Συνεντεύξεις

Συγκρατημένη αισιοδοξία για το τριήμερο

Αυξημένο το ενδιαφέρον εγχώριου και ξένου τουρισμού για το τριήμερο του Κατακλυσμού, ωστόσο δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες που δημιουργούνται

Ένα από τα πιο δημοφιλή τριήμερα πλησιάζει. Αυτό του Κατακλυσμού, που αποτελεί το πρώτο ουσιαστικά τριήμερο κατά το οποίο γίνεται μαζική εξόρμηση στις παραλιακές πόλεις. Φέτος μπορεί η πανδημία να μας έκανε τη χάρη, ωστόσο η αύξηση του πληθωρισμού και η ακρίβεια που ταλανίζει κάθε νοικοκυριό πια, επηρεάζει εκ νέου τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία. Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, μίλησε στη «Σ» για την πληρότητα των ξενοδοχείων κατά το τριήμερο του Κατακλυσμού, αλλά και για τη γενικότερη εικόνα που φαίνεται να δημιουργείται για τον τουρισμό το φετινό καλοκαίρι.

«Καλή τουριστική εισροή»

Οι κρατήσεις ξεκίνησαν εδώ και καιρό και συνεχίζονται για τις 10 με 13 Ιουνίου. Τα ξενοδοχεία στις παράλιες περιοχές ετοιμάζονται να υποδεχθούν μαζικές αφίξεις τουριστών. Ο κ. Ρουσουνίδης ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το τριήμερο αυτό, κυρίως από τον εσωτερικό τουρισμό. «Υπάρχει μια καλή τουριστική εισροή υπό τις περιστάσεις και τα σημερινά δεδομένα. Φαίνεται μια αυξητική τάση και ενδέχεται να δούμε πληρότητα της τάξεως του 75% ή και 80% σε κάποιες περιπτώσεις».

Μέχρι την άλλη εβδομάδα, όπως εικάζει ο κ. Ρουσουνίδης, θα γίνονται κρατήσεις, εφόσον υπάρχουν πολλοί της τελευταίας στιγμής. «Θεωρώ ότι θα υπάρξουν σίγουρα και άλλες κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Το πρόγραμμα ενίσχυσης εγχώριου τουρισμού βοηθά επίσης πάρα πολύ, ειδικά στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε εξαιτίας της αύξησης του πληθωρισμού».

Η ακρίβεια οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις

Ερωτηθείς για τον αν η σημερινή κατάσταση αποτρέπει τον κόσμο από του να προχωρήσει σε κράτηση σε κάποιο κατάλυμα, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ ανέφερε ότι «τα δεδομένα είναι αρκετά δύσκολα οπωσδήποτε και πλέον η αύξηση του πληθωρισμού, η αύξηση στις τιμές ενέργειας και κατ’ επέκτασιν σε όλους τους τομείς δεν άφησε κανέναν ανεπηρέαστο. Σίγουρα αυτό δεν ευνοεί τις συνθήκες και ούτε δίδει κίνητρα σε κάποιον για να κάνει διακοπές. Από την άλλη, όμως, υπενθυμίζω ότι υπάρχουν τα σχέδια ενίσχυσης εγχώριου τουρισμού, για τα οποία ο κόσμος δείχνει τρομερό ενδιαφέρον και δεν λειτουργεί η ακρίβεια αποτρεπτικά στο να περάσει κάποιος ευχάριστα λίγες μέρες μακριά από την καθημερινότητά του.

»Το σχέδιο αυτό, με τις πολύ χαμηλές τιμές που έχει, θα δώσει τη δυνατότητα σε αρκετές χιλιάδες συμπατριώτες μας να κάνουν διακοπές με ασφάλεια και σε πολύ χαμηλές τιμές στο νησί μας».

Όσον αφορά την πληρότητα των ξενοδοχείων, ο ίδιος επανέλαβε ότι η πληρότητα, που μπορεί να είναι υψηλή, δεν αφορά τη μέση πληρότητα του μηνός και βεβαίως δεν αντανακλά την πληρότητα που υπάρχει ανά το παγκύπριο αυτήν τη στιγμή. «Μακάρι να μπορούσαμε να επιστρέψουμε στα επίπεδα πληρότητας που είχαμε το 2019. Όμως, παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι μπορούμε να έχουμε μια καλή υποφερτή τουριστική χρονιά».

Ανεβαίνουν οι κρατήσεις από εξωτερικό

Μπορεί να «χάσαμε» μιαν από τις σημαντικότερες τουριστικές μερίδες φέτος, τη ρωσική και ουκρανική, ωστόσο, αισιοδοξία επικρατεί στο Υφυπουργείο Τουρισμού για το φετινό καλοκαίρι, αφού δίδεται η ευκαιρία για επικράτηση νέων αγορών.

Κληθείς να σχολιάσει την αισιοδοξία αυτή, ο κ. Ρουσουνίδης ανέφερε ότι «πράγματι είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Υπάρχουν κρατήσεις από το εξωτερικό. Υπάρχουν αγορές που έχουν αυξημένη αεροπορική συνδεσιμότητα, αλλά με τα νούμερα που βλέπουμε σήμερα θεωρώ ότι σύντομα θα δούμε να ανεβαίνουν οι αριθμοί. Δυστυχώς, όμως, σήμερα δεν μπορούν να καλύψουν το χαμένο έδαφος του ρωσοουκρανικού».

Όσον αφορά τις νέες αγορές, επισήμανε ότι οι αγορές που έχουν 25 πτήσεις εβδομαδιαίως, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ιταλία, η Φινλανδία, είναι αυτές που αναμένεται να αυξηθούν στο νησί. «Έχουν πληρότητες αυτές οι πτήσεις και τα στοιχεία μάς δείχνουν ότι θα έχουμε τουριστική εισροή από τις συγκεκριμένες μικρές αλλά εκκολαπτόμενες αγορές, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα ευοίωνο τουριστικά καλοκαίρι».

Δυσμενείς οι συνθήκες για τους επιχειρηματίες

Η αύξηση της τιμής των πάντων είναι ένα ζήτημα, που, όπως προαναφέρθηκε, επηρεάζει τους πάντες. Οι επιχειρηματίες επηρεάζονται διπλά εφόσον από τη μια καλούνται να καλύψουν διπλάσια κόστη, από την άλλη δεν μπορούν να τα φορτώσουν στον πελάτη.

«Δυστυχώς, τα αυξημένα κόστη τρέχουν, και στον μεγαλύτερο βαθμό θα τα απορροφήσουν οι ίδιες οι μονάδες, καθώς δεν μπορούν να αυξηθούν οι τιμές σε επίπεδο που να είναι εκτός ανταγωνισμού. Άρα, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για υψηλά επίπεδα κερδοφορίας για το φετινό καλοκαίρι, αλλά ελπίζουμε να είναι υποφερτή».

Σκέψεις για μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν κάνουν οι ξενοδόχοι. «Επεξεργαζόμαστε κάποιες προτάσεις, όπως για παράδειγμα με το τραπεζικό σύστημα και με την ενίσχυση του τουριστικού πακέτου κάποιων μονάδων. Απ’ εκεί και πέρα θα μπορούσε επίσης να συνεχιστεί και το πρόγραμμα χειμερινών αναστολών, για ξενοδοχεία που δεν θα ανοίξουν, αλλά να μπορούν να παραμείνουν στο ανεργιακό επίδομα οι υπάλληλοί του έως ότου μπορέσουν ν’ ανοίξουν».