Συνεντεύξεις

Ευρωπαϊκή Ένωση: Δύναμη πυρός

Η Θέα Πιερίδου, Υπεύθυνη Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, μιλά για τα οφέλη της Ε.Ε. και τις ευκαιρίες που προσφέρονται στους νέους

Σε μια ενωμένη Ευρώπη με κεντρικό ενδιαφέρον την προάσπιση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, αλλά και τη διασφάλιση της ευημερίας, ανάπτυξης και προόδου σε όλη την επικράτειά της, διασφαλίζεται το υγιές και ευοίωνο μέλλον για όλους τους Ευρωπαίους. Αυτό έδειξε η ιστορία μέχρι σήμερα και αυτό θα συνεχίζει, με δεδομένο και πρώτιστο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι ένα πολιτικό επίτευγμα για την ειρήνη.

Η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ το 2004 ήταν η πιο ωφέλιμη κίνηση που θα μπορούσε να γίνει για τη χώρα και το μέλλον των Κυπρίων. Πολλές και σημαντικές οι αποφάσεις που λήφθηκαν υπέρ των πολιτών, καθώς βεβαίως και όλων των Ευρωπαίων, αλλά η τελευταία οικονομική στήριξη ύψους περίπου €800 δις για όλους τους Ευρωπαίους, στο πλαίσιο του «Next Generation EU», προς αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, προσφέροντας ελπίδα για το αύριο.

Σε συνέντευξή της η Υπεύθυνη Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Θέα Πιερίδου, εξηγεί πως η Κύπρος είναι τυχερή που συμμετέχει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και αναλύει ποιες ευκαιρίες ανοίγονται για τους νέους και όχι μόνο.

Γραφείο Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο. Ποιος ο ρόλος και οι αρμοδιότητές του;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) διατηρεί Γραφεία εκπροσώπησης σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο πρωταρχικός ρόλος του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο είναι να παρέχει πληροφορίες στους πολίτες, στα ΜΜΕ, στη Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά και σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με τις δραστηριότητες και το έργο του ΕΚ και των μελών του, καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικότερα.

Το Γραφείο του ΕΚ στην Κύπρο:

- διοργανώνει σεμινάρια, εκδηλώσεις και συζητήσεις γύρω από την τρέχουσα πολιτική και νομοθετική ατζέντα του ΕΚ με ευρωβουλευτές και οργανωμένους φορείς της κοινωνίας των πολιτών με επίκεντρο τη νέα γενιά,

- εκδίδει δελτία Τύπου και τηρεί συνεχώς ενήμερους τους δημοσιογράφους για τα τεκταινόμενα στο ΕΚ,

- απαντά σε ερωτήσεις των πολιτών και διευκολύνει την επικοινωνία με τους ευρωβουλευτές και ειδικά με τους έξι Κύπριους ευρωβουλευτές που θα έλεγα ότι είναι και οι «Πρεσβευτές» του Γραφείου μας.

Παράλληλα, το Γραφείο καταγράφει και ενημερώνει τις κεντρικές υπηρεσίες του ΕΚ για τις σημαντικές εξελίξεις της Κύπρου και γενικότερα της κοινής γνώμης σχετικά με τις εργασίες και τις θέσεις που λαμβάνει το Σώμα.

Ποιος ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου και πόσο σημαντικές είναι οι αποφάσεις που λαμβάνονται; Έχουν αντίκτυπο;

- Το ΕΚ αποτελείται από 705 μέλη που αντιπροσωπεύουν περίπου 450 εκατ. πολίτες. Οι ευρωβουλευτές εκλέγονται άμεσα από όλους εμάς τους πολίτες-ψηφοφόρους, σε όλα τα κράτη μέλη και δικαίως υποστηρίζουμε έτσι ότι το ΕΚ είναι η φωνή των πολιτών!

Ο ρόλος του ΕΚ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

- Συμμετοχή στη νομοθετική διαδικασία: έχει δηλαδή την εξουσία να εγκρίνει και να τροποποιεί νομοθεσία που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

- Κατάρτιση και έγκριση του προϋπολογισμού της ΕΕ - άσκηση δημοκρατικού ελέγχου πάνω στη δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων οργάνων της ΕΕ.

