Ανθρώπινες Ιστορίες

Εμπορία προσώπων: Η σύγχρονη μορφή δουλείας – Συγκλονιστικές μαρτυρίες (VIDEO)

Με αφορμη την ευρωπαϊκή ημέρα κατά της εμπορίας προσώπων (18 Οκτωβρίου), η simerini.com ανοίγει τον φάκελο του «trafficking» στην Κύπρο

Γροθιά στο στομάχι αποτελούν οι μαρτυρίες δύο νεαρών ανδρών 22 ετών από το Νεπάλ, οι οποίοι ήρθαν στη χώρα μας για να εργαστούν και έπεσαν θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης.

18 Οκτωβρίου: Ευρωπαϊκή ημέρα κατά της εμπορίας προσώπων
Γροθιά στο στομάχι οι μαρτυρίες νεαρών από το Νεπάλ που έπεσαν θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης

Ενώ βρήκαν εργασία σε γεωργοκτηνοτροφικη μονάδα έτυχαν απάνθρωπης μεταχείρισης, αφού ο εργοδότης τους μαζί με τον προϊστάμενο της μονάδας, τους χτυπούσαν σχεδόν καθημερινά, πολλές φορές δεν είχαν πρόσβαση σε φαγητό και νερό, και ζούσαν σαν σύγχρονοι σκλάβοι μέχρι που βρήκαν την ευκαιρία να ζητήσουν βοήθεια από την Αστυνομία.

Σύμφωνα με το γραφείο καταπολέμησης εμπορίας προσώπων του Αρχηγείου Αστυνομίας, οι υποθέσεις που διερευνήθηκαν από το 2020 μεχρι και σήμερα είναι συνολικά 34. Από αυτές, οι 7 αφορούσαν τη σεξουαλικη εκμετάλλευση, 9 την εργασιακή εκμετάλλευση, 8 τη διάπραξη άλλων εγκληματικών ενεργειών, 1 για σεξουαλική και εργασιακή εκμετάλλευση, 5 τη σεξουαλικη εκμετάλλευση ανηλίκων, 1 την επαιτεία και τέλος 1 την παράνομη υιοθεσία.

Κύπριοι ανάμεσα στα θύματα της εμπορίας προσώπων

Τα αναγνωρισμένα θύματα εμπορίας, σε σύνολο 61 ατόμων, είναι 36 γυναίκες και 25 άνδρες. Τοσο η υπεύθυνη του γραφείου καταπολέμησης εμπορίας προσώπων Ελένη Μιχαήλ, όσο και η Λοχίας Κατερίνα Χείλη και ο Ανακριτής Κωνσταντίνος Κλεάνθους επεξηγούν στην κάμερα της «Σημερινής» για το σοβαρό έγκλημα της εμπορίας, τις δυσκολίες στη διερεύνηση των υποθέσεων και τις μορφές που αλλάζει η εμπορία μέσω του διαδικτύου.

Το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων του Αρχηγείου Αστυνομίας ιδρύθηκε το 2004. Ο ρόλος, οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες του Γραφείου περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων για την πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου, καθώς και στα πλαίσια της θυματοκεντρικής προσέγγισης την προστασία, ασφάλεια και στήριξη των θυμάτων. 

Περαιτέρω, τον ρόλο των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας που έχει τη συνολική εποπτεία των καταφυγίων στην Κύπρο εξηγεί η κυρία Μαρία Πέγκα, Επαρχιακή Λειτουργός του Γραφείου Ευημερίας, η οποία τονίζει ότι οι υποθέσεις αυτές αποτελούν προτεραιότητα για την Υπηρεσία.


Οι άνθρωποι έχουν αξία και όχι τιμή

Εμπορία Προσώπων

Η παράνομη διακίνηση και εμπορία προσώπων αποτελεί τη σύγχρονη μορφή δουλείας. Είναι ένα σοβαρό έγκλημα που συνδέεται άμεσα με τη βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγκαταλέγεται στη σφαίρα του οργανωμένου εγκλήματος. 

Η σεξουαλική καθώς και η εργασιακή εκμετάλλευση (κυρίως στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα) είναι οι δύο συχνότερος μορφές εμπορίας προσώπων που εντοπίζονται στην Κύπρο. Παρόλα αυτά, η εμπορία προσώπων εξελίσσεται συνεχώς και οι μορφές της εμπορίας προσώπων ποικίλουν. Άλλες μορφές εμπορίας προσώπων που είναι εξίσου αλλά και λιγότερο διαδεδομένες σήμερα στην Κύπρο είναι η εμπορία με σκοπό:

– την τέλεση καταναγκαστικών γάμων

– την πραγματοποίηση υιοθεσιών (μέσω παράνομης πράξης)

– την επαιτεία ή καταναγκαστική πλανοδιοπώληση

– την εκμετάλλευση ζωτικών οργάνων, ιστών και ωαρίων

– την διάπραξη άλλων εγκληματικών ενεργειών (μικροαδικήματα, κλοπές, διακίνηση ναρκωτικών κ.α.)

Η μεγαλύτερη επιτυχία του «Cyprus Stop Trafficking»


Cyprus Stop Trafficking

Τη δράση της ΜΚΟ «Cyprus Stop Trafficking» αναλύει η επίτιμη πρόεδρος Αντρούλα Χριστοφίδη Ενρίκες, η οποία από το 2006 αγωνίζεται κατά του εγκλήματος της εμπορίας προσώπων. Σύμφωνα με την κυρία Ενρίκες, η μεγαλύτερη επιτυχία του «Cyprus Stop Trafficking» ήταν το κλείσιμο τον καμπαρέ το 2009 και ο τερματισμός της έκδοσης των «visa artist», που συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στη μείωση της σεξουαλικής εκμετάλλευση γυναικών. Να σημειωθεί οτι το 2010 η κυρία Ενρίκες τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Θάρρους Γυναικών για την προσφορά της στον αγώνα κατά της εμπορίας προσώπων.
Η Παρασκευή Τζεου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Cyprus Stop Trafficking», περιγράφει την προσφορά των καταφυγίων του οργανισμού που ανέρχονται σε τρία. Εκεί στεγάζονται τόσο άτομα αναγνωρισμένα ως θύματα εμπορίας αλλά και πιθανά θύματα που είναι ευάλωτες ανήλικες μητέρες και νεαρές μητέρες, οι οποίες ήρθαν στη χώρα μας κυρίως μέσω των κατεχομένων. Συνήθως οι κοπέλες αυτές κατάγονται από αφρικανικές χώρες και είναι θύματα βιασμού ή κακοποίησης.