Συνεντεύξεις

Στόχος να παραµείνει η ταχύτερα αναπτυσσόµενη εταιρεία του τοµέα

Ronald Attard: «Αυτό που µας ξεχωρίζει από τον ανταγωνισµό είναι η µοναδικότητα και οι δεξιότητες των ανθρώπων µας, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσµιο επίπεδο και, φυσικά,
η συνεχής επένδυση στην τεχνολογία και την καινοτοµία»

Tους παράγοντες που βοήθησαν την ΕΥ Κύπρου να γίνει η ταχύτερα αναπτυσσόµενη εταιρεία επαγγελµατικών υπηρεσιών στην Κύπρο, αναλύει σε συνέντευξη που µας παραχώρησε ο ∆ιευθύνων Σύµβουλος ΕΥ Κύπρου, κ. Ronald Attard, λέγοντας πως πρόκειται για µία θέση που σκοπεύουν να διατηρήσουν τα επόµενα χρόνια. Περαιτέρω, µιλά για τα χαρακτηριστικά που κάνουν τους ανθρώπους της EY και τη δουλειά τους τόσο εξαιρετική, καταγράφει τις σηµαντικότερες προκλήσεις µε τις οποίες βρίσκονται σήµερα αντιµέτωπες οι επιχειρήσεις ανά το παγκόσµιο, ενώ παράλληλα δηλώνει αισιόδοξος όσον αφορά τις εκτιµήσεις για την πορεία των επενδύσεων στη χώρα µας.

Ποιες είναι οι σηµαντικότερες προκλήσεις που καλείστε να αντιµετωπίσετε σήµερα ως εταιρεία;

Την ώρα που οι επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσµο ανακάµπτουν από τις επιπτώσεις της πανδηµίας, βρίσκονται ξαφνικά αντιµέτωπες µε την παγκόσµια αβεβαιότητα που προκλήθηκε από τον πόλεµο στην Ουκρανία, τις συνεχιζόµενες ανατροπές στις παγκόσµιες αλυσίδες εφοδιασµού, τη δραµατική κλιµάκωση των τιµών της ενέργειας, την αύξηση των επιτοκίων και την προοπτική ύφεσης για το 2023. ∆εν είναι υπερβολή να πούµε ότι πρόκειται για την τέλεια καταιγίδα. Η µεγάλη πρόκληση, για όλους εµάς στην EY,συνίσταται στο να υποστηρίξουµε τους πελάτες µας στην αντιµετώπιση όλων αυτών των προβληµάτων, και πιστεύω ότι το κάναµε µε αποτελεσµατικό τρόπο, ιδιαίτερα στους τοµείς της οικονοµίας µας που επλήγησαν περισσότερο από την πανδηµία, όπως η φιλοξενία, το real estate και οι κατασκευές και οι χρηµατοπιστωτικές υπηρεσίες. Την ίδια ώρα, παραµένει βασική µας προτεραιότητα η αναζήτηση και η διατήρηση των καλύτερων ταλέντων, που θα µας επιτρέψουν να συνεχίσουµε να παρέχουµε το επίπεδο υπηρεσιών που η αγορά έχει ταυτίσει µε την EY, ειδικά σε ένα περιβάλλον σοβαρών ελλείψεων εργατικού δυναµικού σε πολλούς τοµείς. Για να αντιµετωπίσουµε τη µεγάλη αυτή πρόκληση, προσπαθούµε να δηµιουργήσουµε ένα ευέλικτο και χωρίς αποκλεισµούς εργασιακό περιβάλλον, στο οποίο οι άνθρωποί µας θα µπορούν να αναπτυχθούν και να εκπληρώσουν τις επαγγελµατικές τους φιλοδοξίες, διατηρώντας παράλληλα την ισορροπία επαγγελµατικής και προσωπικής ζωής που χρειάζονται.

Ποιο είναι το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτηµα; Ποια ήταν τα χαρακτηριστικά που σας διαφοροποίησαν ώστε ο οργανισµός να γνωρίσει τέτοια επιτυχία;

Είµαστε ένας διεθνώς διασυνδεδεµένος οργανισµός µε παρουσία σε περισσότερες από 150 χώρες. Αυτό µας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουµε τις δυνατότητες, τους πόρους και τη συλλογική εµπειρία του παγκόσµιου δικτύου µας προς όφελος των πελατών µας στην Κύπρο. Ταυτόχρονα, οι τοπικές µας οµάδες και η γνώση µας της κυπριακής αγοράς µας επιτρέπουν να προσφέρουµε λύσεις προσαρµοσµένες στις συγκεκριµένες ανάγκες των πελατών µας. Σε συνδυασµό µε το ευρύ φάσµα των υπηρεσιών µας, αυτό δηµιουργεί µια µοναδική πρόταση για τους πελάτες µας, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δηµόσιο τοµέα, σε µεγάλους ή µικρούς, τοπικούς ή πολυεθνικούς οργανισµούς. Συµπερασµατικά, αυτό που µας ξεχωρίζει από τον ανταγωνισµό είναι η µοναδικότητα και οι δεξιότητες των ανθρώπων µας, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσµιο επίπεδο και, φυσικά, η συνεχής επένδυση στην τεχνολογία και την καινοτοµία. Αυτοί είναι οι παράγοντες που µας βοήθησαν να γίνουµε η ταχύτερα αναπτυσσόµενη εταιρεία επαγγελµατικών υπηρεσιών στην Κύπρο, µια θέση που σκοπεύουµε να διατηρήσουµε τα επόµενα χρόνια.