- Εκλογή του/της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το ΕΚ συζητεί και εγκρίνει νόμους. Όποια ιδιότητα κι αν έχουμε, εργαζόμενοι, φοιτητές, συνταξιούχοι κ.λπ, η ευρωπαϊκή νομοθεσία μάς αφορά όλους. Οι αποφάσεις που λαμβάνουν οι ευρωβουλευτές είναι καθοριστικές, είτε αυτό αφορά πιο υγιεινά τρόφιμα στο πιάτο μας, ελεύθερη κυκλοφορία και εργασία στην ΕΕ, καθαρά ύδατα ή ασφαλή παιχνίδια για τα παιδιά μας. Οι ευρωπαϊκοί νόμοι στοχεύουν κυρίως στη διευκόλυνση της ζωής μας, και σίγουρα έχουν θετικό αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας καθώς και στην καλύτερη ποιότητα ζωής μας.

Το ΕΚ εργάζεται για εμάς, για όλους τους πολίτες.

Πύλες ενημέρωσης των πολιτών

Πώς ένας πολίτης που ενδιαφέρεται, μπορεί να ενημερωθεί για τις υπηρεσίες που προσφέρει το Γραφείο στο κοινό;

- Κάθε πολίτης που χρειάζεται πληροφόρηση για τις συζητήσεις και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή επιθυμεί να έλθει σε επαφή με τους ευρωβουλευτές και τις διοικητικές υπηρεσίες τους μπορεί να απευθυνθεί στο Γραφείο μας. Το Γραφείο μας στεγάζεται εντός του Σπιτιού της ΕΕ (EU House) και βρίσκεται στη Λεωφ. Βύρωνος 30 στη Λευκωσία και το τηλέφωνο μας είναι 22870500. Διαδικτυακά μάς βρίσκετε στο www.europarl.europa.eu/cyprus και μπορείτε να μας βρείτε και στα ΜΚΔ:

Twitter: @Europarl_CY

Instagram: @epcyprus

FB: @ep.cyprus

Υπάρχει μια αντίδραση των νέων στα θέματα της Ευρώπης, την ώρα μάλιστα που δεχόμαστε τεράστια βοήθεια ως Κύπρος από τη συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Με ποιον τρόπο μπορεί αυτό να ανατραπεί κατά την άποψή σας;

- Θεωρώ ότι η εκπαίδευση και η σωστή ενημέρωση, όσο πιο νωρίς γίνεται είναι το κλειδί της επιτυχίας. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, το Γραφείο του ΕΚ στην Κύπρο συνεργάζεται πολύ στενά με καθηγητές, σχολεία, πανεπιστήμια για να καταστήσουν το ΕΚ προσβάσιμο και κατανοητό στους νέους με πολλά σεμινάρια, συζητήσεις και διαγωνισμούς ειδικά σχεδιασμένα γι’ αυτούς.

Για παράδειγμα, υπάρχει ο ιδιαίτερα πετυχημένος θεσμός του Ευρωκοινοβουλίου των Νέων, γνωστότερου και ως «Euroscola», που δίνει σε μαθητές και μαθήτριες απ’ όλα τα κράτη μέλη, την ευκαιρία να γίνουν ευρωβουλευτές για μία ημέρα στην επίσημη έδρα του ΕΚ στο Στρασβούργο.

Το Γραφείο μας διοργανώνει επίσης σε ετήσια βάση σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας το πρόγραμμα «Σχολείο Πρεσβευτής του ΕΚ», που αποσκοπεί στην προώθηση της ιδέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας από τους νέους και τις νέες, παρέχοντάς τους σημαντικές γνώσεις σχετικά με την ΕΕ και, ιδίως, τον τρόπο με τον οποίο εργάζεται και λειτουργεί το ΕΚ.

