Ανθρώπινες Ιστορίες

Αίμα στην άσφαλτο: Ο Γολγοθάς των οικογενειών και μαρτυρίες θυμάτων (VIDEO)

278 νεκροί στην άσφαλτο τα τελευταία 5 χρόνια – Συγγενείς αδικοχαμένων συμπολιτών μας και θύματα τροχαίων ατυχημάτων μιλούν στη «Σημερινή» για τον δικό τους Γολγοθά και τις προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σε ζητήματα οδικής ασφάλειας


278 νεκρούς στην άσφαλτο καταγράφει η χώρα μας τα τελευταία 5 χρόνια. Παρά τις προσπάθειες τόσο της τροχαίας όσο και ΜΚΟ για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με την οδική ασφάλεια και τις τροχαίες συγκρούσεις, καθημερινά καταγράφονται εκατοντάδες παραβιάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι για το 2022 μέχρι και σήμερα έχουν συλληφθεί 3.000 οδηγοί υπό την επήρεια αλκοόλ και 800 υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών.

Τόσο ο κύριος Στέλιος Παναγίδης, Υπεύθυνος Τροχαίας Λευκωσίας, όσο και ο κύριος Αιμίλιος Καφάς, Αναπληρωτής Υπεύθυνος Τροχαίας Λεμεσού, επισημαίνουν ότι η κύρια αιτία πρόκλησης θανατηφόρων δυστυχημάτων οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα.

Ίδρυμα Οδικής Ασφάλειας Γιώργος Μαυρίκιος

Στην κάμερα της «Σημερινής» μίλησε η Λένα Κατελάρη, μητέρα του αδικοχαμένου Γιώργου Μαυρικίου, ο οποίος σε ηλικία 17 ετών, ανήμερα Πρωτοχρονιάς του 2007, παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα και εγκαταλείφθηκε από ασυνείδητο μεθυσμένο οδηγό.

Έκτοτε η κα Κατελάρη, μαζεύοντας τα κομμάτια της μετά τον χαμό του παιδιού της, προχώρησε το 2009 στη δημιουργία του Ιδρύματος Οδικής Ασφάλειας Γιώργος Μαυρίκιος, το οποίο σε συνεργασία με την τροχαία κάνει διαλέξεις σε σχολεία και στρατόπεδα για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νεαρών σε θέματα οδικής ασφάλειας.

Μαζί της συμμετέχουν η Κατερίνα Παναγιώτου, η οποία έμεινε τετραπληγική ύστερα από τροχαίο ατύχημα, ο Αλέξανδρος Κωνσταντίνου, που είχε επίσης σοβαρό τροχαίο ατύχημα με μοτοσικλέτα, και η Μαρία Παραδεισιώτη, φυσιοθεραπεύτρια, η οποία είχε αναλάβει τις θεραπείες αποκατάστασης της Κατερίνας και του Αλέξανδρου.

Ο σοβαρός τραυματισμός του Αλέξανδρου με τη μοτοσικλέτα που του άλλαξε τη ζωή...

Τη δική του ιστορία από τον Σεπτέμβριο του 2013 που είχε το ατύχημα μέχρι και σήμερα, μας εξιστορεί και ο Αλέξανδρος που σε ηλικία 20 ετών αγόρασε κρυφά από τους γονείς του μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού. Τέσσερις μέρες αργότερα, και αφού αποφασίζει να πάει μια βόλτα σε κοντινή απόσταση από το σπίτι του, τραυματίζεται σοβαρά αφού δεν έφερε κράνος ασφαλείας ούτε τον απαραίτητο εξοπλισμό που πρέπει να φέρουν οι μοτοσικλετιστές.

Παρέμεινε για 2 μήνες στην εντατική του νευροχειρουργικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας ενώ μετά μεταφέρθηκε για 9 μήνες σε κέντρο αποκατάστασης.

Έκτοτε, όμως, συνεχίζει εντατικά τις θεραπείες αποκατάστασης για να καταφέρει σιγά-σιγά να σταθεί στα πόδια του.

Δίπλα του σε αυτό τον αγώνα η οικογένεια του και ο φύλακας άγγελός του, η μάνα του Άντρη Γιάγκου, η οποία μοιράζεται μαζί μας τον αγώνα που δίνει με το παιδί της εδώ και 9 χρόνια.

Ευχή όλων να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα στην άσφαλτο.