζει ότι ο κυπριακός λαός και ο κουρδικός λαός αφήνονται μόνοι τους με την ίδια μοίρα. Μάλιστα, το γεγονός ότι δολοφονήθηκε από το βαθύ κράτος της Τουρκίας το πρωί της Κυριακής, 20 Μαρτίου 1994, ανήμερα της γιορτής του Νεβρόζ, που αποτελεί την έκφραση της ανάστασης για τον κουρδικό λαό, αποκαλύπτει τη φασιστική προσέγγιση του τουρκικού κράτους. Η δολοφονία του Θεόφιλου Γεωργιάδη μετά την ομιλία που έδωσε στις 12 και 13 Μαρτίου του ’94, καταδικάζοντας την πολιτική γενοκτονίας της Τουρκίας στη διοργάνωση της Διεθνούς Διάσκεψης των Βρυξελλών, είναι ένα απτό παράδειγμα για το πώς το τουρκικό κράτος στοχοποιεί όποιον έστω αναφέρει τον κουρδικό λαό και ιδιαίτερα τον κουρδικό λαό τον ίδιο. Σήμερα, που πλησιάζει η ημέρα της Ανάστασης των Κούρδων, το Νεβρόζ, η δίκη του Κούρδου πολιτικού Κενάν Αγιάζ έχει ιστορική σημασία. Υπό αυτήν την έννοια, ενώ ευχόμαστε επιτυχία στη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση στην Κύπρο, ο Κούρδος πολιτικός Κενάν Αγιάζ δεν πρέπει να θυσιαστεί στις βάρβαρες πολιτικές του τουρκικού κράτους σπάζοντας τις κοινές ιστορικές μας αξίες. Διότι η έκδοση του Κούρδου πολιτικού στη Γερμανία θα σημάνει ουσιαστικά ταυτόχρονα και την έκδοσή του στο τουρκικό κράτος. Πιστεύουμε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση δεν θα συμμετάσχει σε αυτήν την πολιτική, τηρώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις οικουμενικές αξίες.