Συνεντεύξεις

Ανδρέας Μαυρογιάννης: Ο άνθρωπος πίσω από τον υποψήφιο

Τα γεγονότα-σταθμός που διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα του, η απώλεια που σημάδεψε τη ζωή του και το όραμά του για την Κύπρο

Τον γνωρίσαμε καλύτερα τον τελευταίο ένα χρόνο ως υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στον χώρο της πολιτικής και της διπλωματίας μετράει χρόνια, όμως ποτέ δεν γνωρίσαμε σε βάθος ποιος είναι ο άνθρωπος αυτός που διεκδικεί μέσω της ανεξάρτητης υποψηφιότητάς του το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι ένας άνθρωπος απλός, που παλεύει για μια καλύτερη ζωή, σιγανά και ταπεινά, όπως μας εξομολογείται. Η ζωή του πολυδαίδαλη, με τις τραγικές εμπειρίες της οικογένειάς του την εποχή της ΕΟΚΑ, αλλά και την απώλεια της αγαπημένης του συζύγου. Γεγονότα που τον σημάδεψαν, αλλά ταυτόχρονα τον έκαναν πιο δυνατό.

«Η κοινωνική πολιτική ενός κράτους αντικατοπτρίζει τη σημασία που αυτό αποδίδει στη δημιουργία μίας δίκαιης κοινωνίας», όπως δηλώνει ο ίδιος. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, λίγες ημέρες πριν οδηγηθούμε στην κάλπη για τις προεδρικές εκλογές 2023, μας επιτρέπει να πάρουμε μια γεύση από τη ζωή του.

Ανδρέας Μαυρογιάννης: Ποιος είναι ο άνθρωπος πίσω από τον υποψήφιο; Πώς θα χαρακτήριζε ο ίδιος τον εαυτό του;

Είναι ένας απλός άνθρωπος, με φτωχή καταγωγή, που ανέκαθεν πάλευε για μία καλύτερη ζωή. Είναι ένας άνθρωπος με αγάπη για τους γύρω του και τον κόσμο. Με απλές ανθρώπινες συνήθειες. Σιγανά και ταπεινά. Με αγάπη για τη μουσική, τη λογοτεχνία, το περπάτημα, το τρέξιμο και τις ορεινές περιπλανήσεις. Ευλογημένος από το σεργιάνι του στον κόσμο και ευτυχής για όσα μπόρεσε να κάνει. Είναι ένας άνθρωπος με αίσθηση χρέους για τον τόπο και τους ανθρώπους.

Ποια γεγονότα θεωρείτε πως υπήρξαν σταθμοί στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς σας;

Χωρίς αμφιβολία, τα παιδικά μου χρόνια. Οι τραγικές εμπειρίες της οικογένειάς μας την εποχή της ΕΟΚΑ, αλλά και οι αξίες και η αγάπη της οικογένειας. Στα 18 μου χρόνια το δράμα της εισβολής. Οι μικρές και μεγάλες εμπειρίες από τη ζωή. Η αείμνηστη σύζυγός μου, τα παιδιά μου, οι περιπλανήσεις στη ζωή, που με έφεραν κοντά σε σπουδαίους ανθρώπους.

Ποια είναι τα κοινωνικά ζητήματα, στα οποία, εάν εκλεγείτε ΠτΔ, θα επιδείξετε περισσότερη σημασία και γιατί;

Τα κοινωνικά ζητήματα που ταλανίζουν τη μικρή μας Κύπρο είναι, δυστυχώς, πολλά και η δική μας διακυβέρνηση θα επιστρατεύσει όλες της τις δυνάμεις για αντιμετώπισή τους.

Διότι στη δική μας αντίληψη η κοινωνική πολιτική ενός κράτους αντικατοπτρίζει τη σημασία που αυτό αποδίδει στη δημιουργία μίας δίκαιης κοινωνίας.

Αρχίζοντας από το τεράστιο κοινωνικό ζήτημα της συνεχούς φτωχοποίησης των ανθρώπων της Κύπρου. Είναι γεγονός πως, την τελευταία δεκαετία, το χάσμα ανάμεσα σε μισθούς και κόστος ζωής έχει μεγαλώσει σημαντικά. Κατά συνέπειαν, η θέση των χαμηλά και μέτρια αμειβόμενων νοικοκυριών έχει χειροτερέψει. Οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας, όπως οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι πολύτεκνοι, οι συνταξιούχοι, τα ΑμεΑ και οι πρόσφυγές μας, χρειάζονται την άμεση στήριξή μας.

Το στεγαστικό πρόβλημα βρίσκεται, επίσης, στις προτεραιότητές μας. Η απόκτηση ή ενοικίαση κατοικίας μοιάζει σήμερα με άπιαστο όνειρο για χιλιάδες συμπολίτες μας και ιδιαίτερα τους νέους. Συνεπώς, μέσα από μία ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική, με μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα μέτρα, θα επιδιώξουμε να βάλουμε φρένο στο τεράστιο αυτό πρόβλημα.