Ποιες είναι οι εκτιµήσεις σας για την πορεία των επενδύσεων στην Κύπρο στην µετά πανδηµία εποχή;

Είµαι ιδιαίτερα αισιόδοξος. Σύµφωνα µε την Έρευνα Attractiveness Survey Cyprus 2022, παρότι το παγκόσµιο περιβάλλον είναι µάλλον αρνητικό, οι επενδυτές τοποθετούνται θετικά ως προς την εξέλιξη της ελκυστικότητας της Κύπρου στο µέλλον, µε το 53% να αναµένει ότι θα βελτιωθεί τα επόµενα τρία χρόνια. Οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν αρκετά χαρακτηριστικά του επενδυτικού περιβάλλοντος της Κύπρου ως ιδιαίτερα ελκυστικά, µεταξύ των οποίων, οι τηλεπικοινωνιακές και ψηφιακές υποδοµές, η ποιότητας ζωής µας και η ευνοϊκή εταιρική φορολογία. Επιπλέον, πιστεύουν ότι η Κύπρος καταγράφει επιδόσεις εξίσου καλές ή και καλύτερες από τους Ευρωπαίους εταίρους της σε πολλές πτυχές των τριών βασικών παραγόντων που επηρεάζουν τις επενδυτικές αποφάσεις σήµερα: τη βιωσιµότητα, την τεχνολογία και τις ανθρώπινες δεξιότητες. Αυτό δεν σηµαίνει ότι έχουµε την πολυτέλεια να εφησυχάζουµε. Σε έναν κόσµο όπου όλες οι χώρες, συµπεριλαµβανοµένων όλων των Ευρωπαίων εταίρων µας, εργάζονται σκληρά για να βελτιώσουν την ελκυστικότητά τους, πρέπει να παραµείνουµε συγκεντρωµένοι στο µεταρρυθµιστικό µας πρόγραµµα και να διασφαλίσουµε ότι θα άρουµε όλα τα εµπόδια που σήµερα, ενδέχεται να αποθαρρύνουν ορισµένους επενδυτές. Με βάση την έρευνά µας, παρουσιάσαµε ένα ευρύ φάσµα προτάσεων, τις οποίες παρουσιάσαµε κατά τη διάρκεια του 1st Cyprus Attractiveness Forum τον Οκτώβριο. Μεταξύ άλλων, εντοπίσαµε την ανάγκη να διατηρήσουµε την εστίασή µας στην ψηφιακή οικονοµία, να βοηθήσουµε στην αντιστοίχιση των δεξιοτήτων µε τις τρέχουσες και µελλοντικές ανάγκες απασχόλησης, να εντατικοποιήσουµε τις προσπάθειές µας για διαφοροποίηση της οικονοµίας και να αγκαλιάσουµε τις αρχές της βιωσιµότητας.

Τι προοπτικές υπάρχουν στον ορίζοντα για την εταιρεία;

Πρόθεσή µας είναι να διατηρήσουµε τη θέση µας ως της ταχύτερα αναπτυσσόµενης εταιρείας επαγγελµατικών υπηρεσιών στην Κύπρο, καθώς συνεχίζουµε να υποστηρίζουµε τους πελάτες µας στη σύνταξη και την υλοποίηση του προγράµµατος µετασχηµατισµού τους. Αυτό περιλαµβάνει, κατά κύριο λόγο, την εστίαση στην ψηφιοποίηση και την πράσινη µετάβαση, την κατανόηση και προσαρµογή στις εξελισσόµενες ανάγκες και προσδοκίες των καταναλωτών, και την τοποθέτηση του ESG στο επίκεντρο της στρατηγικής τους. Ταυτόχρονα, παρακολουθούµε όλοι το εντεινόµενο αίτηµα της κοινωνίας, των επενδυτών αλλά και όλων των ενδιαφεροµένων µερών για µεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία. Μέσω των υπηρεσιών ελέγχου και διασφάλισης που παρέχουµε, θα συνεχίσουµε να ενισχύουµε την εµπιστοσύνη στις εταιρείες, στο χρηµατιστήριο και στην κυπριακή οικονοµία γενικότερα.

Ποια είναι τα επόµενα βήµατα της εταιρείας; Τι περιλαµβάνει ο στρατηγικός σας σχεδιασµός;

Όπως ανέφερα ήδη, οι προκλήσεις που θα αντιµετωπίσουν οι πελάτες µας τα επόµενα χρόνια θα είναι σηµαντικές. Για να τους βοηθήσουµε να αντιµετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις και να συνεχίσουν να παρέχουµε το επίπεδο εξαιρετικών υπηρεσιών που περιµένουν από εµάς, πρέπει να παραµείνουµε στην πρώτη γραµµή της καινοτοµίας, επενδύοντας στην τελευταία λέξη της τεχνολογίας και προσελκύοντας τα καλύτερα ταλέντα. Και πρέπει να τονίσω ότι δεν αναφέροµαι απλώς στις δεξιότητες και την τεχνική αριστεία, αλλά και στα υψηλά ηθικά πρότυπα, την επιχειρηµατική οξυδέρκεια, το ηγετικό δυναµικό και την ικανότητα συνεργασίας σε οµάδες υψηλών επιδόσεων. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν τους ανθρώπους της EY και τη δουλειά τους τόσο εξαιρετική.