Συνεντεύξεις

Η κυπριακή οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται το 2023

Θεοδόσης Θεοδοσίου: «Η σταθεροποίηση των επιτοκίων θα άρει την αβεβαιότητα και θα αρχίσει η ανάκαμψη»

Αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία της κυπριακής οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού τομέα στη χώρα μας, στέλνει σε συνέντευξή του με αφορμή τον ερχομό του νέου έτους 2023, ο Director Consumer Banking της Τράπεζας Κύπρου, Θεοδόσης Θεοδοσίου. Όπως εξηγεί, εκτός νέων απρόβλεπτων εξελίξεων, εκτιμάται πως η σταθεροποίηση των επιτοκίων θα άρει την αβεβαιότητα και θα αρχίσει η ανάκαμψη. Στα θετικά καταγράφει το γεγονός πως όλες οι προβλέψεις, του Υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ, αναμένουν ότι η κυπριακή οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται το 2023. Όσο για τα νέα δάνεια, ο κ. Θεοδοσίου δηλώνει πως η Τράπεζα Κύπρου θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία, ικανοποιώντας τη ζήτηση τόσο από τις επιχειρήσεις, που αναμένεται να έχουν αυξημένες ανάγκες για σκοπούς κεφαλαίου κίνησης, καθώς και από τα νοικοκυριά, με στόχο να ικανοποιήσει τόσο τις στεγαστικές όσο και τις καταναλωτικές ανάγκες.

Οι οικονομικές προβλέψεις φέρουν το 2023 να είναι ένα δύσκολο έτος. Πώς αναμένετε ότι θα κινηθεί η αγορά και κατ’ επέκτασιν ο χρηματοπιστωτικός τομέας;

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας, ως ένα από τα βασικότερα γρανάζια κάθε οικονομίας, αντιλαμβάνεται άμεσα τους όποιους κραδασμούς. Απ’ εκεί και πέρα και εκτός νέων απρόβλεπτων εξελίξεων, εκτιμάται ότι η σταθεροποίηση των επιτοκίων θα άρει την αβεβαιότητα και θα αρχίσει η ανάκαμψη. Όσον αφορά τον ίδιο τον χρηματοπιστωτικό τομέα, βλέπουμε γενικότερα μια βελτίωση στους ισολογισμούς των τραπεζών και θα έλεγα ότι είναι σίγουρα πιο έτοιμος να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση.

Έχουμε δει πολλές και διαφορετικές εκτιμήσεις για την πορεία της κυπριακής οικονομίας το 2023. Αν και όλες συμφωνούν ότι θα υπάρχει ανάπτυξη, διαφέρουν σημαντικά στο ποσοστό. Εσείς πώς αναμένετε ότι κινηθούν η κυπριακή οικονομία και η αγορά το 2023;

Το θετικό είναι ότι όλες οι προβλέψεις, του Υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ, αναμένουν ότι η κυπριακή οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται το 2023. Μπορεί να μην έχουμε ανάπτυξη 6% του ΑΕΠ όπως το 2022, αλλά εάν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομικών για ανάπτυξη 3%, τότε θα είναι μια πολύ θετική εξέλιξη. Στο πρώτο εξάμηνο του 2023 θα συνεχίσει να δέχεται πιέσεις το διαθέσιμο εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων εξαιτίας του πληθωρισμού, του αυξημένου κόστους της ενέργειας και γενικότερα των επιπτώσεων, που σχετίζονται άμεσα και έμμεσα με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι κύριές μας ανησυχίες σχετίζονται περισσότερο με το εξωτερικό περιβάλλον και ειδικότερα την κατάσταση στη δική μας γειτονιά, την Ευρώπη. Οι όποιες αναταράξεις είναι ικανές να επηρεάσουν σημαντικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας. Αν δούμε, για παράδειγμα, την κατάσταση στη Βρετανία, τότε αντιλαμβάνεστε ότι προκύπτουν εύλογες ανησυχίες για τον τουρισμό, καθώς η χώρα είναι η βασικότερή μας αγορά εν τη απουσία πλέον και της ρωσικής αγοράς (παρόλο που τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά). Λέγοντας αυτό, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η προσπάθεια ενίσχυσης των τουριστικών ροών από άλλες αγορές βοήθησε πολύ το 2022. Οι απώλειες από τη Ρωσία και την Ουκρανία καλύφθηκαν σε κάποιο βαθμό από άλλες αγορές, όπως είναι οι Σκανδιναβικές χώρες, η Πολωνία, η Γαλλία, η Γερμανία και το Ισραήλ. Ο τουρισμός πήγε καλά, η οικονομία πήγε καλά και είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστεί και να ενισχυθεί αυτή η προσπάθεια και το 2023.