Πέραν τούτων, επίσης πολύ σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, τα οποία χρήζουν της άμεσης αντίδρασής μας ως πολιτείας, είναι η διασφάλιση μίας ισότιμης και δίκαιης κοινωνίας, το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και η έξαρση που παρατηρείται στις καταγγελίες, όπως επίσης και η έλλειψη ποιοτικών δομών φροντίδας για τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας.

Είναι ευθύνη του κράτους να μεριμνά, ώστε ο κάθε πολίτης να απολαμβάνει συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης. Γι’ αυτό και εμείς μέσα από τις πολιτικές που έχουμε συμπεριλάβει στο εκλογικό μας πρόγραμμα, θα επιδιώξουμε να δημιουργήσουμε μία Κύπρο απαλλαγμένη από ανισότητες και κοινωνικο-οικονομικούς αποκλεισμούς.

Γνωρίζουμε πως η σύζυγός σας απεβίωσε και πως κληθήκατε να αναλάβετε το μεγάλωμα των δύο σας παιδιών μόνος και σταθήκατε δίπλα τους και ως πατέρας και σαν μάνα. Τι θα θέλατε να μοιραστείτε με τους αναγνώστες μας από εκείνη την εμπειρία σας;

Ήταν μία τραγική απώλεια για μένα και τα παιδιά μας. Έπρεπε να συμφιλιωθούμε με την απουσία της, να χτίσουμε ξανά τη ζωή μας. Τα παιδιά ήταν ίσως δυνατότερα από εμένα. Οι τρεις μαζί, όμως, κρατήσαμε τη ζωή μας ταξιδεύοντας στις όμορφες μνήμες, την έγνοια του ενός για τους άλλους, τη βεβαιότητα πως η Πόπη μάς χαμογελά από ψηλά!

Σας είδαμε στην υποβολή της υποψηφιότητάς σας μαζί με την κόρη σας, η οποία είναι στο πλευρό σας καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο. Πόσο βοηθητική είναι η παρουσία της για εσάς; Σε περίπτωση που εκλεγείτε, βλέπετε να υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησής της σε κάποιο κυβερνητικό πόστο;

Η Αθηνά ζει και εργάζεται στο Παρίσι. Έρχεται όσο μπορεί για να με βοηθά και να μου συμπαραστέκεται. Ο γιος μου ο Διομήδης, που ζει και εργάζεται στη Βουδαπέστη, έρχεται και βοηθά, επίσης, όσο του το επιτρέπει το δύσκολο πρόγραμμά του. Η παρουσία και των δύο είναι συγκινητική και εξόχως βοηθητική, τόσο συναισθηματικά όσο και στην ουσία με τη δουλειά τους, τις ιδέες τους, την ωριμότητά τους. Είναι προσωπικοί μου σύμβουλοι. Αυτό θα συνεχίσουν να είναι. Θέλω να φτιάχνουν τη ζωή τους ελεύθερα. Σημαίνει πολλά για μένα να περνούν καλά. Είναι ίσως η προϋπόθεση για να τα βγάζω πέρα σ’ αυτά που κάνω. Δεν προτίθεμαι όμως να τους προωθήσω σε κυβερνητικές θέσεις. Ο νεποτισμός είναι ξένος προς τη δική μας αντίληψη για τα πράγματα.

Πόσο ανεξάρτητος μπορεί να θεωρείται ένας υποψήφιος όταν υποστηρίζεται από ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα της χώρας; Και, τελικά, πού προσανατολίζεται ιδεολογικά ο Ανδρέας Μαυρογιάννης; Είναι αριστερός ή δεξιός;

Όπως πολύ σωστά έχετε αναφέρει, υποστηρίζομαι από ένα από το μεγαλύτερα κόμματα της χώρας. Υποστηρίζομαι από το ΑΚΕΛ και αυτό με τιμά ιδιαίτερα. Είμαι ένας ανεξάρτητος υποψήφιος, που στηρίζεται από ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων που προέρχονται από διάφορους πολιτικούς χώρους. Αυτό άλλωστε διαφαίνεται και από τη λίστα με τους 100+1 ανθρώπους που με τίμησαν με τη στήριξή τους και υπέγραψαν την υποψηφιότητά μου.

Αυτό που μας ενώνει, τόσο με το ΑΚΕΛ όσο και με όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα μου, είναι το κοινό όραμά μας για την Κύπρο. Η κοινή μας θέληση για αλλαγή και απαλλαγή του τόπου μας από την απερχόμενη κυβέρνηση και τα αδιέξοδα, στα οποία οδήγησε την Κύπρο. Για τη διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για τους συμπολίτες μας και για τα παιδιά μας. Για λύση και επανένωση του τόπου μας. Είμαστε μαζί στο χαράκωμα αυτών που μάχονται για έναν καλύτερο και δικαιότερο κόσμο.

Σε σχέση με τον δικό μου ιδεολογικό προσανατολισμό, πρέπει να τονίσω πως δεν ανήκα ποτέ σε πολιτικό κόμμα. Χαρακτηρίζω τον εαυτό μου προοδευτικό με κοινωνική ευαισθησία, με προσήλωση στον σεβασμό των ανθρωπίνων αξιών. Αν θα με χαρακτήριζε μια προσέγγιση, αυτή θα ήταν ο ανθρωπισμός, η ενσυναίσθηση και η ακατάπαυστη επιδίωξη ενός καλύτερου και πιο δίκαιου κόσμου.

