Επαναδιατυπώνοντας το συμβόλαιο τιμής…

«Αν δεν υπάρχει δρόμος, εμείς θ’ ανοίξουμε τον δρόμο», είπε ο θρυλικός στρατηλάτης Αννίβας (247-183 π.Χ.). Μια ρήση που αποτυπώνει όλα όσα δεν μπορούν να χωρέσουν σε λίγες μόνο γραμμές. Όλα όσα η εφημερίδα μας κατάφερε, προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει στο κυπριακό αναγνωστικό κοινό για 40 χρόνια, με μια έντονη παρουσία στα δημοσιογραφικά, εκδοτικά, πολιτικά, οικονομικά και πνευματικά δρώμενα του τόπου.
Σαράντα χρόνια λοιπόν «Σημερινή», με μια ιστορία που ξεκινά να ενσαρκώνεται από τους εμπνευστές της ίδρυσής της και συνεχίζει διαχρονικά με τους δημοσιογράφους-αρθρογράφους που την υπηρέτησαν και την υπηρετούν, αλλά και τους χιλιάδες αναγνώστες της. Μια ιστορία που γράφτηκε και γράφεται με ανθρώπους που έχουν πυξίδα την αγάπη προς την πατρίδα και το καλώς νοούμενο εθνικό συμφέρον. Μια εφημερίδα που έκρινε και επέκρινε πάντοτε αδέσμευτη, που εισηγήθηκε και χάραξε γραμμή.
Στα 40χρονά της η «Σ» βλέπει το παρελθόν της να επαναλαμβάνεται, καθότι η επέτειός της συμπίπτει με μια δύσκολη και καθοριστική καμπή στην πορεία του κυπριακού προβλήματος και των πολιτικών-οικονομικών εξελίξεων του τόπου, όπως και στις 3 Φεβρουαρίου του 1976... Και είναι ακριβώς αυτήν την εποχή που επαναδιατυπώνεται το συμβόλαιο τιμής, που υπέγραφε τότε η εφημερίδα μας, με τον κυπριακό Ελληνισμό: Να εξυπηρετεί με πάθος και ζήλο τα κοινωνικά του προβλήματα και του Έθνους γενικότερα.
Εμείς, βέβαια, οι νεότεροι συνεχίζουμε με ακλόνητη συνέπεια την ιστορική αυτή πορεία, όπως διδαχθήκαμε από τους παλαιότερους δημοσιογράφους της εφημερίδας μας. Όπως μας έμαθαν, να μην τα βάζουμε κάτω, να δίνουμε δημοσιογραφικούς αγώνες και να τους κερδίζουμε. Να προβάλλουμε τις θέσεις μας πάντοτε με παρρησία, τόλμη και υπευθυνότητα. Θέσεις που στηρίζονται στη λογική και προάγουν το δημόσιο και εθνικό συμφέρον. Θέσεις που μπορούν να ευαισθητοποιούν τον λαό και να διαμορφώνουν κοινή γνώμη.
Συνεχίζουμε, λοιπόν, το πολύχρονο ταξίδι μας στον χώρο της κυπριακής έντυπης δημοσιογραφίας, υποσχόμενοι πως ευλαβικά θα τηρήσουμε το συμβόλαιο αυτό και τιμώντας τους αδιάκοπους αγώνες που έδωσαν οι προκάτοχοί μας, με ωριμότητα και μαχητικότητα, για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον. Όπως άλλωστε επιβάλλει και η αποστολή μας...