Επιπλέον είναι γεγονός ότι η ΕΕ προσφέρει πάρα πολλές ευκαιρίες στους νέους και στις νέες μας. Υπάρχουν πολλά προγράμματα με ευκαιρίες για να μάθεις, να μοιραστείς το όραμά σου, να γνωρίσεις καταξιωμένους ανθρώπους, να εργαστείς, να κάνεις εθελοντισμό, να αποκτήσεις νέες δεξιότητες και να συμμετάσχεις σε δραστηριότητες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και ας μη ξεχνάμε ότι φέτος, το 2022, είναι το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας που αναδεικνύει τη σημασία της ευρωπαϊκής νεολαίας για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

Τι ελάβαμε και πόσα άλλα θα μας δοθούν

Περίπου πόσα εκατομμύρια ευρώ βοήθειας έχει δεχτεί η Κύπρος από τη συμμετοχή της στην Ένωση;

- Ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ, γνωστός και ως Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ή απλά ΠΔΠ), καθορίζει πόσα χρήματα μπορεί να επενδύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε διάστημα συνήθως επτά ετών, σε έργα και προγράμματα που ενισχύουν το μέλλον της Ευρώπης. Οι επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ ωφελούν εκατομμύρια φοιτητές, χιλιάδες ερευνητές, περιοχές, πόλεις, πανεπιστήμια, επιχειρήσεις, ΜΚΟ και όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Είναι ένα εργαλείο ιστορικά συνδεδεμένο με τις έννοιες της αλληλεγγύης και της συνοχής.

Από το 2004, δηλαδή από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή μας οικογένεια, η Κύπρος μας έχει επωφεληθεί απίστευτα. Κοιτάζοντας μόνο την επταετή περίοδο 2014 - 2020, περίπου €1,6 δις κατανεμήθηκαν προς την Κύπρο.

Ο τρέχων μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ άρχισε το 2021 και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2027. Η Κύπρος θα λάβει €1,5 δις από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία σε επιδοτήσεις (δηλ. λεφτά που δεν πρέπει να επιστραφούν) για τα έτη 2021 με 2027, τα οποία θα αξιοποιηθούν μέσα από τους υφιστάμενους μηχανισμούς και προγράμματα που αφορούν την πολιτική συνοχής, την κοινή γεωργική πολιτική, τα θέματα ασύλου κ.ά.

Στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της η ΕΕ πρόσθεσε τη μεγαλύτερη ανέκαθεν δέσμη μέτρων ανάκαμψης ύψους περίπου €800 δις για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας COVID19 - το λεγόμενο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ «Next Generation EU». Άρα, επιπρόσθετα από το €1,5 δις από τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, η Κύπρος θα λάβει και από το Ταμείο Ανάκαμψης €1,1 δις σε επιδοτήσεις για μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν σε μια ανταγωνιστική οικονομία, στην έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη, και αφορούν κυρίως τους τομείς της πράσινης ανάπτυξης και της ψηφιακής μετάβασης.

Όλοι οι Κύπριοι πολίτες ενθαρρύνονται να ενημερώνονται για τις ευκαιρίες χρηματοδότησης στην Πύλη Ενημέρωσης Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων: https://www.fundingprogrammesportal.gov.cy/el/home

Υπάρχουν ευκαιρίες για εργοδότηση νέων στην Ευρώπη και δη στα θέσμια; Πώς μπορεί κάποιος να ενημερωθεί και να υποβάλει αίτηση;

- Η EPSO (European Personnel Selection Office) είναι η υπηρεσία της ΕΕ αρμόδια για την επιλογή προσωπικού για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Μπορείτε να βρείτε πολλές ευκαιρίες απασχόλησης, μόνιμης και προσωρινής εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων για συμβασιούχους και ασκούμενους.

Αυτήν τη στιγμή υπάρχει ανοικτή προκήρυξη για άσκηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περίοδο Μάρτιο - Ιούλιο 2023. Η προθεσμία λήγει στις 31/8/2022. (Για περισσότερες πληροφορίες: https://traineeships.ec.europa.eu/).

Απόφαση σταθμός στην ιστορία της ΕΕ

Ποια ήταν, κατά την άποψή σας, η πιο σημαντική απόφαση που έλαβε η ΕΕ για τους Ευρωπαίους;

- Το «Next Generation EU», ύψους περίπου €800 δις, ήταν για μένα μια ιστορική απόφαση της ΕΕ, ακριβώς για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και να στηριχθούν τα κράτη μέλη και οι Ευρωπαίοι πολίτες. Ποτέ ξανά στην ιστορία της δεν έχει συγκεντρώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μια τόσο μεγάλη οικονομική δύναμη πυρός.