Ποια είναι τα στοιχεία που θεωρείτε πως σκιαγραφούν έναν ηγέτη, ώστε να κυβερνήσει την Κύπρο; Και ποια από αυτά πιστεύετε ότι διαθέτετε;

Ένας ηγέτης πρέπει να είναι έντιμος και ειλικρινής. Να σέβεται το αξίωμά του και τους πολίτες της χώρας. Να αξιοποιεί την εξουσία ως εργαλείο για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και την ευημερία του κοινωνικού συνόλου, όχι για ίδιον όφελος.

Στη δική μου αντίληψη, ηγεσία σημαίνει να έχεις όραμα, να διαμορφώνεις σχέδια, δράσεις, να φέρνεις αποτελέσματα. Σημαίνει να έχεις δίπλα σου τους σωστούς συνοδοιπόρους, που μπορούν να πραγματώσουν τους στόχους και τις φιλοδοξίες που έχουν τεθεί για τον τόπο.

Σημαίνει να ηγείσαι με το παράδειγμά σου και να φέρνεις απτά αποτελέσματα, να εμπνέεις τους γύρω σου, να πρωτοστατείς, αλλά και να λογοδοτείς και να βρίσκεσαι διαρκώς υπό την κρίση των πολιτών.

Με αυτόν τον τρόπο σκοπεύουμε και εμείς να πορευτούμε στη διακυβέρνηση του τόπου. Με πράξεις και αποτελέσματα, χωρίς να φωνασκούμε, χωρίς να καταφεύγουμε σε κενές μεγαλοστομίες. Με αξιοπιστία και σοβαρότητα, με απόλυτη ειλικρίνεια και εντιμότητα, χωρίς βαρίδια - όπως άλλωστε πορεύτηκα σε όλο τον δημόσιό μου βίο.

15.1 ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ 2.jpg

«Οι πολίτες έχουν στα χέρια τους το κλειδί για μια καλύτερη Κύπρο»

Με λίγα λόγια, ποιο είναι το όραμά σας για την Κύπρο τού αύριο; Γιατί να σας ψηφίσει ο λαός;

Όραμά μας είναι να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο για την Κύπρο και τους ανθρώπους της. Να καταφέρουμε να πάρουμε τον τόπο μας μπροστά, γιατί οι άνθρωποί του αξίζουν και δικαιούνται να δουν καλύτερες μέρες.

Το όραμα αυτό σκιαγραφείται μέσα από το εκλογικό πρόγραμμα που έχουμε διαμορφώσει με τη συμβολή ειδικών, τεχνοκρατών και καταξιωμένων επαγγελματιών.

Από την προστασία του περιβάλλοντος, την αειφόρο ανάπτυξη και την Παιδεία, ώς τον φορέα που χτίζει το αύριο και την άνθηση της νέας γενιάς, μέχρι την Υγεία, την οικονομική δραστηριότητα και την αγροτική ανάπτυξη. Την έρευνα, την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Το επιχειρείν σε γόνιμες και ασφαλείς συνθήκες. Την προστασία των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ευάλωτων ομάδων, ώστε να μη μένει κανείς στο περιθώριο της ζωής. Την πλήρη διασφάλιση όλων των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τον τερματισμό κάθε μορφής διάκρισης. Μια πολιτεία στοργική και φιλόξενη.

Την ταχεία, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, με την απελευθέρωση και την επανένωση του τόπου και των ανθρώπων του.

Για τη χρηστή διοίκηση, την ορθολογική και αποτελεσματική λειτουργία του Κράτους, των θεσμών και της δημόσιας υπηρεσίας, την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς. Για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας μας. Για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το Κράτος και τους θεσμούς του.

Για ένα νέο πολιτικό ήθος και μια ευγενή προσέγγιση της πολιτικής, με σεβασμό και αξιοπρέπεια.

Η χώρα μας βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή και οι άνθρωποι της Κύπρου έχουν στα χέρια τους το κλειδί για μια καλύτερη Κύπρο. Έχουν στα χέρια τους το εργαλείο, που μπορεί να αλλάξει τον ρουν της Ιστορίας. Την ψήφο τους αλλά όχι μόνο ως διαδικαστική άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν. Θέλουμε τους πολίτες δίπλα μας. Τις ιδέες τους, την ενέργειά τους, τα οράματά τους, το πάθος τους για τη ζωή. Να κάτσουμε όλοι μαζί να βρούμε λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο μας.

Έχουμε ευθύνη όλοι μας -από τον πιο μικρό ώς τον πιο μεγάλο- να συμβάλουμε στον αγώνα για γυρίσει ο τόπος μας σελίδα. Για να δώσουμε ξανά προοπτική στους νέους ανθρώπους μας και να μπορέσουμε να παραδώσουμε μία καλύτερη Κύπρο στις επόμενες γενιές. Το χρέος αυτό, ας μας κινητοποιεί όλους προς αυτήν την κατεύθυνση.