Έχουμε παρατηρήσει ότι η Τράπεζα Κύπρου καταγράφει σημαντική αύξηση στη χορήγηση νέων δανείων το 2022. Τι να αναμένουμε το 2023;

Η Τράπεζα Κύπρου είναι ο μεγαλύτερος δανειστής στην Κύπρο, με το μερίδιο αγοράς της επί των δανείων να ανέρχεται στο 41,1% στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 και είναι εδώ, έτοιμη να στηρίξει τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και γενικότερα την οικονομία σε μία ακόμα δύσκολη συγκυρία. Έχουμε σημαντική συμβολή στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης της χώρας μας, αν αναλογιστεί κάποιος ότι το εννιάμηνο του 2022 έχουν παραχωρηθεί και εκταμιευθεί νέα δάνεια ύψους €1,7 δισ., που αντιστοιχεί στο 50% περίπου των νέων δανείων στην οικονομία. Όπως σωστά έχετε επισημάνει, καταγράφεται σημαντική αύξηση, 25%, σε σύγκριση με το 2021. Τα δάνεια ιδιωτών, στον τομέα της λιανικής τραπεζικής, ανήλθαν στα €547 εκατ. την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2022. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του δανεισμού, €388 εκατ., διοχετεύθηκε σε στεγαστικά δάνεια. Ταυτόχρονα, βλέπουμε ότι τα νέα δάνεια, που παραχωρήθηκαν σε μεγάλες επιχειρήσεις, ανήλθαν στα €765 εκατ. το ενιάμηνο και αναμένεται ότι θα προσεγγίσουν ή και να ξεπεράσουν το €1 δισ. για το 2022. Τα νέα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανήλθαν στα €161 εκατ. και εκτιμάται ότι θα βρίσκονται κοντά στα €200 εκατ. στο τέλος του 2022, ενώ τα δάνεια στον τομέα της ναυτιλίας και των διεθνών εργασιών ανήλθαν στα €183 εκατ. Το πλέον σημαντικό για την Τράπεζα Κύπρου είναι ότι έχει αφήσει πίσω μια δύσκολη δεκαετία και έχοντας καταφέρει να διώξει από τους ισολογισμούς της το τεράστιο βαρίδι των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σήμερα το πρόβλημα έχει περιοριστεί στο 4,5% του δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας. Παρακολουθούμε όσα συμβαίνουν και εν αναμονή της σταθεροποίησης των επιτοκίων είμαστε σε εγρήγορση, έτοιμοι, να παρέμβουμε και να δώσουμε λύσεις έγκαιρα όπου χρειάζεται.

Για το 2023 θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την οικονομία ικανοποιώντας τη ζήτηση τόσο από τις επιχειρήσεις, που αναμένεται να έχουν αυξημένες ανάγκες για σκοπούς κεφαλαίου κίνησης, καθώς και από τα νοικοκυριά, για να ικανοποιήσουμε τόσο τις στεγαστικές όσο και τις καταναλωτικές ανάγκες.

Στο επίκεντρο η επένδυση στην τεχνολογική αναβάθμιση

Η ψηφιοποίηση είναι ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο. Πώς προσεγγίζει αυτήν την προοπτική η Τράπεζα Κύπρου;

Είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο και είμαστε στοχοπροσηλωμένοι για την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Η τεχνολογική εξέλιξη είναι ραγδαία και δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Η επένδυση στην τεχνολογική αναβάθμιση είναι στο επίκεντρο της στρατηγικής μας, καθώς θέλουμε να προσφέρουμε τα καλύτερα ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες στους πελάτες μας, αλλά και να απλοποιήσουμε εσωτερικές διαδικασίες προς όφελος των πελατών μας.

Η Τράπεζα Κύπρου έχει να επιδείξει σημαντικά νέα εργαλεία, τα οποία διευκολύνουν την καθημερινότητα των πελατών μας. Τελευταίο χρονικά παράδειγμα είναι το νέο, καινοτόμο προϊόν των Quick Loans. Παρέχουμε τη δυνατότητα στους πελάτες μας να εξασφαλίσουν προσωπικό δάνειο, μέχρι €15.000, καθώς και τρεχούμενο λογαριασμό και πιστωτική κάρτα μέχρι €5.000, μέσω του κινητού τους τηλεφώνου με άμεση απάντηση. Οι πελάτες μας έχουν την επιλογή να χρησιμοποιήσουν για τις καθημερινές τους συναλλαγές μια ευρεία γκάμα ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών όπως την κατάθεση επιταγών της Τράπεζάς μας μέχρι 1.000 ευρώ μέσω του κινητού, του Quick Pay, του Apple pay, GooglePay, BoC Wallet, Garmin Pay και FitBit Pay. Ξεκάθαρα προτεραιότητα για εμάς είναι οι πελάτες μας και η ποιοτική εξυπηρέτησή τους μέσω όλων των καναλιών προτίμησης τους και να είμαστε δίπλα τους σε κάθε επόμενη κίνηση.