Πώς αξιολογείτε το «αύριο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

- Η ενωμένη Ευρώπη, με κεντρικό ενδιαφέρον την προάσπιση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, αλλά και τη διασφάλιση της ευημερίας, ανάπτυξης και προόδου σε όλη την επικράτειά της, είναι ο καλύτερος τρόπος για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας. Έχουμε δει ότι, μετά από κάθε κρίση, μαζί, μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα και η ΕΕ βγαίνει κάθε φορά πιο ισχυρή. Μετά το BREXIT, και με τις προκλήσεις της πανδημίας όσοι πίστευαν ότι η ΕΕ θα διαλυθεί, διαψεύσθηκαν.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ενισχύει ακριβώς την ανάγκη για μια ενωμένη, ειρηνική Ευρώπη, με την αλληλεγγύη στην καρδιά όλων μας. Πάντα πρέπει να θυμόμαστε ότι η ΕΕ είναι ένα πολιτικό επίτευγμα για την ειρήνη.

Αξίζει να τονιστεί ότι η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης έδωσε σαφές απαντήσεις για το «αύριο» τής ΕΕ. Η ολομέλεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης ενέκρινε 49 προτάσεις και επομένως οι Ευρωπαίοι πολίτες έδειξαν τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για να καταστεί το κοινό μας σπίτι πιο λειτουργικό, πιο κατανοητό, πιο αποτελεσματικό και πιο ανθεκτικό στο μέλλον.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στήριξε εξαρχής ένθερμα τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και τώρα ζητεί επιτακτικά όπως οι προτάσεις για την Ευρώπη τού «αύριο» που εγκρίθηκαν από τη Διάσκεψη προωθηθούν άμεσα προς υλοποίηση.

bb ee dynami Pieridou2.jpg

Ποια είναι η Θέα Πιερίδου

«Όταν τελείωσα τις σπουδές μου στο Ηνωμένο Βασίλειο και το μεταπτυχιακό μου σε Ευρωπαϊκές Πολιτικές στο Βέλγιο, έκανα πεντάμηνη πρακτική άσκηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, το λεγόμενο “blue book traineeship”, και τότε κατάλαβα ότι ήθελα να εργαστώ στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Με καλή προετοιμασία, πέτυχα στις πρώτες εξετάσεις για μόνιμους ευρωυπαλλήλους, που έλαβαν χώραν μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2004. Το 2005 άρχισε το όμορφο επαγγελματικό μου ταξίδι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ξεκινώντας από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος ως διοικητικός λειτουργός και καταλήγοντας στην Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο ως Αναπληρώτρια Επικεφαλής του Γραφείου. Tέλη του 2020, εν μέσω πανδημίας, άλλαξα πορεία και εντάχθηκα στις τάξεις του ΕΚ. Από τότε, εργάζομαι με αφοσίωση ως Υπεύθυνη Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και ο ρόλος μου είναι να ενημερώνω τα ΜΜΕ για το έργο και τις σημαντικές αποφάσεις και ψηφίσματα του ΕΚ, που αφορούν τόσο την Κύπρο όσο και το σύνολο της ευρωπαϊκής οικογένειας. Είναι καίριας σημασίας να ενημερώνονται τα ΜΜΕ για το ευρύ και πολύπλευρο φάσμα των θεμάτων που συζητούνται και ψηφίζονται στο ΕΚ, που αντικατοπτρίζει την πλούσια δράση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την ουσιαστική αναγνώριση και αντιμετώπιση των αναγκών των Ευρωπαίων πολιτών.

»Νιώθω πολύ Ευρωπαία, πιστεύω ακράδαντα στην Ευρωπαϊκή Ιδέα και με ενδιαφέρει πραγματικά να συνεισφέρω όσο περισσότερο μπορώ στο έργο της ΕΕ. Σίγουρα υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, ωστόσο πρέπει να νιώθουμε υπερήφανοι για την κληρονομιά που αφήνουμε στα παιδιά μας, την ελευθερία να σπουδάζουν, να εργάζονται, να ταξιδεύουν, να είναι επιχειρηματίες, να καινοτομούν σε μια πολυπολιτισμική Ευρωπαϊκή Ένωση με αρχές και αξίες».