Ανθρώπινες Ιστορίες

Καρκίνος του μαστού: Κατάθεση ψυχής από παθούσες (VIDEO)

Στο πλαίσιο καθιέρωσης του Οκτωβρίου ως μήνα ευαισθητοποίησης, πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού, η «Σημερινή» παρουσιάζει αφιέρωμα με μαρτυρίες γυναικών που διαγνώστηκαν με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου. Μιλούν για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, τις χειρουργικές επεμβάσεις, τη σημασία της πρόληψης και του συχνού ελέγχου. Διατυπώνουν, τέλος, μήνυμα ζωής: Ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί!

Ο Οκτώβριος έχει θεσμοθετηθεί ως «Μήνας Ευαισθητοποίησης, Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού». Το ποσοστό επιβίωσης του καρκίνου του μαστού άρχισε να βελτιώνεται σημαντικά όπου έχουν καθιερωθεί προγράμματα έγκαιρης ανίχνευσης, σε συνδυασμό πάντα με την εξέλιξη διαφόρων θεραπευτικών μεθόδων.

Η πρόληψη και ο συχνός έλεγχος αποτελούν τα κυριότερα όπλα στη μάχη εναντίον του καρκίνου του μαστού, καθώς η έγκαιρη διάγνωση της νόσου έχει αποδειχθεί σωτήρια, με τα ποσοστά ίασης να φτάνουν στις μέρες μας το 95-97%. Κάθε χρόνο στη χώρα μας εμφανίζονται περίπου 600 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού. Ένα στα εκατό αφορά σε άνδρες.

Κατάθεση ψυχής στη «Σημερινή» από δύο γυναίκες που διαγνώστηκαν με Καρκίνο του μαστού

Να σημειωθεί ότι τόσο η Άντρη Μιχαήλ όσο και η Αγγελική Σάββα ανακάλυψαν μόνες τους ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, με την μέθοδο της αυτοεξέτασης, δηλαδή της ψηλάφησης του μαστού, που επιβάλλεται να κάνει κάθε γυναίκα.

«Έκανα διπλή μαστεκτομή, ταλαιπωρήθηκα με οκτώ χειρουργεία, αλλά σήμερα είμαι καλά και δοξάζω τον Θεό»
«Δεν ήθελα με τίποτε να χάσω τα μαλλιά μου, ο γιος μου με έναν φίλο του ξύρισαν τα δικά τους για να τα καταφέρω και από τότε έβαλα την περούκα μου»

Η διάγνωση, το χειρουργείο, η μαστεκτομή, οι χημειοθεραπείες, η θεραπεία αλλά και το μήνυμα ελπίδας ότι ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί.

Σύμφωνα με τη Δρα Γιόλα Μάρκου, Παθολόγο - Ογκολόγο στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, ο καρκίνος του μαστού είναι ιάσιμος, φτάνει να γίνει έγκαιρη διάγνωση. Εξηγεί στην κάμερα της «Σημερινής» τις υπηρεσίες που προσφέρει το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, τις θεραπείες, τα πρωτόκολλα, την ψυχολογική στήριξη αλλά και τη συνεχή παρακολούθηση των ασθενών.

«Ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί, πρέπει να παραμένεις δυνατή και αισιόδοξη»
«Η μαστογραφία και ο υπέρηχος είναι πολύ σημαντικά στη διάγνωση, αλλά όλες οι γυναίκες πρέπει να κάνουν τον αυτοέλεγχό τους ανελλιπώς»

Ο Δρ Δημήτρης Σοφοκλέους, Ακτινολόγος – Ειδικός στον μαστό, του American Breast Center, υπογραμμίζει ότι πρέπει να αλλάξει το πρωτόκολλο από τη στιγμή που κάθε χρόνο παρουσιάζονται περιστατικά σε νεαρές γυναίκες. Συστήνει όπως μετά τα 20 χρόνια οι γυναίκες προχωρούν σε εξέταση του μαστού με υπέρηχο μια φορά τον χρόνο, και μετά τα 35 χρόνια με μαστογραφία και με υπέρηχο ώστε να προλαμβάνουμε τον καρκίνο στα αρχικά του στάδια.