Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν!..

Μόνον έτσι θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει τον ανασχηματισμό, στον οποίο προέβη ο κ. Αναστασιάδης. Φυσικά, αυτή η ανούσια αλλαγή προσώπων δεν θα αλλάξει, ούτε κατ' ελάχιστον, την ήδη ακολουθούμενη πολιτική. Μα, όσοι είδατε την προχθεσινή γελοιογραφία του Pin, στον "Φ", αντιληφθήκατε τι ήθελε να πει!..

Παρουσιάζει τον Αναστασιάδη ως χειριστή μαριονετών σε κουκλοθέατρο. Τα δύο του χέρια έχουν ενδυθεί φιγούρες, που είναι ακριβώς σαν το πρόσωπο... του ιδίου!

Τέλος πάντων. Τι να πει κανείς και τι να σχολιάσει; Απέσυρε την κ. Βασιλική Αναστασιάδη από το Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και έβαλε τον μέχρι χθες δήμαρχο Αγ. Νάπας, νεαρό Γιάννη Καρούσο. Εξέφραζε, αν και ΔΗΣΥικός, διαφωνίες, μας πληροφορεί ο Τύπος. Τον έκαναν υπουργό, για να του "κλείσουν" το στόμα, άραγε; Για να αφομοιωθεί από το Σύστημα; Δεν ξέρω. Είναι αποτελεσματικός και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, μας πληροφορούν οι ειδήσεις. Αλλά τον επέλεξε για να ικανοποιήσει την Αμμόχωστο, διαβάζουμε στον Τύπο! Ε, πώς να το χαρακτηρίσω; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;

Αλλάζω τη σύνθεση ενός κυβερνητικού σχηματισμού, ενός υπουργικού συμβουλίου, για να ικανοποιήσω τις διάφορες γεωγραφικές περιοχές της Κύπρου; Μόνο στη νήσο των Αγίων συμβαίνουν αυτά τα περίεργα, μου φαίνεται...

Ας αφήσουμε τα αστεία. Οι κινήσεις του ΠτΔ ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενες. Ο κ. Χάρης Γεωργιάδης είχε προ πολλού ανακοινώσει την αποχώρησή του. Αφήνει σημαντικό έργο πίσω του, λέει. "Αφήνω, ως προίκα στον διάδοχό μου, μια Οικονομία με τα υψηλότερα πλεονάσματα που είχε ποτέ το κράτος μας...", ανέφερε. Επιπροσθέτως, θα σχολιάσω ότι οποιαδήποτε θέση σε όποιο οργανισμό, εταιρεία κ.λπ., επιλέξει ο Χάρης, θα επιτύχει. Αστειευόμενος θα διερωτηθώ και το εξής: Ποιον θα σατιρίζουν τώρα οι καλοί σκιτσογράφοι, ως έχοντα... μεγάλα αφτιά;

Χάρηκα που διατηρήθηκε στη θέση του ο Γιώργος, ο (κατά ένα χρόνο μικρότερος) καλοσυνάτος συμμαθητής μου, στο δημοτικό σχολείο Κερύνειας, τέλη δεκαετίας του 1960. Για τον Γιώργο Σαββίδη, λέω, τον επί της Δικαιοσύνης υπουργό. Αυτό το παιδί ουδέποτε είχε πάρει μέρος στους παιδικούς τσακωμούς μας, θυμάμαι!.. Φαινόταν από τότε, από τα παιδικά μας χρόνια, δηλαδή, ότι θα ανέβει ψηλά. Χαμηλών τόνων, πάντα ευγενικός και χαμογελαστός. Τον αγαπούσαν όλοι οι δάσκαλοι, θυμάμαι, Γιώργο μου, σου εύχομαι με την ευκαιρία αυτή, να ’σαι πάντα καλά!

Η μετακίνηση του κ. Προδρόμου στο Υπ. Παιδείας θεωρώ πως είναι καλή κίνηση. Ήπιος και χαμηλών τόνων άνθρωπος ο Πρόδρομος. Ο αποχωρών κ. Χαμπιαούρης -παρότι δάσκαλος και ο ίδιος- κατάφερε να γίνει κόκκινο πανί για τη συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών. Απέπνεε μιαν αλαζονεία, ρε παιδί μου, αυτός ο άνθρωπος. Σκληρός, δυναμικός και αυστηρός στην εμφάνιση, μάλλον στο Άμυνας έπρεπε να μετακινηθεί, μήπως και φοβίζαμε λίγο τις 40.000 αττιλικές λόγχες των γειτόνων μας!.. Τώρα αναλαμβάνει καθήκοντα Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους. Θα πάρει τα όρη και τα… παραρά, όπως έλεγε η μακαριστή γιαγιά μου!..

Στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου τώρα. Που σίγουρα είναι μια σχετικά "καυτή καρέκλα", γιατί ο έχων τη θέση αυτή πρέπει - εκ της φύσεως των πραγμάτων - να μπορεί να μετατρέπει τα ατοπήματα της Κυβέρνησης από ατυχείς σε ορθές επιλογές. Να κάνει το άσπρο, μαύρο, δηλαδή...

Νομίζω πως ο ώριμος κύριος που επελέγη, ο 67 ετών, γνωστός νομικός Κυριάκος Κούσιος, προερχόμενος από κύκλους της αστικής Λευκωσίας, με τη σοβαρότητα που εμπνέει, μάλλον είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Φαίνεται επικοινωνιακός και αρκούντως σοβαρός. Θα μας πείθει, με όσα θα τον βάζουν να μας ανακοινώνει; Δεν γνωρίζω. Θα κριθεί και αυτός, όπως και οι άλλοι. Δίπλα του, τοποθετήθηκε ο Παναγιώτης Σεντώνας, 37 ετών παιδί, προερχόμενος από τις φοιτητικές οργανώσεις του ΔΗΣΥ. Αυτό, να μπω στον πειρασμό να παρατηρήσω, δίνοντας και μια συμβουλή στους νέους: "Ενταχθείτε σε μια φοιτητική παράταξη ισχυρού κόμματος, για να έχετε πιθανότητες ή ελπίδες μιας πολιτικο-κοινωνικής ανέλιξης;". Ο νεαρός κ. Σεντώνας, εκ Τρούλλων , εκπροσωπεί, στον γεωγραφικο-πολιτικό χάρτη που είχε κατά νουν ο Αναστασιάδης, την περιοχή Λάρνακας.

Κλείνοντας. Ικανοποιημένες σχεδόν όλες οι επαρχίες του νησιού, κ. Αναστασιάδη. Εκτός της επαρχίας Κερύνειας. Ε, στον επόμενο Ανασχηματισμό, κ. Πρόεδρε, θέτω τον εαυτό μου στη διάθεσή σας!.. Σε ποιο υπουργείο; Ε, προτείνω τη θεσμοθέτηση ενός Υφυπουργείου Διαφωτισμού σε θέματα Κυπριακού, όποτε και αν το αποφασίσετε!..